Da den kristne forening vækkede den sovende ukrainske kæmpe

WIN-WIN: Et stærkt bånd mellem en dansk og to ukrainske lokalafdelinger af verdens største børne- og ungdomsbevægelse, YMCA, booster frivillighedskultur, venskab og borgerengagement – i begge lande.

Foto fra åbningen af borgerhuset i Lviv i Ukraine, som er støttet af KFUM og KFUK Aarhus.
Foto fra åbningen af borgerhuset i Lviv i Ukraine, som er støttet af KFUM og KFUK Aarhus.Foto: KFUM/KFUK

“Vi skulle vække den sovende kæmpe. Og det budskab tog vi meget alvorligt.”

Sådan fortæller Morten Hougaard Sørensen om den vision, der for omkring otte år siden blev formuleret af verdens største internationale kristne bevægelse for børn og unge, YMCA.

Under parolen “wake the sleeping giant” og fulgt op af slagord som “movement strengthening” og “resource mobilization” forsøgte verdensbevægelsen at ruske op i de mange “sovende” YMCA-organisationer rundt omkring.

Tanken var at få de lande, hvor YMCA er solidt rodfæstet – typisk lande med stærk civilsamfundskultur og god økonomi – til at hjælpe de mindre stærke og mindre synlige organisationer med at få fodfæste og blomstre op.

I Ukraine har man kæmpe udfordringer for frivillighedskulturen, som stammer fra Sovjettiden, hvor statens kontrol og styring har dræbt enhver lyst til at tage et personligt initiativ.

Morten Hougaard Sørensen
Formand for partnerskabet Local 2 Local

Og dét budskab talte til Morten Hougaard Sørensen, der til dagligt arbejder i KFUM og KFUK, som er den danske gren af YMCA. Derfor stillede han sig i 2012 i spidsen for partnerskabet Local 2 Local; et partnerskab mellem KFUM Aarhus og to tilsvarende lokalafdelinger i Ukraine. 

Festival til inspiration
Et af de bedste eksempler på det, som Morten Hougaard Sørensen beskriver som et “yderst vellykket partnerskab” stammer fra 2015.

Her vender teenageren Anastasia Galan hjem til den ukrainske by Lutsk efter et besøg i Danmark. Under besøget har Anastasia Galan blandt andet deltaget i festivalen TeenEvenT, der samler 400-500 børn og unge til sport, underholdning, fest, koncerter, gudstjenester og meget andet.

Festivalen har gjort stort indtryk på Anastasia. Så stort, at hun med iver fortæller om oplevelsen til sin mor, der er chef for socialforvaltningen i Lutsk og medlem af YMCA's bestyrelse i samme by. Moderen har på det tidspunkt længe gået med tanker om at iværksætte et børneevent i byen.

Og herfra bliver der kort fra tanke til handling: Samme år stabler mor og datter nemlig en lokal kopi af den danske festival på benene. Festivalen bliver døbt “Island of Childhood”, samler 10.000 besøgende og bliver kørt på frivillige kræfter.

“Det er en solstrålehistorie uden lige. Den er et eksempel på præcis dét, som vi håbede, at partnerskabsprojektet ville sætte gang i i Ukraine,” siger Morten Hougaard Sørensen.

Kamp mod sovjettidens kvælertag
Partnerskabet mellem Aarhus og de to ukrainske lokalafdelinger, Lviv og Lutsk, har kørt som pilotprojekt siden 2012. Men på generalforsamlingen i KFUM og KFUK Aarhus i marts i år vedtog man enstemmigt at gøre projektet permanent.

Og det skyldes, at man i KFUM og KFUK oplever en stor værdi af at være en del af noget internationalt, fortæller Morten Hougaard Sørensen.

“I Danmark tager vi frivilligheden for givet, fordi det er en kerneværdi for os, mens at man i Ukraine har kæmpe udfordringer for frivillighedskulturen, som stammer fra Sovjettiden, hvor statens kontrol og styring har dræbt enhver lyst til at tage et personligt initiativ. Det har gjort det klart, at vi har meget at bidrage med i et partnerskab,” siger Morten Hougaard Sørensen.

Og den danske form for borgerinddragelse bliver da også mødt med åbne arme i Ukraine, fortæller Marta Guretska, der er international koordinator i YMCA Lutsk:

“Samarbejdet har overgået al håb og forventning. Vi har fået virkelig gode venskaber op at stå, og vi lærer så meget af den danske tilgang til civilsamfundet. Det har givet vores ungdomsbevægelse et meget positivt image i Ukraine og i de to lokalsamfund,” skriver Marta Guretska i en mail.

Fænomenet efterskole
Siden 2012 har partnerskabet grebet om sig. Et af de tidlige projekter var et ukrainsk besøg på den midtjyske Lystruphave Efterskole, der huser elever med udfordringer som ordblindhed, ADHD, sociale vanskeligheder osv. Besøget kom tæt på for begge parter; ukrainerne skulle nemlig bo på værelse med efterskoleeleverne og deltage i alt fra morgensang og aftenbøn til leg og faglig læring.

“For efterskoleeleverne var det især grænseoverskridende at skulle tale engelsk. Og for de ukrainske teenagere var det revolutionerende at opleve efterskolen som fænomen og ikke mindst den pædagogik og intimitet, der var mellem elev og lærer,” siger Morten Hougaard Sørensen.

Ligeledes har de aarhusianske KFUM og KFUK'ere været på ungdomscamp i Karpaterbjergene i det sydvestlige Ukraine med medlemmer fra både Lviv og Lutsk. Temaet for campen var læren om frivillighed, demokrati og samfundstranparens; et projekt, som Aarhus-afdelingen havde skaffet omkring 200.000 kroner til fra EU’s uddannelsesprogram, Erasmus-plus.

Betal for indflydelse
Blandt de nyere projekter er oprettelsen af foreningslokaler i Lviv, hvis YMCA-afdeling hidtil har været hjemløs. I den forbindelse har Aarhus-afdelingen stillet 900.000 kroner til rådighed over fem år til at etablere lokalerne, der allerede danner rammen om musikskoleundervisning, drama og animation-workshops.

“Målet er, at vi om et par år kan holde en generalforsamling af betalende medlemmer i borgerhuset, for vi vil gerne have folk til at betale for mere end de enkeltstående aktiviteter – de skal betale for at være medlemmer og se det som en måde at få indflydelse på,” siger Morten Hougaard Sørensen.

Dokumentation

YMCA
YMCA står for Young Men’s Christian Association og blev stiftet i 1844 i England, og er i dag er verdens største internationale kristne organisation for børn og unge.

YMCA’s logo er en trekant, hvor hvert hjørne står for body, mind og spirit, hvilket afspejler organisationens menneskesyn. Alle YMCA-aktiviteter skal understøtte mindst en af de tre byggesten.

Den danske gren af YMCA hedder KFUM og KFUK.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00