Thorning skal gentage Nyrups comeback

VALGANALYSE: Hvis Helle Thorning-Schmidt (S) skal genvinde regeringsmagten, skal hun lave et comeback på størrelse med Nyrups i 1998, viser ny analyse. Historien viser, at alt håb endnu ikke er ude for Thorning, siger valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.

Nyrup endte med et meget stort comeback op til valget i 1998, men hans udgangspunkt var bedre end Thornings, siger valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.
Nyrup endte med et meget stort comeback op til valget i 1998, men hans udgangspunkt var bedre end Thornings, siger valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.Foto: Scanpix
Morten Øyen

Det er et historisk comeback, der skal til, hvis Thorning skal genvinde regeringsmagten.

Søren Risbjerg Thomsen
Valgforsker

Rød bloks store efterslæb i meningsmålingerne kan godt indhentes. Det er i hvert fald sket én gang før i nyere dansk politik, at en regering, med sine støttepartier, har været endnu længere tilbage i målingerne tæt på et valg - og alligevel vundet.

Fakta
Valgforsker professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har opgjort ændringerne i tilslutningen til regerings- og støttepartier i løbet af valgperioder og folketingsvalg på baggrund af Altingets kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger fra 1993 til 2014.
Sammenholdt med partiernes valgresultater ses resultatet i tabellen nederst i artiklen.

Udviklingen er afbilledet i grafen i teksten til venstre, hvor den røde kurve viser opbakningen til regeringspartierne, den grønne opbakningen til regeringens støttepartier, og den blå den samlede opbakning til regerings- og støttepartier. De lodrette ustiplede linier markerer et folketingsvalg, mens de stiplede linier er udtryk for et regeringsskifte uden et nyt folketingsvalg.

Det var, da Poul Nyrup Rasmussen (S) genvandt regeringsmagten i 1998. Men det comeback har indtil nu også været en historisk undtagelse.

Det viser en ny analyse af danske regeringer og deres støttepartiers vælgertilslutning siden 1993, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har lavet for Altinget på baggrund af sit kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00