Debat

TV 2's særstilling kræver særbehandling

DEBAT: Med TV 2's særstilling på mediemarkedet sker der en forvridning i konkurrencen. Det er op til politikerne at rette op på det ved de kommende medieforhandlinger, skriver chefkonsulenterne i henholdsvis DI ITEK og Dansk Energi.
Med TV 2's særstilling kræver det, at politikerne sætter nye rammer ved de kommende medieforhandlinger. Det mener DI ITEK og Dansk Energi.
Med TV 2's særstilling kræver det, at politikerne sætter nye rammer ved de kommende medieforhandlinger. Det mener DI ITEK og Dansk Energi.Foto: Colourbox.com
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er og bliver en politisk beslutning, at TV 2 har fået frie rammer for prissætning. Politiske beslutninger kan som bekendt tilpasses, hvis forudsætningerne er ændret. Det er tilfældet med TV 2.

Christian Hannibal og Thomas Woldiderich
Hhv. chefkonsulent i DI ITEK og chefkonsulent i Dansk Energi

Af Christian Hannibal og Thomas Woldiderich
Hhv. chefkonsulent i DI ITEK og chefkonsulent i Dansk Energi

Landets mest sete tv-kanal, TV 2, sætter prisen op med 25 procent over de næste tre år – fra 12 kroner i dag til 15 kroner i 2017. Dermed er betalingen for at se TV 2’s hovedkanal steget med 50 procent over ganske få år.

En prisstigning af den kaliber vil betyde, at forbrugerne kommer til at betale mere for de tv-pakker, som de fleste danskere abonnerer på.TV 2 er som danskernes foretrukne tv-kanal uomgængelig i tv-pakkerne og dermed ikke et reelt fravalg for de private virksomheder, der sælger pakkerne til danskerne.

En uretfærdig konkurrence
Alternativt må tv-distributørerne presse de andre tv-kanaler til at sætte deres priser ned. Ellers vil det gå ud over indtjeningen i de virksomheder, der leverer tv-pakkerne. Pengene til TV 2 skal jo komme et sted fra.

TV 2 skal selvfølgelig have mulighed for at tilpasse deres priser til markedet. Men politikerne har givet den tv-kanal, de selv ejer, lov til at dreje på prisskruen, så meget TV 2 vil. Det er ikke rimelig konkurrence.

Brugerbetaling på hovedkanalen blev i sin tid tilladt for at redde TV 2 fra en angivelig konkursrisiko. Det var aldrig tanken, at TV 2 efterfølgende skulle kunne anvende brugerbetalingen som en pengemaskine. I dag har TV 2 en stærk økonomi, og konkurs truer ikke længere kanalen. 

Enkelte har givet mediepolitikere til kende, at de ikke kan gøre noget, for det er TV 2 selv, der fra 2015 har ret til at fastsætte priserne. Med den holdning bliver der over tid mindre plads til private medier.

Det er et politisk ansvar
Det er og bliver en politisk beslutning, at TV 2 har fået frie rammer for prissætning. Politiske beslutninger kan som bekendt tilpasses, hvis forudsætningerne er ændret. Det er tilfældet med TV 2.

Enhver prisstigning på TV 2, der overstiger den almindelige prisudvikling i samfundet, vil få økonomiske konsekvenser for tv-distributørerne og de privatejede tv-kanaler, som TV 2 konkurrerer med. 

Det er skadeligt for balancen og mangfoldigheden på mediemarkedet og kan kun føre til mindre vækst og jobskabelse i den private medieindustri.

Politikerne bør derfor genindføre det hidtidige prisloft, så TV 2 ikke fortsætter med at dreje prisskruen til skade for forbrugerne og for de private selskaber.

En lang række tv-distributører og medievirksomheder, herunder TDC, Stofa, Boxer, Waoo!, Viasat, MTG, Canal Digital og SBS har for længst appelleret til mediepolitikerne om at stoppe denne prisskrue uden ende.

Så når politikerne i de kommende uger skal afslutte en ny medieaftale, har de alle muligheder for at gøre noget ved sagen. Vi håber, de lytter til denne appel og bakker op om en politik, der sikrer en medieaftale i balance med fokus på konkurrence og mangfoldighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00