Risbjerg: Rød blok overtager føringen

RISBJERGS SNIT: For første gang siden valget i 2011 viser valgforsker Søren Risbjerg Thomsens snit af meningsmålinger rødt flertal. Socialdemokraterne og Alternativet går frem, mens Venstre går tilbage.

For første gang siden valget i 2011 er der flertal blandt vælgerne for, at Helle Thorning-Schmidt (S) skal fortsætte som statsminister. 
For første gang siden valget i 2011 er der flertal blandt vælgerne for, at Helle Thorning-Schmidt (S) skal fortsætte som statsminister. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix
Morten Øyen

For første gang i valgkampen og for første gang siden september 2011 har rød blok flertal i valgforsker Søren Risbjerg Thomsens vægtede gennemsnit af meningsmålinger.

Indsamlingen af meningsmålingerne er baseret på målinger publiceret siden torsdag og frem til søndag eftermiddag.

50,3 procent af vælgerne bakker nu op om partierne, der ønsker Helle Thorning-Schmidt (S) skal fortsætte som statsminister. Det giver rød blok 88 mandater bag sig, mens de borgerlige ifølge Risbjergs nye snit kan trække 87 mandater med sig.

I snittet mangler fire nordatlantiske mandater. Og de kan ende med at blive afgørende for valget, så længe det er så tæt som nu i Danmark. Der kræver nemlig 90 mandater for at danne et flertal.

S leverer selv
Det nye snit bekræfter billedet af, at rød blok har gang i en sand slutspurt. Går man blot en måned tilbage, så stod blå blok til 52,7 procent og 93 mandater. Dengang bakkede kun 46,9 procent af vælgerne op om rød blok.

Helle Thorning-Schmidts Socialdemokraterne har selv leveret en del af fremgangen til rød blok. For en måned siden fik Socialdemokraterne ifølge Risbjergs snit 24,5 procent af stemmerne. Nu er det steget til 26,3 procent. 

Fakta
Om Risbjergs snit

Professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.

Gengives enkelte tal fra artiklen skal det være med kildeangivelsen professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.

(Artiklen fortsætter under grafen.)

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00