Civilt overblik: En falsk annonce, optimisme i Mjølnerparken og somaliske fisk

UGEREVY: Kampagne opfordrede danskerne til at boykotte Danmarksindsamling, udlodningslov er oversolgt, og boligforening bekæmper bander. Og så forsøger en lille dansk organisation at få Somalia ud af pirateriets kvælende favntag.

Overborgmester Frank Jensen (S) i samtale med lokale beboere i Mjølnerparken under en tryghedsvandring i boligområdet.
Overborgmester Frank Jensen (S) i samtale med lokale beboere i Mjølnerparken under en tryghedsvandring i boligområdet.Foto: Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Det er mandag, DMI har annonceret isvinterens komme, og resultatet af Danmarksindsamling faldt for andet år i træk. Og så er der jo verdenssituationen …

Men fat mod! For du sidder med din lille, civile treat i hænderne; overblikket, som samler stort, småt og vigtigt fra ugen, der gik i civilsamfundet. Og det er naturligvis virtuelt pakket ind og sendt til din indbakke som altid.

Velkommen til.

Vi lægger ud med Danmarksindsamling, som i år samlede ind til sultne børn i udviklingslandene. Man ramte klimaks lørdag med det stort anlagte tv-show og et resultat på 90 millioner. Nu er det godt, at vi journalister er uddannet til at finde håret i suppen, så det indledningsvis lykkedes redaktionen at vride en negativ vinkel ud af, at der bliver sendt en solid pose penge til verdens fattigste.

Talsperson for eventet Børnefondens kommunikationschef Anna Rørbæk valgte også at se glasset som halvt fuldt.

“Det er korrekt, at beløbet er faldet lidt, hvis man sammenligner med de sidste år. Men hvis man kigger over de 11 år, så er det det fjerdehøjeste resultat. Det er et utrolig flot resultat, og det viser et stort engagement fra danskerne, sagde hun til dr.dk søndag og fortsatte.

“Jeg har svært ved at se det dårlige i, at vi har fået indsamlet 90 millioner kroner. Det er rigtig mange penge, og det kan gøre så meget godt for de sultne børn. Så vi er tilfredse,” lød det.

Læs mere her.

Falsk annonce gik viralt
Til gengæld var folkene i kampagnens maskinrum anderledes utilfredse i dagene op til lørdags indsamling. Her gik en annonce nemlig viralt på sociale medier. Folkene bag opfordrede til at boykotte Danmarksindsamling for i stedet at støtte nødlidende danskere – og hævdede, at afsenderne af annoncen var Kirkens Korshær, Frelsens Hær og de hjemløses organisation SAND. Organisationerne var dog hurtigt ude med et dementi.

“Intet barn må sulte er en vigtig indsamling, og budskabet gælder såvel i verden som i Danmark. Ingen danskere får det bedre, fordi vi holder op med at hjælpe i resten af verden. Danmark har en lang og stærk tradition for at hjælpe dem, der har brug for det – både i Danmark og i resten af verden. Den tradition kan vi være stolte af – derfor skal vi blive ved med at hjælpe alle, der har det svært, både i Danmark og i resten af verden,” lød det i en fælles kommentar fra de tre organisationer ifølge danmarksindsamling.dk.

Den falske annonce kommer oven på sidste års heftige debat, hvor blandt andre musikeren Richard Ragnvald gik i byen med budskabet om, at Danmarksindsamling burde støtte hjemløse.

“For at være helt ærlig, så er jeg sgu ved at brække mig over, vi hele tiden hører om alle de flygtninge, vi skal hjælpe. Selvfølgelig skal de hjælpes, men det skal være i nærområderne. Det sætter mit pis i kog, at man overser de hjemløse, sagde han til TV 2 dengang.

Læs mere her.

Håndsrækning til udsatte og oversolgt udlodningslov
Men Richard Ragnvald og andre ligesindede kan glæde sig over, at der også er organisationer, som gør en indsats for at hjælpe danskere med udfordringer. Ifølge dr.dk står idrætsforeningerne nemlig klar til at skabe fællesskaber for udsatte grupper.

Blandt andet har Dansk Amerikansk Fodbold Forbund rakt hånden ud til overvægtige børn.

“Vi tror, at vi har nogle idrætsgrene, hvor man kan tænke sig, at børn fra fx Julemærkehjemmene – typisk lidt overvægtige – kan komme, og hvor det kan være en bonus at være lidt større end de andre,” forklarer landstræner og sportschef Lars Carlsen.

Børn, der er vant til at blive valgt til sidst i idrætstimerne, får dermed værdifulde succesoplevelser, fordi deres drøjde pludselig er en fordel.

