VKO-blokken vakler i flere kommuner

Et valgforbund mellem Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti er langt fra nogen selvfølge i de 98 nye enheder på det danske landkort. Det viser en opgørelse foretaget af Altinget.dk. I 12 storkommuner ligger det allerede nu fast, at VKO-blokken splittes op.
Gitte Madsen

Folk opfatter det her valg som vigtigere. Hvis du først har borgmesterposten i nogle kommuner, så har du en platform, som du kan arbejde videre fra frem mod det næste valg.

Martin Vith
Politisk sekretær, Venstre
Det kommunale Danmark lurepasser, hvad angår det valg, som den 15. november skal afgøre, hvem der kommer til at sidde på det noget reducerede antal byrådstaburetter rundt omkring i landet. Mange steder er opstillingslister og valgforbund endnu kun i støbeskeen, men tendensen synes klar.

Et kommunalt valg til nye enheder er ikke nær så simpelt, når det gælder holdsætning og koalitionsdannelse som et folketingsvalg eller et traditionelt kommunalvalg.

Det mest bemærkelsesværdige er, at blokkene ikke er nær så tæt sammenknyttede i forbindelse med det kommende kommunale og regionale valg, som det er tilfældet på det landspolitiske niveau. Og meget tyder på, at kommunalreformen absolut ikke har gjort det lettere - specielt for regeringspartiet Venstre - at overføre de landspolitiske takter, hvor partiet bakkes op af både Dansk Folkeparti og De Konservative, til det lokale niveau.

En rundringning, som Altinget.dk har foretaget blandt de lokale partiforeninger, giver det indtryk, at der kan konstateres en vis splittelse i VKO-blokken. I 12 kommuner er der allerede indgået valgforbund, hvor VKO ikke står i samlet flok, og mange andre steder tyder de i gangværende forhandlinger på, at det i hvert fald ikke ender med et lykkeligt ægteskab mellem alle de tre partier.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00