Sådan er det gået partierne i 2016

ÅRET DER GIK: Mens rød og blå blok lå side om side i første halvdel af 2016, har efteråret haft en klar vinder. Få her overblikket over, hvordan det gik med partierne det seneste år.

I november blev et dramatisk forløb om topskat og 2025-plan foreløbigt afsluttet med tilblivelsen af den nye VLAK-regering. Vælgermæssigt har 2016 dog ikke været et godt år for blå blok.
I november blev et dramatisk forløb om topskat og 2025-plan foreløbigt afsluttet med tilblivelsen af den nye VLAK-regering. Vælgermæssigt har 2016 dog ikke været et godt år for blå blok.Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix
Morten Øyen
Fakta
Om Risbjerg-snittet

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.
 

Gennemsnittet er lavet på baggrund af en formel udregnet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet og er et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Gallup/Berlingske, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Altinget/Nordstat, Greens/Børsen og Epinion/DR.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til et valg ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. 

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde. Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Landbrugspakke, topskat, 2025-plan, ny regering. Nogle af overskrifterne for det politiske år 2016. 

Et år, der næppe bliver et, Dansk Folkeparti vil se længselsfuldt tilbage på.

Et tilbageblik på partiernes udvikling i Risbjerg-snittet i 2016 viser, at Kristian Thulesen Dahls parti suverænt blev det parti, som mistede størst opbakning blandt vælgerne. I første halvdel af året havde Dansk Folkeparti vanskeligt nok med at holde fast på de mange vælgere fra succes-valget i 2015, der gjorde partiet til det største borgerlige parti i Folketinget. Men fra september røg proppen ud af bunden, og vælgerne fossede til andre partier.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00