Sådan ser partiernes vælgerprofiler ud

VÆLGERE: Socialdemokratiets vælgere er pensionister, Liberal Alliances er unge. Altinget giver her et overblik over, hvilke vælgergrupper som fylder særligt hos partierne. Det viser et meget polariseret landskab, vurderer valgforsker. 

En stor del af Socialdemokraternes vælgere er pensionister, Alternativet  og Radikale er stærke blandt de studerende, mens hver femte DF-vælger er privat lønmodtager.
En stor del af Socialdemokraternes vælgere er pensionister, Alternativet  og Radikale er stærke blandt de studerende, mens hver femte DF-vælger er privat lønmodtager.Foto: Morten Stricker/Midtjyske Medier
Line JenvallMorten Øyen

Man taler ofte om USA, og at de amerikanske vælgere er meget polariserede, men vi ser meget af det samme herhjemme.

Kasper Møller Hansen
Professor i statskundskab ved Københavns Universitet

Der er markante forskelle på, hvilke vælgere partierne appellerer til.

Fakta
Undersøgelsen er lavet af professor i statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen for Altinget. Den tager udgangspunkt i 12.966 interviews foretaget af TNS-Gallup i perioden 1/7-16 til 6/10-16. Dog er Nye Borgerlige ikke regnet med. Det skyldes, at partiet endnu har indgået i for få målinger.

SF har for eksempel langt flere kvinder blandt sine tilhængere, mens Liberal Alliance tænder mændene. Syv ud af ti LA-vælgere er mænd.

Det viser en analyse af partiernes vælgerprofiler, som Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af næsten 13.000 interviews foretaget af Gallup i juli-oktober.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00