Civilt overblik: Dødedans, en ungdomsø og frivillige i fængsel

UGEREVY: Finansfolk i hættetrøjer og fonde i dødedans. Det lyder som et stykke eksperimentalteater. Men det er det civile overblik, der også rummer en royal prisuddeling. 

Nordea-fonden har givet 120 millioner kroner til spejdere, der vil omdanne Middelgrundsfortet til en ungdomsø.
Nordea-fonden har givet 120 millioner kroner til spejdere, der vil omdanne Middelgrundsfortet til en ungdomsø.Foto: Claus Bech Andersen/Scanpix
Carsten Terp Beck-NilssonRasmus Dahl Løppenthin

Det er mandag; efteråret har for alvor meldt sit komme; og det hele kan godt føles lidt gråt og trist.

Men dit civile overblik svigter dig ikke og kommer her færdigt og klart som et morgenlys, der varsler starten på en herlig arbejdsuge.

Således opmuntret lægger vi ud med historien om, at Nordea-fonden har haft den store tegnedreng fremme i den forgangne uge. Fonden har nemlig givet 120 millioner kroner til spejdere, der gerne vil omdanne Middelgrundsfortet til en ungdomsø.

”Visionen er at styrke generationer af unge i at blive aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, som tager ansvar for hinanden, fællesskabet og udvikling af vores samfund. Ungdomsøen bliver et fantastisk fyrtårn for udvikling af unge,” siger Mogens Hugo, bestyrelsesformand for Nordea-fonden.

Projektets bestyrelsesformand Lasse Bolander kan slet ikke vente med at give nyt liv til det gamle søfort på den kunstige ø i Øresund.

“Øen har en helt unik placering, hvor man på én gang kan føle sig langt fra civilisationen og samtidig tæt på storbyen og dens mange muligheder. Den følelse og den rå kontrast mellem det menneskeskabte og det naturlige skal vi bevare. Samtidig skal renoveringen og ombygningen foretages med stor respekt for kulturhistorien samt med minimal belastning af miljøet og med bæredygtige installationer,” siger han. Læs mere her.

Og sporten kort
Og så til idrætten, som endnu en gang demonstrerer, at man har godt fat i danskerne. Et nyt studie fra SDU viser, at hele 539.821 danskere er frivillige i landets mange idrætsforeninger. 

”Det er et meget stort antal danskere, som tager en frivillig tørn i idrætslivet, og indsatsen fra de frivillige kan ganske enkelt ikke overdrives. De frivillige er uundværlige for idrætten i Danmark, og det danske samfund skylder dem en kæmpe tak for den rolle, de spiller i vores fritidsliv,” siger Morten Mølholm Hansen, direktør i Dansk Idræts Forbund.

Alligevel var der ikke kun liv og glade dage i idrætsorganisationerne. Man er nemlig ved at miste tålmodigheden med regeringen.

Siden foråret har en evaluering af udlodningsloven ligget klart, men man har endnu ikke præsenteret en ny plan for, hvordan man fremadrettet vil fordele overskuddet fra danskernes spil. Og det er man stærkt utilfredse med i DGI.

"Nu må man se at komme i gang. Vi har jo også fulgt den politiske sommer og efterår og har set, at der har været mange større ting på dagsordenen. Men vi har simpelthen brug for, at der kommer en afklaring,” siger formand Søren Møller.

Foreningerne er frustrerede, fordi man oplever vigende indtægter efter liberaliseringen af spilleloven. Modsat tidligere får man i dag kun indtægter fra lotto og lotterier, og det er en spilleform, som for længst er blevet overhalet af for eksempel sportsbetting.

Læs mere her.

Regeringens lovprogram bringer dog ikke nogen lindring til de utålmodige foreninger. Ifølge kataloget, som du kan se her, er udlodningsloven først programsat til den sidste halvdel af februar 2017.

