S: Rosenkrantz-Theil skader valgkampen

EU-VALG: Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er i modvind hos partifæller. Spidskandidat Dan Jørgensen beskylder hende for at skade valgkampen.
Socialdemokraten Pernille Rosenkrantz-Theil er stadig EU-modstander i strid med partiets politik - og har nu skabt vrede blandt EU-kandidaterne for udtalelser i et radioprogram.
Socialdemokraten Pernille Rosenkrantz-Theil er stadig EU-modstander i strid med partiets politik - og har nu skabt vrede blandt EU-kandidaterne for udtalelser i et radioprogram.
Ida Skytte

Det er meget uheldigt og har en stor skadelig effekt.

Dan Jørgensen
Spidskandidat, S
Folketingskandidat for Socialdemokraterne Pernille Rosenkrantz-Theil lånte for nylig i P3-programmet Mads & Monopolet Margaret Thatchers berømte beskrivelse fra 80'erne af Europa-parlamentet - et "Mickey Mouse-parlament".

"Parlamentet i sig selv er ikke dét, der laver lovgivningsprocessen, ligesom det er i Danmark. Derfor er det helt per definition et Mickey Mouse-parlament," sagde hun blandt andet i programmet, hvor deltagerne diskuterede EU i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet (EP) den 7. juni.

Her kaldte hun også det folkevalgte parlament for "en underlig rådgivende forsamling."

Stor skadelig effekt
Udtalelserne fra det tidligere medlem af Folketinget for Enhedslisten falder ikke i god jord hos de socialdemokrater, som i øjeblikket knokler for at føre valgkamp og fortælle danskerne, at europaparlamentarikernes arbejde gør en stor forskel.

Dokumentation

Pluk fra Pernille Rosenkrantz-Theils udtalelser i Mads & Monopolet den 9. maj 2009:

"... det der parlament er sådan en underlig rådgivende forsamling. Det er jo de der kommissærer, der bliver udpeget, som kan stille lovforslag. Der er nogle helt grundlæggende klodser, som er anderledes end vores eget demokrati. Jeg tror, at man skal beskæftige sig med det (EU, red.) til hverdag, før man får det helt ind under huden.

"Parlamentet i sig selv er ikke dem, der laver lovgivningsprocessen, ligesom det er i Danmark. Derfor er det helt per definition et Mickey Mouse-parlament. Dertil kommer, at så bliver det svært for folk at se, hvem man skal øve indflydelse på. Hvis man nu er modstander af en eller anden lovgivning, der kommer fra EU, hvem er det så helt præcis, man skal henvende sig til - fordi det er jo ikke de parlamentarikere, vi vælger, for det er ikke dem, der laver lovgivningen. Det er simpelthen skruet forkert sammen."

"Helt ærligt så synes jeg også, at man kan stille spørgsmålstegn ved, hvad det er, de laver, hvis ikke de kan lave lovgivning. Hvis bare de rejser rundt og rejser nogle debatter alt efter, hvor i Europa de kommer fra, så er det bare temmelig uvedkommende. Og det er jo ikke fordi, det ikke er væsentligt at være en del af en forsamling, som rådgiver dem, som bestemmer, det virker måske bare lidt bagvendt."

"I rigtig mange år har jeg ikke gidet at tage den der EU-debat. Jeg har virkelig meldt mig helt ud af det. Det var noget, der lå mig meget på sinde i start-midt 90'erne."


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00