SF jagter sandheden om Irak-krig

Villy Søvndal (SF) intensiverer presset på regeringen for at få sandheden frem om Danmarks deltagelse i Irakkrigen. Søvndal ønsker hemmelige rapporter fremlagt i Udenrigspolitisk Nævn. Socialdemokraterne bakker op.
Kristian Lund Pedersen

I forbindelse med afdækningen af grundlaget for Irak-krigen og den verserende diskussion om åbne kilder har jeg et ønske om at få mulighed for at få indblik i en række af de efterretninger som regeringen lagde til grund.

Villy Søvndal (SF)
Socialistisk Folkeparti beder nu regeringen fremlægge ialt 18 rapporter, som Forsvarets Efterretningtjeneste (FE) har udarbejdet i forbindelse med Irak-krigen.

Rapporterne er udarbejdet i perioden juni 2001 til maj 2003 og omhandler bla. løbende vurderinger af Iraks besiddelse af masseødelæggelsesvåben samt vurderinger af den politiske situation i Irak.

Sandheden skal frem
Alt sammen materiale, der ifølge SF må have udgjort en væsentlig del af regeringens grundlag for at gå i krig. Både statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller har gentagne gange erklæret, at regeringens beslutning om at gå i krig udelukkende bygger på åbne kilder. Men det tror SF’s udenrigsordfører Villy Søvndal ikke på:

"I forbindelse med afdækningen af grundlaget for Irak-krigen og den verserende diskussion om åbne kilder har jeg et ønske om at få mulighed for at få indblik i en række af de efterretninger som regeringen lagde til grund. Jeg formoder at en del af disse evt. må have være forelagt kontroludvalget, men skal hermed anmode om at de også vil kunne blive forelagt Udenrigspolitisk Nævn", skriver Søvndal.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00