Thorning: Vi skal til valg 18. juni

VALG: Danskerne skal til stemmeurnerne torsdag den 18. juni. "Danskerne skal tage stilling til to ting," lød det fra statsministeren, da hun udskrev valget. 

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har udskrevet valg.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt har udskrevet valg.Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Cecilie Gormsen

Valgrygterne har svirret de seneste par dage, og nu er ventetiden forbi. Torsdag den 18. juni skal danskerne i stemmeboksen. 

Onsdag klokken 11 trådte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ind i Spejlsalen i Statsministeriet og bekendtgjorde, at danskerne skal til folketingsvalg.

"Jeg har indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives valg til Folketinget til afholdelse den 18. juni," sagde statsministeren.

Inden hun sagde den berømte sætning, fortalte hun om sine seneste fire år som statsminister. Om regeringens reformer, og hvordan Danmark nu er kommet ud af krisen.

"I 2011 var Danmark i dyb krise. Over 100.000 mennesker havde mistet deres arbejde, og virksomheder i hele landet drejede nøglen om. Danmark var hårdere ramt end andre lande, fordi gode tider blev brugt dårligt," sagde statsministeren og fortsatte: 

"Jeg har haft det klare mål at bringe Danmark ud af krisen. Og det er lykkedes."

Hun pegede på, at Danmark har oplevet vækst det seneste halvandet år, og at flere er kommet i arbejde.

Skal tage stilling til to ting
I sin korte tale bad Helle Thorning-Schmidt danskerne om at tage stilling til to ting:

"Jeg vil i de næste 23 dage bede danskerne om at tage stilling til to ting: Hvordan sikrer vi, at Danmark fortsat har fremgang og velstand, uden at vi sætter vores velfærd og fællesskab over styr? Og hvem skal være statsminister i DK?" spurgte hun. 

Et af de helt store emner, der skiller især Socialdemokraterne og Venstre, er Venstres melding om udgiftsstop, som rød blok konsekvent kalder nulvækst. Og en politik som ifølge statsministeren står i skarp kontrast til rød politik. 

"Jeg siger nej til nulvækst. Oppositionen vil en anden vej. Her skal hver en ledig krone gå til tvivlsomme skattelettelser, her er der nulvækst så langt øjet rækker, her vil blokpolitik afløse det brede samarbejde. Her er Lars Løkke Rasmussen statsminister," sagde Thorning. 

"De næste år vil regeringen bruge 39 milliarder kroner frem mod 2020. Det er ikke en gaveregn. Langt fra. Men det er nok til at udbygge og forbedre vores velfærd hvert eneste år. Den plan, er det vejkort, som Danmark har brug for," sagde Helle Thorning-Schmidt og pegede på, at det derfor nu er det rigtige tidspunkt at spørge danskerne, hvilken vej de vil. 

Ualmindeligt med juni-valg
Valget kommer efter, at regeringen har præsenteret en række nye udspil, senest den længe ventede børnepakke og et nyt velfærdsudspil. Tirsdag præsenterede regeringen også sin økonomiske redegørelse, selv om den efter planen først skulle være kommet torsdag. 

Et folketingsvalg en torsdag er ikke helt almindeligt. Kun fem gange siden grundloven i 1849 er der blevet holdt folketingsvalg en torsdag. Da Lars Løkke Rasmussen i 2011 udskrev valg, blev det dog også holdt en torsdag, nemlig den 15. september. 

Endnu mere ualmindeligt er det med et folketingsvalg i juni. Vi skal faktisk mere end 100 år tilbage til 1903, før vi sidst så et folketingsvalg i juni. Her blev det holdt 16. juni, og dengang fik Venstre 49,3 procent af stemmerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00