V vil stække kulturministerens magt over Det Kongelige Teater

TEATER: Venstre vil overføre den såkaldte DR-model til Det Kongelige Teater, så Folketingets partier også her får ret til at udnævne en del af bestyrelsens medlemmer. Forslaget modtages positivt af EL og DF, mens S afviser.

Når vi har en institution, som får en halv milliard skattekroner og har en omsætning på 800 millioner, og som er et kulturelt fyrtårn på samme niveau som DR, så burde der også være samme regler for bestyrelsen, som der er for DR.

Michael Aastrup Jensen
Kulturordfører, Venstre

Vennetjeneste. Sådan betegner Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, kulturminister Uffe Elbæks (R) udnævnelse af den nye bestyrelse på Det Kongelige Teater.

Han foreslår derfor, at den såkaldte DR-model overføres til Det Kongelige Teater. Det vil mindske ministerens suveræne magt, og det ser både EL og DF positivt på.

DR-model vil sikre totalt politisk ejerskab
Da kulturminister Uffe Elbæk onsdag udpegede den nye bestyrelse for Det Kongelige Teater, betød det blandt andet et goddag til navne som den tidligere Tryg-topchef Stine Bosse (ny formand), kreativ direktør i Have Kommunikation, Christian Have, og direktør for see@art, Lars Seeberg.

Udnævnelsen lugter ifølge Venstres Michael Aastrup Jensen lidt for meget af en venskabelig tjeneste fra den radikale minister. Han foreslår derfor at ændre reglerne omkring udnævnelsen af Det Kongelige Teaters bestyrelse.

"Den nye bestyrelses nære bånd til flere i den røde regering gør, at man får mistanke om, at det er vennetjenester. Derfor kunne det være på sin plads, at når vi har en institution, som får en halv milliard skattekroner og har en omsætning på 800 millioner, og som er et kulturelt fyrtårn på samme niveau som DR, så burde der også være samme regler for bestyrelsen, som der er for DR," siger han.

I DR udpeger kulturministeren tre af de i alt elleve bestyrelsesmedlemmer, heriblandt formanden, mens Folketingets seks største partier udpeger ét medlem hver. De to resterende pladser udnævnes af de fastansatte medarbejdere i DR, der også peger på to suppleanter.

"Det ville sikre totalt politisk ejerskab, og at vi, udover at stå bag den politiske aftale, også havde en del større ejerskab med ledelsen af teatret," siger Michael Aastrup Jensen, der dog understreger, at han vil give den nye bestyrelse tid til at bevise sit værd.

Han vil stille forslaget om at ændre udnævnelsesprocessen, når forligskredsen bag den politiske aftale om Det Kongelige Teater mødes igen.

Positiv modtagelse fra flere steder i Folketingssalen
Michael Aastrup Jensens forslag bliver modtaget positivt fra flere sider i Folketinget. Dansk Folkeparti er klar til at diskutere forslaget i kulturudvalget, og også Enhedslisten ser positive ting i forslaget om en DR-model på Det Kongelige Teater.

"Det ville være fornuftigt at sikre, at flere forskellige typer af synspunkter og interesser bliver repræsenteret. Det kan være en fordel. Som grundprincip synes jeg, det er fornuftigt, at der er flere parter inde over udnævnelsen end kun Kulturministeriet," siger Enhedslistens kulturordfører Stine Brix.

Hun bakkes op af Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen, der dog ser visse ulemper ved en såkaldt DR-model.

"Fordelen ville være, at det ikke bliver en ensidig udnævnelse, hvor kulturministeren og Kulturministeriet vælger Tordenskjolds soldater. Ulempen er omvendt, at det så bliver partierne, der sender deres folk, og at det så bliver en politisk kampplads," siger han.

Alex Ahrendtsen fortæller, at han er klar til at kigge på Michael Aastrup Jensens argumenter, når de mødes i Kulturudvalget.

S: Super populistisk oppositionsretorik
Socialdemokraternes kulturordfører, Flemming Møller Mortensen, giver ikke meget for Michael Aastrup Jensens vennetjeneste-kommentar, som han kalder for "super populistisk oppositionsretorik".

Han understreger, at man altid skal forsøge at lade mindretallet komme til orde, men mener ikke at udnævnelsen af den nye bestyrelse for Det Kongelige Teater bør give anledning til at ændre udnævnelsesprocessen.

"Frem for at have det, som man har det med DR, hvor der er personer, der helt klart skal udpeges af oppositionen, så vil det åbne processen, at ministeren spørger oppositionen, om de har navne, som de vil have bragt i spil," siger han.

K: Omfattende øvelse
De Konservatives formand, Lars Barfoed, istemmer sig Venstres kritik af Uffe Elbæk. Han mener, at udskiftningen af bestyrelsen tyder på en "unødvendig magtarrogance" fra kulturministerens side.

"Hvis det er sådan, at kulturministeren er ved at rydde ud i samtlige bestyrelser i hans regi blot for at demonstrere sin magt til at gøre det, så synes jeg, det er en meget uklog minister og en meget uklog regering, der ikke har den fornødne besindighed til at tøjle deres magtbegær," siger Lars Barfoed.

Derfor forstår han godt baggrunden for Venstres forslag. Men han fastholder, at hvis det bliver besluttet at fordele magten over Det Kongelige Teaters bestyrelse mellem Folketingets partier, så er man nødt til at overveje, om modellen så også bør gælde andre statsejede institutioner og selskaber.

Dokumentation

 

Det nye bestyrelse for Det Kongelige Teater består af tidligere Tryg-topchef Stine Bosse (ny formand), kreativ direktør i Have Kommunikation, Christian Have, og direktør for see@art, Lars Seeberg, forhenværende departementschef i Justitsministeriet, Michael Lunn, koncernfinansdirektør i TDC, Pernille Erenbjerg, og direktør i Golden Days, Ulla Tofte. Derudover er violinist Grit Dirckinck-Holmfeld Westi og teatermaler David Andreas Drachmann Laureng valgt som medarbejderrepræsentanter.

Bestyrelsen skal styre nationalscenen frem til 31. december 2015.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

0:000:00