Danmark i spidsen for ny klima-alliance

FN-GENERALFORSAMLING: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lancerer nyt globalt initiativ, der skal fremme løsninger på FN’s verdensmål og klimaaftalen fra Paris. USA's præsident, Donald Trump, er ikke med, men det er en række amerikanske storbyer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mødtes med FN's generalsekretær, António Guterres (th.), i New York forud for FN's generalforsamling.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen mødtes med FN's generalsekretær, António Guterres (th.), i New York forud for FN's generalforsamling.Foto: Ritzau / Bebeto Matthews
Emma Qvirin Holst

Danmark har stået i spidsen for etableringen af en ny global alliance for grøn vækst, der i dag bliver lanceret af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det sker under åbningen af FN’s generalforsamling i New York.

Den nye globale alliance ved navn Partners for Green Growth and the Global Goals 2030 (P4G), er et initiativ, der skal hjælpe lande med at levere på FN’s udviklingsmål og klimaaftalen fra Paris.

”Vi bliver alle nødt til at gøre mere for at løfte det ansvar, vi har for verdens befolkninger og fremtidige generationer. Der er brug for, at vi tager endnu hårdere fat for at nå verdensmålene og sender et klart signal: Forpligtende samarbejde og partnerskaber er vejen frem,” siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

Alliancen består foruden Danmark af landene Chile, Etiopien, Kenya, Mexico, Sydkora og Vietnam.

Topmøde i Danmark
Landenes formål med det nye initiativ er at udvikle partnerskaber mellem virksomheder og regeringer, regioner og byer på tværs af grænser. I samarbejde med erhvervslivet håber landene at kunne levere en mærkbar forskel i forhold til FN’s verdensmål og klimaaftalen fra Paris. Arbejdet vil dog primært fokusere på områderne landbrug, fødevarer, energi, byer, vand og cikulær økonomi.

”P4G er en ny global alliance af lande, der ønsker at gå forrest og styrke erhvervslivets rolle i at nå verdensmålene. Vi skal i langt højere grad udvikle partnerskaber mellem regeringer, byer, virksomheder, investorer og civilsamfund. Vækst og verdensmål kan sagtens gå hånd i hånd. Vi skal arbejde sammen på nye måder, hvis vi skal gøre vores planet til et bedre sted at leve. Og det skal vi,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Hvert andet år skal der afholdes et topmøde blandt regeringscheferne, hvor resultaterne skal evalueres, og der er mulighed for udvikle nye partnerskaber. Danmark bliver vært for det første topmøde, der finder sted i København 28.–29. november 2018.

Statsministeriet oplyser, at regeringen vil afsætte 25 millioner kroner årligt fra 2018 til 2022 til P4G’s arbejde med at udvikle partnerskaber. Dog vil arbejdet kræve større finansiering, og det kan blandt ske via den verdensmålsfond, som regeringen arbejder på at etablere. Her vurderer regeringen, at der vil være et investeringspotentiale på op imod 30 milliarder kroner.

Opbakning fra amerikanske storbyer
Allerede før lanceringen får den nye klimaalliance opbakning fra Kina, Colombia og Indonesien, men ikke USA, som vil – ledt an af præsident Donald Trump – forlade klimaaftalen fra Paris.

Det forhindrer dog ikke amerikanske storbyer i at deltage i arbejdet med opnå klimamålene. P4G får nemlig også opbakning fra C40-netværket, der består af 91 globale storbyer. I det netværk finder man ifølge Berlingske blandt andet de amerikanske byer New York, Chicago, Los Angeles, Houston og San Francisco, der alle bakker op uagtet Donald Trumps klimapolitik.

"Den transatlantiske relation er jo ikke bare en regnbue, der ender i Det Hvide Hus. Det er også det, vi har fået syn for sagn på – at præsidenten trods alt ikke er almægtig. Sådan var det selvfølgelig også før, men nu er vi blevet ekstra meget opmærksomme på det. Vi har en lang række delstater som for eksempel Californien og Texas, der vil noget andet på klimaområdet," siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.

P4G's hovedkvarter etableres også i den amerikanske hovedstad Washington D.C. i januar 2018.

Ros fra Folkekirkens Nødhjælp
Det nye initiativ bliver mødt med ros fra Folkekirkens Nødhjælp, der er den eneste danske organisation, der blevet inviteret til at deltage i samarbejdet.

”P4G er et spændende initiativ med et kæmpe potentiale. Partnerskaber er vejen frem, for når civilsamfundet, firmaer og myndigheder går sammen, kan vi skabe synergi, nye ideer og konkrete resultater for verdens fattigste. Vi er stolte over at være inviteret med, men det er et stort ansvar, som forpligter,” siger Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, i en pressemeddelelse.

Birgitte Qvist-Sørensen mener, at Folkekirkens Nødhjælps erfaringer fra udviklingslandene kan bidrage til alliancens arbejde.

”Vi kender det lokale niveau, hvor projekterne skal implementeres – viden, som er uundværlig for virksomheder og regeringer, og vi kan bidrage med konkrete aktiviteter, der supplerer private og offentlige aktører. Vi har for eksempel stor erfaring fra landbrugssektoren i udviklingslandene, som vi kan viderebringe til virksomheder og på den måde skabe udvikling og arbejdspladser blandt verdens fattigste,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00