Dansker skal rådgive amerikansk superfond

INTERVIEW: Realdanias analysechef, Henrik Mahnche, får som eneste europæer plads i et nyt advisory board hos Robert Wood Johnson Foundation. Her skal han bidrage til en ny strategi for sundhedsfremme.

"Det
er sjovt at få lov at have den dybe refleksion, og jeg tror også,
det er der, man nogen gange kan komme op med noget, der er virkelig
innovativt," siger Henrik Mahncke. 
"Det er sjovt at få lov at have den dybe refleksion, og jeg tror også, det er der, man nogen gange kan komme op med noget, der er virkelig innovativt," siger Henrik Mahncke. Foto: Claus Bjørn Larsen
Carsten Terp Beck-Nilsson

I årevis har trafikken været ensrettet: Danske fondsdirektører er valfartet til USA for at hente viden hjem. Men nu bevæger en dansker sig imod færdselsretningen.

Analysechef i Realdania Henrik Mahncke er som eneste europæer blevet hentet ind i et nyt advisory board i megafonden Robert Wood Johnson Foundation. Her skal han bidrage til at udvikle strategien for fondens nye sundhedspolitiske satsning på forebyggelse.

”Jeg ser det som en cadeau til dansk filantropi,” siger Henrik Mahncke:

”Det sker noget i Danmark. Vi er gået fra for 15 år siden at være en lidt stille spiller til at være toneangivende. I Danmark har fondene fået en stærkere position, og nu begynder der også at være nogle takter i det internationale,” siger han.

Fonden, der skabte 9-1-1
Det er ikke en hvilken som helst fond, der nu retter sit blik mod Danmark. RWJF hører til blandt de største fonde i USA med en formue på mere end 70 milliarder kroner og årlige uddelinger i størrelsesordenen tre milliarder.

Den blev stiftet i 1971 af manden bag medicinalfirmaet Johnson & Johnson og satte hurtigt sit første markante aftryk på det amerikanske sundhedsvæsen, da den skabte og udviklede alarmsystemet 9-1-1.

Det blev, som bekendt, udbredt til hele landet. Men det er ikke alt, RWJF rører ved, der er lige succesfuldt. Og det er faktisk årsagen til, at Henrik Mahncke nu træder ind i fondens advisory board.

En ært mellem to giganter
For to år siden trådte fondens administrerende direktør gennem 14 år tilbage. Det skete efter en omfattende evaluering af effekten af hele fondens filantropiske indsats på sundhedsområdet de seneste 30 år. Og konklusionen på den evaluering, som fonden selv havde bestilt, var lammende: Effekten af de mange udloddede milliarder var minimal. Strategien var ganske enkelt forkert.

”De fandt ud af, at årsagen til, at de ikke havde haft nogen effekt, var, at de havde lagt deres indsats inde i venteværelset. Men inde i venteværelset er der også andre aktører. Der er hele medico-industrien, som jo er gigantisk,” siger Henrik Mahncke og fortsætter:

”Og så er der hele det offentlige – eller forsikringsbaserede – sundhedssystem, som jo også er kæmpestort. Så Robert Wood Johnson Foundation var en lille ært imellem to giganter. Og så er chancen for egentlig at kunne flytte noget lille.”

Inspiration fra Velfærdsdanmark
Resultatet blev en ny strategi, hvor RJWF i stedet for behandling fokuserer på forebyggelse. Og det er her, Henrik Mahncke kommer ind i billedet.

For sammen med andre eksperter fra forskellige dele af verden skal han inspirere og videreudvikle den nye forebyggelsesstrategi – primært ved at spille ind med konkrete ideer til sundhedsforebyggende tiltag. Og her har han både Realdanias arbejde og en mangeårig dansk velfærdstradition at trække på.

”De er selvfølgelig faldet over Realdania, fordi vi arbejder med det byggede miljø, men det er bredere end som så,” siger Henrik Mahncke:

”I Danmark har vi en så stærk og veldrevet offentlig sektor, at vi ikke kan komme uden om den. Derfor arbejder vi sammen med den. Jeg tror, de er nysgerrige på de overlappende felter i Danmark, der gør, at vi har et mere naturligt samspil med andre aktører, end de er vant til.”

De små eksemplers magt
I Danmark arbejder mange fonde med at tænke sundhed ind som en naturlig del af hverdagen – for eksempel i form af parkourbaner, skaterbaner og motionslegepladser. Og den slags små, meget konkrete ideer kan være noget af det, Henrik Mahncke bærer med sig over Atlanten.

”Jeg tror ikke, jeg kan komme og lære dem noget om, hvordan fondsverdenen ser ud oppefra. Det blik har de. Men jeg tror, vi har en masse mikrocases på, hvordan man arbejder, som kan være relevante, siger han.

I samme ombæring efterlyser Henrik Mahncke indspil fra andre danske og skandinaviske fonde, som kan inspirere Robert Wood Johnson Foundation.

”Jeg vil jo også over og formidle for eksempel projekter for sund aldring, som Nordea-fonden har lavet, Egmontfondens arbejde med tidlig indsats og forskellige andre projekter, som nogle af mine danske og europæiske fondskolleger har. Og jeg er selvfølgelig nysgerrig på, om der er nogen, der sidder med noget i skuffen, som jeg burde tage med ind i den sammenhæng,” siger han.

At se strukturer, der endnu ikke findes
Udvekslingen af viden og erfaringer går ikke kun den ene vej. Henrik Mahncke forventer at kunne importere lige så meget, som han eksporterer.

”Jeg har aldrig været skuffet, når jeg har mødtes med en af de amerikanske fonde. Jeg har altid tænkt: 'Hold da op, hvor er de refleksive omkring det, de gør, og hvor er de grundige og målrettede,'” siger han.

Især viljen til at tage fat i de grundlæggende samfundsproblemer og evnen til at gå målrettet til dem har imponeret ham.

”De ser meget sjældent værktøjet som målet, men har næsten altid en bred palet af angrebsvinkler på problemet Der er de fantastisk målrettede. Og den målrettethed vil jeg rigtig gerne have bliver tydeligere i den danske fondsverden,” siger Henrik Mahncke.

Og så glæder han sig i det hele taget bare til at tage tænkehatten på i godt selskab.

”En af de ting, de lægger op til, er: 'Have fun thinking deeply with others.' Det, synes jeg, er stærkt. Og det er sjovt at få lov at have den dybe refleksion, og jeg tror også, det er der, man nogen gange kan komme op med noget, der er virkelig innovativt,” siger Henrik Mahncke og tilføjer:

”Når vi kommer vi op på det refleksionsniveau, hvor vi begynder at støtte noget, der ikke findes, og begynder at se strukturer og løsninger, som vi slet ikke kender i dag, så er vi virkelig ude i noget.”

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00