Analyse af 
Erik Holstein

Thulesen og de skuffede forventninger

ANALYSE: Trods en ideel dagsorden med EU-skepsis og udlændingepolitik oplever DF kritik og tilbagegang. Der er stor utålmodighed med Venstre-regeringen i DF's bagland, men forholdet mellem S og DF er historisk godt. En afskaffelse af grænsekontrollen kan føre til regeringens fald.

Hvis asylstrømmen&nbsp;tager til igen,&nbsp;vil DF-formand Kristian Thulesen Dahl&nbsp;blive målt på, om han kan levere mere effektive&nbsp;opstramninger end hidtil.&nbsp;<br>
Hvis asylstrømmen tager til igen, vil DF-formand Kristian Thulesen Dahl blive målt på, om han kan levere mere effektive opstramninger end hidtil. 
Foto: Carsten Lundager
Erik Holstein

Thulesen kan med rette sige, at Danmark aldrig har haft en strammere asylpolitik. Men det giver ikke i sig selv point hos vælgerne. Det  er facit, der tæller, og DF har først indfriet forventningerne den dag, asyltallet kommer ned på et normalt leje.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Murren i baglandet, en gradvis sivning af vælgere, en asylpolitik, der slet ikke lever op til partiets ønsker. Det er den overraskende status for juni-valgets store triumfator, DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der mindre end et år efter den valgsejren er kommet ud i sin første modgang som formand.

Det er Dansk Folkepartis højrefløj omkring tidligere folketingsmedlem Søren Krarup og den teologiske bevægelse Tidehverv, der er hårdest i kritikken. Redaktøren af tidsskriftet Tidehverv er Søren Krarups datter, Agnete Raahauge, der til Ekstra Bladet udtalte, at hun ”ikke føler sig en dyt forpligtet på at støtte DF. De skal håndfast lukke Danmarks grænse. Det må siges meget klart”.

Hendes udtalelse blev trumfet af en artikel i Tidehverv, hvor en anden tidehvervspræst ligefrem beskyldte Thulesen for at være ”en levebrødspolitiker”. En betegnelse, Søren Krarup tog afstand fra, omend han mente, Thulesen havde ”dummet sig”.

Nye højrepartier
Der er derudover opstået to – indtil videre ubetydeligt små – partier til højre for DF, nemlig Pernille Vermunds Nye Borgerlige og Morten Uhrskovs Dansk Samling, og i kommentarfelter på nettet optræder flere indlæg, der kritiserer DF for ikke have lukket grænsen effektivt.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00