Civile lussinger, et magtmenneske uden magt og det store statskup

UGEREVY: Der bliver stukket flade i denne uges civile overblik, som også flyder over med forargelse, lidt fryd og fornægtelse og nogle flotte cykelhjelme. 

Carsten Terp Beck-Nilsson

Go' mandag, og velkommen til dit ugentlige overblik.

Vi ved godt, at du lige er kommet ud af sengen, og at ugen nærmest ikke er startet endnu. Men skulle vi ikke alligevel lægge for med et frisk civilt slagsmål?

Det er direktøren for konsulenthuset Ingerfair, Frederik C. Boll, som i en kronik hos Altinget i den forgangne uge gav det etablerede danske civilsamfund en springskalle.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, i samtale under et møde i maj på Marienborg. 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, i samtale under et møde i maj på Marienborg.  Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Vi har ikke brug for et Frivilligråd. Det er spild af ressourcer, ja ligefrem fjollet, når både DUF, Center for Frivilligt Socialt Arbejde, idrættens organisationer og forskere undersøger frivilligheden, skrev Frederik C. Boll. Og fik svar på tiltale.

”Når man ønsker at sætte gang i en debat, er det vigtigt at kunne sine fakta. Det er desværre ikke helt tilfældet her,” lød det fra lederen af Center for Frivilligt Socialt Arbejde, Laura Auken, her.

En mavefornemmelse herfra er, at uroen i det civile stadig ulmer.

Anderledes fred og fordragelighed er der over fællesskabsprisen, som blev uddelt torsdag i sidste uge. Hele ti ildsjæle kunne glæde sig over at blive kåret som hverdagshelte med prisen, der i år blev uddelt for tredje gang.

Og så bød ugen også på et interview med Bjarne Hastrup. Han er som bekendt direktør i Ældre Sagen. Og i interviewet fra Zetland deler han ud af sine overvejelser om den indflydelsesrige organisations strategiske arbejde for at sikre ordentlige forhold for den del af befolkningen med de mest gulnede dåbsattester. Trods den ubestridelige indflydelse vil direktøren ikke erkende, at han har magt.

”Nej, sådan er jeg ikke indrettet. […] Jeg vil sige ligesom Pippi Langstrømpe, at når man er stor, skal man også være meget imødekommende over for andre,” siger Bjarne Hastrup her.

Grøntsager
Seks om dagen, hedder det som bekendt. Og her er hele tre grønne sager. Så er du lidt på forkant.

De to første er knyttet til konferencen Global Green Growth, der foregik i Eigtveds Pakhus sidste mandag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbnede konferencen med et ønske om flere partnerskaber mellem det offentlige og det private for at kunne leve op til Klimaaftalen fra Paris og FN's bæredygtighedsmål.

”Det vil kræve nye ideer at opfylde målene, og vi må bevæge os ned ad ukendte stier. Men det er muligt, for vi har meget nyttige redskaber til rådighed,” sagde statsministeren her.

Og den er Bitten og Mads Clausens Fond, som ejer Danfoss, med på. Fonden har netop bevilget 9 millioner kroner, som skal hjælpe 31 byer verden over med at spare energi til afkøling og opvarmning. Det kan du læse mere om her.

Og i det hele taget har virksomhederne taget det grønne tankesæt til sig. Og nu er det i stigende grad dem, der presser politikerne hen imod mere bæredygtighed. Det mener professor Mette Morsing fra CBS, som står bag ”International Conference on Business, Policy and Sustainability”, der foregår torsdag og fredag i denne uge.

Samme budskab har formanden for FN's Økonomiske Kommission, Christian Friis Bach, tidligere gjort sig til talsmand for i dette interview på Altinget.

Sporten kort
Og sporten.

Det giver mere i bonus at vinde guld ved de Olympiske Lege end ved de Paralympiske Lege. Og det er et problem, mener den 23-årige para-atlet Daniel Wagner Jørgensen, som har verdensrekorden i længdespring.

”Den forskelsbehandling er noget, der skærer i øjnene,” siger han her til Berlingske.

Og det er formanden for Elsass-Fonden, Nick Elsass, enig i. Derfor har fonden, som arbejder for at forbedre forholdene for folk med spastisk lammelse, besluttet at udligne den økonomiske forskel på en olympisk og en paralympisk medalje.

”Når man vælger at give en medaljebonus, synes jeg, det er uværdigt, umenneskeligt og umoralsk at sige, at fordi man har et handikap, er man halvt så god og skal derfor kun have det halve af rask-atleterne,” siger Nick Elsass.

Og så til fodbold, hvor BBC i den forgangne uge opsnappede historien om, at den tidligere Brøndby-boss Per Bjerregaard har taget initiativ til en ny fodboldturnering, der skal aktivere asylsøgere. Det sker i et samarbejde med blandt andre Røde Kors. Her kan du læse den britiske artikel, og her er originalartiklen fra TV 2.

Lyden af flugt – og et statsligt kup
Røde Kors er også involveret i næste historie, men inden vi når dertil, er det vist tid til en sang.

Det er intet mindre end lyden af nødhjælp anno 2016 i form af Nyertun, som har lavet sangen ”Fuglen Tager Flugten” til støtte for Venligboerne i Herning.

Har du taget flugten, eller er du der stadig?

