Analyse af 
Erik Holstein

S er ved at udmanøvrere V i asylpolitikken

ANALYSE: Mens Venstre-regeringens signalpolitik giver bagslag, kan Socialdemokraternes skærpede udlændingeprofil vise sig holdbar. Men kursskiftet kan kun lykkes, så længe det hviler på politik frem for taktik.

Gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) har&nbsp;et klart flertal i den socialdemokratiske folketingsgruppe&nbsp;bag den udlændingepolitiske linje,&nbsp;han har arbejdet for i 15-20 år. Men en del af partiets bagland er mere enige med Svend Auken og Uffe Elbæk end med Sass.<br>
Gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) har et klart flertal i den socialdemokratiske folketingsgruppe bag den udlændingepolitiske linje, han har arbejdet for i 15-20 år. Men en del af partiets bagland er mere enige med Svend Auken og Uffe Elbæk end med Sass.
Foto: socialdemokraterne.dk
Erik Holstein

De senere år er flygtningekonventionen blevet tolket sådan, at flygtninge kun kan sendes tilbage til et andet sikkert land, hvis de har efterladt sig spor der. Men det er en udvidet fortolkning af konventionen, og Danmark har fuld ret til at lave en mere minimalistisk tolkning. Man kan inden for konventionens rammer lynbehandle asylansøgninger og returnere asylansøgere, der kommer direkte fra Tyskland.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Det er på imponerende vis lykkedes Venstre-regeringen at få det værste fra begge verdener, når det gælder asylpolitikken:

Af frygt for at skade forholdet til Tyskland og Danmarks internationale omdømme har regeringen afholdt sig fra skridt, der effektivt kunne standse asylstrømmen. Men af frygt for sit parlamentariske grundlag og for vælgernes reaktion har regeringen afsendt håndfaste signaler, der lige præcis har skadet landets omdømme. Vel at mærke uden at standse asylstrømmen.

Venstres inkonsekvente linje er en af grundene til, at positionerne i den danske udlændingepolitik forskubber sig i disse uger: Mens det traditionelt har været Socialdemokratiet, der har hoppet fra tue til tue uden en fast strategi, er partiet ved at finde en ny – stram – position med udgangspunkt i det klassiske socialdemokratiske værdigrundlag.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00