Thor P: Brede forlig aldrig et mål i sig selv

INTERVIEW: En politiker skal få så meget som muligt af sin politik igennem snarere end at indgå brede forlig, siger Folketingets formand, Thor Pedersen (V), der har et værdifællesskab med DF omkring "de centrale principper i grundloven".
"Hvis man afstår fra at gennemføre det, man har lovet sine vælgere, fordi man gerne vil have flere partier med i et forlig, så svigter man dem, der har stemt på én," siger Venstre-veteran og folketingsformand Thor Pedersen. (Foto: Kristoffer Hecquet, Altinget).
"Hvis man afstår fra at gennemføre det, man har lovet sine vælgere, fordi man gerne vil have flere partier med i et forlig, så svigter man dem, der har stemt på én," siger Venstre-veteran og folketingsformand Thor Pedersen. (Foto: Kristoffer Hecquet, Altinget).
Erik Holstein

Mange i oppositionen har sagt: 'Det er ikke fair over for det parlamentariske system, at man på forhånd binder sig til noget, man har lovet vælgerne. Det er en spændetrøje.'

 Ja! Og det skal sandelig også være en spændetrøje!

Thor Pedersen (V)
Formand for Folketinget, om kontraktpolitikken
Fakta
Thor Pedersen, født 14. juni 1945 i Gentofte, søn af ingeniør Laurits Emil Pedersen og Erna Margrethe Pedersen.

Uddannelse
Matematisk student, Frederiksborg Statsskole, 1964.
Sergent, Den Kongelige Livgarde, fra 1964 til 1966.
Cand.polit., Københavns Universitet, 1978.
 
Politisk karriere
Medlem af Helsinge Kommunalbestyrelse 1974-1986, borgmester 1978-1986.

Parlamentarisk karriere
Medlem af Folketinget fra 1. januar 1985 hvor han blev indvalgt for Venstre i Frederiksborg Amtskreds.
Boligminister fra 1986 til 1987.
Indenrigsminister fra 1987 til 1988.
Indenrigsminister og minister for nordisk samarbejde fra 1988 til 1992.
Indenrigsminister og økonomiminister fra 1992 til 1993.
Finansminister fra 2001 til 2007.
Folketingets formand fra november 2007.

Thor Pedersen er gift med Ingelise Pedersen.


Kilde: Folketinget og wikipedia

Han er den mest politiske formand, Folketinget har haft i nyere tid, og som person en diametral modsætning til forgængeren, den harmløse Christian Mejdahl (V). Venstres Thor Pedersen stopper ved valget senere på året efter 37 år i politik, heraf de sidste 26 år i Folketinget. Og han er ikke blevet det mindste mildere med alderen.

Selvom Thor Pedersen slutter sin politiske karriere som Folketingets formand, er det egentlig ikke den mest naturlige post for en så skarp ideologisk profil. I hvert fald ikke hvis man forventer, at en formand skal fremhæve traditionelle parlamentariske dyder som "brede forlig" og "det samarbejdende folkestyre". Thor Pedersens indgang til parlamentarisk arbejde er en helt anden:

"Som folkevalgt politiker har man pligt til at prøve at få mest muligt af sin egen politik igennem. Hvis man afstår fra at gennemføre det, man har lovet sine vælgere, fordi man gerne vil have flere partier med i et forlig, så svigter man dem, der har stemt på én," siger Thor Pedersen og fortsætter:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00