Godt. For dagbladet Børsen bragte i den forgangne uge noget så sjældent som en leder, der opfordrede til at støtte Røde Kors.

Hvabehar? tænker du måske: Plejer Børsen ikke at beskæftige sig med disruption, aktiekurser og prisen på min næste Tesla?

Jo, jo, og den laksefarvede har da heller ikke bevæget sig så langt ud af sin comfort zone, som man kunne tro. Røde Kors er blot et eksempel på et offer for det, man kalder offentligt opgavetyveri.

Problematikken er, at en virksomhed eller organisation opdyrker et forretningsområde, som staten eller kommunerne herefter raner – for eksempel som når Københavns Kommune går i direkte konkurrence med nødhjælpsorganisationerne om at indsamle genbrugstøj, som der står i lederen, der ligger bag Børsens betalingsvæg.

Forargelse i fondsdanmark
Vi har forsømt fondsdanmark en smule i dette overblik. Det råder vi fluks bod på – tilsat et strejf af forargelse. For er der noget skønnere end forargelsens fryd?

Det er Ekstra Bladet naturligvis leveringsdygtig i. Under overskriften ”Skam jer, Carlsberg” revser den tidligere sekretariatschef i Carlsbergfondet Niels Petri fonden for sin måde at behandle lejerne på i forbindelse med salget af seks ejendomskomplekser til lidt over en milliard kroner.

”Jeg er både skuffet og ked af det,” siger Niels Petri. Han kritiserer dels, at lejerne ikke får mulighed for at overtage ejendommene på andelsbasis, dels at lejlighederne tvangsmæssigt renoveres, når en lejer flytter. Det kan du læse her.

Og forargelsen har også fundet vej ind i Nørrebro Nordvest Bladet. Her klandrer Københavns kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), Fonden for De Åbne Rum for ikke at leve op til sine løfter om at få styr på Folkets Hus.

Formanden for fonden, advokaten Knud Foldschack, afviser blankt kritikken og anklager borgmesteren for at opføre sig populistisk.

”Man kan undre sig over, at der ikke er det der politiske vingesus, og at man i stedet […] forsøger det her politiske uromageri,” siger han her til avisen. Du skal bladre om på side 2-3 for at finde historien. 

Og ja, Knud Foldschack er ham, der er søn af skibsrederen Knud Foldschack og halvbror til den Knud Foldschack, der blev nævnt i forbindelse med Panama Papers. Så skulle det også være på plads.

Hjelm støtter fond
Vi er snart ved vejs ende. Men vi skal lige have vendt verden på hovedet inden da med fondsverdenens svar på ”Hund bider mand”.

Start lige med at nyde dette billede af fire glade mennesker i smagfulde hatte.

 

Og så til historien, det handler om. Den er, ifølge Uge-Bladet Skanderborg, at ”Kunstneriske cykel hjelme støtter fond”. Det er i sandhed bemærkelsesværdigt – og ikke kun på grund af den aparte orddeling i overskriften, men lige så meget fordi den normale orden i fondsdanmark er, at en fond giver og ikke modtager støtte. 

Overskriften skal nu ikke tages helt så bogstaveligt endda. Der er ikke tale om en flok selvstændigt tænkende og tilmed kunstneriske cykelhjelme, som har smækket skallerne sammen om at støtte en nødlidende fond, men derimod om en kunstnergruppe, som har udsmykket 24 cykelhjelme. Dem sælger de så og lader overskuddet gå til Arla Fonden, som bruger pengene på at lære børn og unge om gode madvaner og bæredygtig livsstil.

Du kan læse artiklen her, og hvis du klikker på billedet, kan du endog få fornøjelsen af at se det i stor størrelse.

Ugen, der kommer
Og så til den ugentlige omgang datojournalistik.

Mandag klokken 15 er der reception for Frida Frost, som stopper som formand for Ingeniørforeningen i Danmark, IDA. Her bliver der også lejlighed til at hilse på den nye formand, Thomas Damkjær Petersen.

Ugens helt store begivenhed er Folkemødet i Allinge, der starter på Hovedscenen torsdag klokken 14 og slutter søndag, rundt regnet 3000 arrangementer senere.

Undervejs vil Altinget: civilsamfund dagligt give dig en personlig videoguide til nogle af dagens mest interessante arrangementer på vores Facebook-side.

Torsdag sker der også ting og sager i den nordligste del af kongeriget. Her foregår den officielle åbning af Kofoeds Skole i Nuuk. Som du kan se på Facebook, har skolen godt nok været i gang i et lille halvt år. Men det skal ikke stå i vejen for en god indvielsesfest.

Fødselsdage er der også en håndfuld af i den kommende uge. Mandag bliver administrerende direktør for Danske Advokater Poul Mollerup 50. Tirsdag fylder filmfotograf og underviser på Odder Højskole Jeppe Hovman 70. Og fredag runder den politiske leder af Radikale, Morten Østergaard, de 40. Juridisk chef i DGI Steen F. Andersen fylder 60 samme dag. Og søndag fylder bestyrelsesformanden for Bornholmske Borgerforeningers Samvirke, Jørgen Hammer, 75.

Nu har du vist fået din dosis civile udskejelser. Så kan du med sindsro pakke kufferten og se frem mod Folkemødet. 

Husk passet, hvis du skal omkring Sverige på din vej til Allinge. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00