Stejl opstigning for faldne stjerner

BAGGRUND: Politikere som Villy Søvndal, Lene Espersen og Naser Khader har alle prøvet turen fra super populær til prygelknabe. Det er umuligt for folkelige politikere at komme op fra dybet, med mindre de bringer et offer, mener tidligere spindoktor.
UPSIDE DOWN: Politikere, der opnår en svimlende popularitet på grund af deres folkelige personlighed, kan være særlig sårbare, når modvinden sætter ind.
UPSIDE DOWN: Politikere, der opnår en svimlende popularitet på grund af deres folkelige personlighed, kan være særlig sårbare, når modvinden sætter ind.
Erik Holstein

Søvndal bliver nødt til at yde en bod, bringe et offer. Han må give en af sine poster fra sig, som Lene Espersen gjorde. Ellers kommer han ikke igen.

Søs Marie Serup Laybourn
Spindoktor for Lars Løkke Rasmussen under bilagssagen

2008.
Længere siden er det ikke, at Lene Espersen (K) og Villy Søvndal (SF) sammen tøffede Danmark rundt i en rød folkevogn. Det var den mest populære minister og den mest populære partileder, der var på turné. Sammen med Naser Khader (NA) har de to siden stået for de seneste års største nedtur i dansk politik, og måske er det ikke helt tilfældigt, at det er folkelige og joviale politikere, der rammes hårdest af et stemningsskifte.

Politikernes popularitet har alle dage været flygtig, men det er et relativ nyt fænomen, at man på rekordtid kan gå fra at være vælgernes kæledægge til et mobbeoffer, som selv en ubehjælpsom læserbrevsskribent fra Øster Bøvelse føler sig berettiget til at sparke til.

Det nærmeste man kommer en lignende nedsmeltning var tilbage i 70'erne, hvor den radikale leder Hilmar Baunsgaard mistede den enorme gennemslagskraft, han havde, da han blev statsminister i 1968. Men nedturen dengang var lige så meget partiets, og Baunsgaard oplevede ikke på samme måde at blive nedgjort som person.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00