“Så kan drengene pludselig bruges til noget, der giver mening. Og så får de en helt anden tilgang til livet. I sidste ende er det mennesker, vi arbejder med, og de skal have en god oplevelse,” fortsætter Lars Carlsen.

Læs hele historien her

DR-historien kommer i kølvandet på en stor strategisk sejr for foreningsdanmarks paraplyorganisationer: Den nye udlodningslov er landet, og organisationerner som DIF, DGI og DUF er fremadrettet sikret en stabil indtjening. 

Men vi sår blår i øjnene på os selv, hvis vi tror, at de mange millioner ender i lokale idrætsforeningers kasser. Det mener SDU-professor Bjarne Ibsen.

“Det er et retorisk kneb, når politikerne og landsorganisationerne italesætter det her som en støtte til foreningslivet. Det er en hjælp til, at landsorganisationerne kan professionalisere sig og fortsætte med at have volumen. Men man skal være helt klar over, at langt hovedparten af de danske foreninger ikke får én eneste krone ud af det her,” sagde han til Altinget i den forgangne uge.

De store paraplyorganisationer giver kun indirekte støtte til de lokale idrætsforeninger, mener han. 

“Forbundene laver nogle aktiviteter og holder nogle kurser, som medlemsforeningerne kan have glæde af. På den måde kan du sige, der er en indirekte støtte fra lottomidlerne. Men den reelle økonomiske hjælp til foreningerne kommer fra kommunerne. Og sådan har det været i mange år. Det har intet med den nye aftalemodel at gøre,” vurderede eksperten.

Integrationen har slået rod i ghetto
Så vender vi blikket mod Mjølnerparken, som kæmper for at blive en integrations-succes. Det er blot to år siden, at en fra boligkvarteret, Omar el-Hussein, skød og dræbte to personer. Men ifølge Politiken er området med ghetto-prædikatet ikke længere en rugekasse for kriminelle.

“Det er ikke længere i Mjølnerparken, at du leder efter banderne. Der er kommet styr på det herude nu. Det er virkelig godt,” siger Bachir Hussein til avisen. Han er tidligere bandemedlem, men er i dag ansat i den almennyttige boligforening Lejerbo for at fremme integrationen.

Og flere tal tyder på, at foreningens indsats har båret frugt. Andelen af beboere uden tilknytning til arbejdsmarkedet er de seneste 10 år faldet fra 70 til 43 procent. Og under tre procent af beboerne har en dom, hvilket er historisk for det traditionelt belastede område.

“Når det er lykkedes herude nu, skyldes det kombinationen af motiverede beboere, som ønsker sig et attraktivt boligområde og renommé, og kompetente myndigheder som det kriminalitetsforebyggende arbejde SSP og Københavns Politi, som sammen med boligselskabet har insisteret på forandring”, siger Eskild Dahl Pedersen, der er Lejerbos sekretariatsleder for den boligsociale indsats i Mjølnerparken.

Peter Veje er politikommissær og leder af Lokalpoliti Nordøst med ansvar for Mjølnerparken. Han bekræfter den positive udvikling.

“Lejerbo har i længere tid haft den politik, at politiet skal kunne komme og gå når som helst. Det betyder, at vi har fået opbygget relationer til de unge. De kender os, og derfor kan vi også rykke noget i det forebyggende arbejde,” siger han.

Kan fisk bekæmpe pirater?
Kvarteret har dog stadig sit at slås med. Læs mere om det her og her.

Må man byde på lidt friskfanget fisk fra Afrikas Horn?

Ah, overblikkets sidste historie blev muligvis oversolgt en anelse, idet redaktionen endnu ikke er gået ind i restaurationsbranchen.

Til gengæld kører vi i øjeblikket en artikelserie om en lille dansk organisation, som gør en stor forskel i det borgerkrigshærgede Somalia. Fair Fishing forsøger at bekæmpe pirateri ved at sparke gang i en fiskeindustri, som var gået fuldstændig i stå. Vil det mon lykkes?

Er du nysgerrig efter svaret, kan du læse kapitel 1, 2 og 3 fra den forgangne uge. Og følge dækningen de næste dage.

Næste uge
Den kommende uge bliver sparket i gang med en rund fødselsdag til chefen for Center for Frivilligt Socialt Arbejde; Laura Auken fylder 50 mandag. Og der er flere runde fødselsdage i cheflaget i civilsamfundet mandag. Kirkens Korshærs leder Helle Christensen fylder 60 samme dag.

Og så har en række udviklingsorganisationer sat en solid ring om tirsdag. Her er der nemlig deadline for interesserede, som ønsker at byde ind med et projekt til Børnenes U-landskalender 2018.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00