Thorning er den foretrukne statsminister

OPBAKNING: Regeringens succes ved forhandlingsbordet de seneste måneder har ikke resulteret i fremgang for Lars Løkke Rasmussen personligt. Thorning bevarer et overraskende stabilt overtag i kampen om, hvem danskerne foretrækker som statsminister.
Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Mette Laursen
Foto:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har fået megen ros for det politiske håndværk ved indgåelsen af 2020-aftalen, men der er ingen belønning at spore hos vælgerne. I valget mellem den siddende statsminister og S-leder Helle Thorning-Schmidt bevarer Thorning et uændret forspring trods Løkkes taktiske triumf. 

Siden april måned har forholdet mellem de to statsministerkandidaters popularitet således været næsten uændret. Det bekræfter den nyeste måling fra A&B Analyse udført for Altinget.dk, hvor vælgerne er blevet spurgt om, hvem de foretrækker som statsminister.

Thorning tog føringen
I de første otte måneder efter Løkkes overtagelse af statsministerposten i april 2009 skiftedes Løkke og Thorning til at have overtaget i kampen om at være danskernes foretrukne bud på en statsminister. Men i januar 2010 tog tilslutningen til Thorning for alvor fart.

Efter klimatopmødet i december 2009 gik Løkke tilbage i meningsmålingerne fra 33,8 pct. til 31,2 pct. - formentligt på grund af befolkningens utilfredshed med hans håndtering af topmødet. Herefter løb Thorning fra ham, og han har aldrig indhentet hende igen.

Løkke fik dog en smule medvind med sin nytårstale 1. januar 2011, hvor han præsenterede forslaget om en efterlønsreform. Herefter pegede 34,8 pct. på Løkke som deres foretrukne bud på en statsminister efter næste valg.

Den var dog hurtigt gal igen. I marts rullede sagen om daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V). Sagen skabte tvivl om statsministerens lederevner, og han gik drastisk tilbage fra 34,8 pct. til 29,2 pct. Samtidig steg tilslutningen til Thorning fra 40,3 pct. til 43,3 pct.

Overraskende stabilitet
Herefter halede Løkke ind på Thorning igen og holdt sig stabilt på omkring 35 pct. Statsministerens vælgeropbakning rykkede sig dog overraskende lidt i de følgende måneder, og forhandlingerne i april og maj har ikke styrket Løkkes position som statsministerkandidat.

Heller ikke Thornings vælgeropbakning bevægede sig nævneværdigt i denne periode, men gik dog lidt tilbage i april for så at holde sig på omkring de 40 pct.

Løkke bør være tilfreds
Meningsmålingens resultat kommer ikke bag på den liberale politiske kommentator, cand.polit. Jarl Cordua:

"Det er interessant, at tilbagetrækningsreformen ikke har ændret på det. Men reformen generer jo nogle mennesker, og set i det lys bør Løkke være tilfreds med, at det ikke er værre," siger han.

Cordua mener, at det var klogt af statsministeren ikke at udskrive valg, men han anser også Thorning som favorit til at vinde valget til efteråret:

"Der er en del vælgere, der vil noget nyt. Nogle synes simpelthen, at regeringen har haft så mange dumme sager, at de skal prøve noget andet," siger Jarl Cordua.

Vælgerne har besluttet sig
Også politisk kommentator, adm. direktør Peter Goll mener, at det giver mening, at begge statsministerkandidater står stabilt i meningsmålingerne:

"Der er meget, der tyder på, at de vælgere, der har besluttet sig i forhold til meningsmålingerne, allerede ved, hvilken statsminister de gerne vil have. Og så er der tvivlerne tilbage. Men de viser sig ikke i meningsmålingerne," siger han.

Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussens vælgeropbakning fra juni 2009:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00