Analyse af 
Erik Holstein

Thornings mirakel

ANALYSE: Gaver fra oven har givet Thorning ny luft, men dybereliggende politiske tendenser er stadig meget farlige for Socialdemokraterne. I regeringen er alt parat til en situation, hvor Thorning smutter til EU. SF og EL har byttet position i dele af værdipolitikken.
Thorning: Har haft held til at skifte image fra danmarkshistoriens mest upopulære statsminister til en kvindelig statsleder på internationalt niveau.
Thorning: Har haft held til at skifte image fra danmarkshistoriens mest upopulære statsminister til en kvindelig statsleder på internationalt niveau.Foto: Colourbox
Erik Holstein

Det er ret ironisk, for det er netop, fordi Thornings holdning til EU er helt ude af trit med den danske befolknings, at hun har en chance for en toppost. Havde Thorning haft en lige så kritisk indstilling til EU som flertallet af danskerne, var hun aldrig kommet på tale.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk
Stemningsskiftet er til at tage og føle på. Mens centralt placerede socialdemokrater for bare et par måneder siden mente, at regeringen absolut ingen chance havde for at genvinde magten, sætter de samme folk nu odds til 50-50. En vurdering der deles i store dele af blå blok. En total forvandling, der vel at mærke ikke baserer sig på politiske begivenheder.

Dette forår har givet det politiske modebegreb "game-changer" en hel ny og bogstavelig betydning. For Løkkes seneste bilagssag har virkelig ændret spillet grundlæggende. Ikke alene har Venstre smidt otte-ti mandater på et par måneder og jaget skuffede vælgere tilbage over midten. Venstre som parti er også molesteret.

I sit effektive magtspil har Løkke destrueret partiets næstformand, Kristian Jensen. Næstformanden opførte sig som en feltherre, der forlod sin hær umiddelbart inden det afgørende slag - hvorefter han proklamerede, at han sagtens kunne have vundet det slag, han ikke turde tage. De færreste kan se ham som partileder eller statsministerkandidat efter det.

Løkke selv vil være en belastning for Venstre helt på den anden side af et folketingsvalg. Der vil komme nye artikler med belastende oplysninger, en ny bog om Løkke skrevet af to garvede BT-journalister er på vej, og Løkke tænder stadig ukontrollabelt af over for journalister, som det skete på Folkemødet.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00