Svindel uden straf

SOCIALT BEDRAGERI: Borgere, der svindler sig til offentlige ydelser, får reelt ingen straf. De fleste betaler end ikke de ydelser tilbage, de har svindlet sig til.

Det er i virkelighedens verden næsten risikofrit at begå socialt bedrageri. 

Sådan lyder konklusionen fra Ole Seidling, der er ansvarlig for opkrævning og kontrolfunktion i Høje-Taastrup Kommune. Seldings iagttagelse kommer efter en revision, kommunen foretog i december. Den viste, at 300 af 1200 enlige modtog ydelser fra det offentlige, selvom de ikke er berettiget til det.

Kan ikke betale tilbage
Efter almindelige procedurer skal de personer, der uberettiget har modtaget sociale ydelser, betale dem tilbage:

"Men tit er det sådan, at en person ikke efterfølgende er i stand til at tilbagebetale beløbet," siger Ole Seidling til Altinget.

Og der strander sagen. Det offentlige får ingen penge, og klienten slipper reelt uden straf.

Politiet er ligeglade
Er der tale om det, der i retssproget hedder "grov uagtsomhed", er der ellers mulighed for at idømme bøder til "personer [der] bestyrker eller udnytter en vildfarelse hos myndigheden ved at afgive urigtige eller vildledende oplysninger", som det hedder i loven.

Politiet har altså mulighed for at idømme personer, der ulovligt udnytter de offentlige ydelser, bødestraf. Problemet er imidlertid, at politiet ikke følger op på de sager, kommunerne sender videre, mener Ole Seidling.

"Når politiet ikke følger op, forsvinder incitamentet til overhovedet at melde sagerne politiet. Det er dybt demotiverende", forklarer han.

Svindlere går fri
Men heller ikke når det kommer til de svindlere, der helt bevidst bedrager det offentlige for mange tusinde kroner, er der nogen straf, fremhæver Ole Seidling. Det til trods for at en sådan form for kriminalitet falder ind under almindelig strafferet og dermed kan give fængselsstraf.

"Kommunerne har sådan set pligt til at melde personer, der begår svig, til politiet. Men politiet betragter det ikke som kriminalitet - de ofrer ikke ofte den fornødne tid på det," lyder den skarpe kritik fra Ole Seidling.

Politireformen gjorde det værre
Han kender dog til et par kommuner, hvor samarbejdet mellem politi og kommune fungerer, men ser det det som et generelt problem, at politiet ikke tager sig af de sager, de får ind fra kommunerne.

"Årsagerne til, at politiet ikke behandler sagerne, kan være mange, men politireformen hjælper i hvert fald ikke på det," afslutter Seidling.

Revisionen skabte i december måned en del offentlig debat om socialt bedrageri, og som forlængelse deraf har MF Dennis Flydtkjær (DF) indkaldt velfærdsminister Karen Jespersen (V) i samråd.

Samrådet var egentlig programsat til den kommende uge, men er nu blevet rykket til 19. februar.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00