Analyse af 
Erik Holstein

Skyggen fra udlændingevalget i 2001

ANALYSE: En terrorhandling fulgt af en intensiveret udlændingedebat bliver som i 2001 bagtæppet for folketingsvalget. Venstrefløjen står i dag afklaret på topplan, men er hæmmet af et splittet vælgerkorps. Venstre har fået det modsatte problem, efter Kristian Jensen har lagt sig på en ren DI-linje.

Terrorangrebet i New York fik diskussionen om udlændingepolitik til at accelerere op til folketingsvalget i 2001. Samme billede tegner sig i år, men centrum-venstre står denne gang på mere holdbare positioner.<br>
Terrorangrebet i New York fik diskussionen om udlændingepolitik til at accelerere op til folketingsvalget i 2001. Samme billede tegner sig i år, men centrum-venstre står denne gang på mere holdbare positioner.
Foto: www.september-11th.us
Erik Holstein

Venstre har fået et spejlvendt problem i forhold til Socialdemokraterne. Mens S i værdipolitikken står samlet i folketings-gruppen, men er splittet i eget vælgerkorps, er V splittet i folketingsgruppe og bagland, mens partiets vælgerkorps står mere samlet.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

”Lederskab. Valget handler om lederskab.”

Ordene kom uden tøven fra Mogens Lykketoft (S), da han ved valgudskrivelsen i 2001 forsøgte at definere valgets tema. Oven på Poul Nyrup Rasmussens (S) faste optræden efter 11. september var lederevnerne det afgørende, mente Lykketoft. Det mente vælgerne ikke, og Socialdemokraterne indkasserede et katastrofalt nederlag.

En del af samme mønster tegner sig her 14 år efter.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00