Overhead og dødedans i fondsverdenen
Ugen bød også på noget så fornemt som en kortlægning: Forskningsministeriet har set nærmere på 12 af de største private fondes støtte til forskning.

Kortlægningen viser, at fondene hellere vil støtte grundforskning end innovation, skriver Berlingske.

I alt har de store spillere i fondsdanmark doneret 9 milliarder til forskning i perioden fra 2012 til 2014, viser undersøgelsen, og det høster ros og klapsalver i miljøet. Men der er også plads til en lille løftet pegefinger fra Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd.

“Det ville være godt for dansk forskning, hvis fondene ville være med til at betale mere til administration, husleje og den slags, man kalder overhead,” sagde formand Jens Odderhede til Altinget

De små fonde har dog ikke tid til at lytte til Odderhedes formaninger. De har nemlig travlt med at danse dødedans, pointerer CBS-professoren Anker Brink Lund.

“De lever en skyggetilværelse og er i en negativ dødsspiral, fordi pengene bliver færre og færre, og de får mindre og mindre at dele ud,” siger han.

Altinget har interviewet ham i forbindelse med bogen “Dansk Fondshistorie”, som han har skrevet sammen med Christian Edelvold Berg. Bogen udkommer i dag. Og du kan læse hele interviewet med Anker Brink Lund her.

Ryk frivilligt i fængsel
Efter at have dødedanset af skal vi et smut i brummen. Frivillige er nemlig begyndt at besøge fængslede asylansøgere i Vridsløselille to gange om ugen. Asylansøgerne er ikke kriminelle, men er bag tremmer, fordi deres sag er blevet afvist, eller de afventer behandling i et andet EU-land.

Og de trænger til selskab, mener teamleder for projektet Vivi Nør Jacobsen.

"Dagen bliver hurtigt lang og ligner i går, når man vandrer lidt på gangen, måske har få timers rengøringsarbejde, men ellers bare venter. Og ventetiden er ikke sjov, når man ikke ved, hvor længe man venter, og hvad man mere præcist venter på. Så kommer vi med en kop kaffe, en sludder og en gang boldspil og bløder lidt op på det hele," siger hun til Albertslund Posten.

Finansfolk i hættetrøjer
Den forgangne uge bød også på et stort corporate volunteering event, da 100 af Mercedes’ ansatte tog en frivillig tørn i ni københavnske foreninger. De lavede blandt andet street art på Vesterbro for at sætte fokus på psykisk sårbarhed. Det kan du læse mere om her.

Og så blev ugen rundet fint af, da Kronprinsparrets priser blev uddelt i Musikteatret Holstebro i weekenden. Det er Bikubenfonden, som står bag uddelingen af de to hovedpriser samt de to stjernedryspriser. Den sociale pris gik til foreningen Børn, Unge & Sorg, som giver rådgivning og psykologhjælp til børn, der har mistet et nærtstående familiemedlem eller lever sammen med syge forældre eller søskende. Og kulturprisen gik til instruktøren Tobias Lindholm, som blandt andet står bag filmene "Kapringen" og "Krigen". Mere om det her

Ugen, der kommer
Den kommende uge er mildt sagt ikke plastret til med arrangementer. Tirsdagen kan du dog fordrive i Vartov i København i selskab med folkene bag forskningsprojektet CISTAS. De afholder en workshop om frivillighedens egenart og samarbejde på tværs. Det starter klokken 9 og varer frem til klokken 15.

Og så er det tid til den årlige kulturnat på fredag. Det rækker lidt for vidt at gå ind i de enkelte arrangementer, så vi springer videre til ugens runde fødselsdage. Eller rettere: fødselsdag. Tirsdag fylder Peter Kurrild-Klitgaard, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og kommentator for Berlingske, 50 år.

Således kom vi til vejs ende. Nu venter en uge i efterårets tegn. Husk at spænde huen godt fast. Og pas godt på dig selv derude. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00