"Det er ikke bandernes gade, og det er ikke dem, der skal sætte dagsordenen"

SOMMER-REVY: Spejdernes busser hoster og hakker, Dansk Flygtningehjælp har fået ny general, og DGI har doneret 10 ton mad. Og så vil en civil borgergruppe tage gaderne på Nørrebro tilbage fra banderne.

Billede fra et skyderi på Nørrebrogade i København, hvor en 19-årig mand blev ramt i balden.
Billede fra et skyderi på Nørrebrogade i København, hvor en 19-årig mand blev ramt i balden.Foto: Polfoto
Rasmus Dahl Løppenthin

Det blev en Christian Friis Bach!

Landets største ngo fik i starten af juli ny general. Det skal vi nok vende tilbage i denne revy, der zoomer ind på sommerens markante historier fra civilsamfundet. Samtidig markerer denne udgivelse, at dit nyhedsbrev så småt er på vej ud af ferieslummeren.

Velkommen tilbage.

Hjulene på bussen
Inden vi smutter forbi Dansk Flygtningehjælp i Borgergade, skal vi nemlig runde noget, der fylder alt for lidt i disse spalter til daglig. Og det er selvfølgelig busser.

Små 40.000 spejdere var nemlig i slutningen af juli samlet til Spejdernes Lejr i Sønderborg. Da de mange spejdere skulle fragtes hjem igen, var politiet dog troppet op for at tjekke bussernes mekaniske tilstand. 33 blev udtaget til kontrol, og resultatet var nedslående. En enkelt bus fik klippet pladerne på stedet, fordi bremserne ikke fungerede. Derudover blev 10 busser sendt til syn.

“Det var problemer med bremserne, der gjorde, at 3 ud af de 10 busser blev udtaget til syn. De resterende syv busser havde fejl ved styrekuglerne. De 10 busser blev derfor taget ud af drift, sagde politiinspektør Michael Weiss fra Sydøstjyllands Politi til dr.dk.

Transportgenvordighederne på sidstedagen ændrer dog ikke på, at spejderne havde nogle forrygende dage i det sønderjyske. Selvom den insisterende danske sommerregn skabte udfordringer for friluftsentusiasterne. Det var nemlig særdeles svært at få gang i bål og snobrød.

“Der kom mest bare en masse røg,” sagde spejderlejrens fotograf, Lars Blomgren Andersen, til TV 2 under festlighederne.

Friis Bach dropper køerne
Andreas Kamm har været anderledes stærk til at brænde igennem – jeg finder selv ud – men nu skruer han øjensynligt ned for blusset. Han annoncerede sin afsked som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp i foråret, og i starten af juli kunne man så sætte navn på afløseren: Tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach.

Han kommer fra en stilling som leder af FN's Økonomiske Kommission for Europa og udtrykte stor respekt for Andreas Kamms indsats.

“Jeg håber, at jeg kan fylde de meget store sko ud. Det er klart, at når man kigger på fremtidens flygtningeudfordringer, er der massive udfordringer, fordi vi i langt højere grad skal ind og håndtere de strukturelle problemer, der driver folk på flugt,” sagde Christian Friis Bach til Politiken kort efter udnævnelsen.

Den tidligere politiker lægger fra land med et klokkeklart løftebrud. Han stoppede nemlig i FN-systemet i foråret og havde et kort intermezzo som fri fugl. Under Folkemødet spurgte Altinget, hvad han mon så skulle rive i fremover?

”Jeg skal passe køer. Jeg har købt fire kvier. Der er ikke noget så beroligende som køer,” lød det.

I stedet lægger han nu op til at vende drøvtyggerne ryggen for at indtage en toppost i ngo-danmark fra og med 1. november.

Tidligere i sin karriere har han været international chef i Dansk Flygtningehjælp, og Friis Bach udtrykte begejstring for at vende tilbage til civilsamfundet.

“Jeg er rigtig glad for at vende tilbage til det folkelige, det frivillige, der jo er en stærk drivkraft i Dansk Flygtningehjælp,” sagde han til Politiken i starten af juli.

Borgere vil bekæmpe bander med fred
Og så til en mere bedrøvelig historie. Gennem de seneste uger har dele af Nørrebro og Nordvestkvarteret i København nemlig været ramt af skyderi, der menes at være relateret til en eskalerende bandekonflikt.

To yngre mænd uden tilknytning til det kriminelle miljø er blevet ramt af skud, og politiet er så bekymret, at man er kommet med en særdeles bemærkelsesværdig advarsel.

“Det er især unge mænd i alderen 17 til 25 år, der er udsat. Hvis man tilhører den gruppe og færdes i de udsatte områder, vil jeg sige sige: Pas godt jer selv,” sagde Jørgen Skov, chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, ved et pressemøde i weekenden.

De mange skyderier har dog også fået det lokale civilsamfund til at rejse sig. Borgerinitiativet Vi tager gaden tilbage troppede i sidste uge op med kaffe og småkager til beboerne omkring Nørrebrogade 219, hvor der blandt andet har været skyderi.

“Det handler om at vise, at det sgu er os, der bor her, og vi skal være trygge ved at bo her. Det er ikke bandernes gade, og det er ikke dem, der skal sætte dagsordenen. Det er os, der går her til hverdag, lever her og ånder her. Det er os, der er Nørrebro, det er ikke banderne. Ved at lave den her manifestation prøver vi at vise, at det er tilbage til hverdagen igen,” sagde en af initiativtagerne Jan Malinowski til Berlingske.

Ifølge kritikere er det også det utrygge miljø og frygten for hadske reaktioner, der afholder Copenhagen Pride fra at besøge Nørrebro, når paraden indtager København 19. august. Men det har talsmand Thomas K. Rasmussen afvist over for Berlingske.

“Historien er, at vi altid er gået gennem Nørrebro, men det er faktisk ikke rigtigt, for vi har haft andre ruter. Vi synes, det er fint, at borgere på Nørrebro vil have Copenhagen Pride til deres bydel, og det er positivt, men vi har fravalgt Nørrebro af praktiske grunde, og ikke fordi vi er bange for noget,” sagde han.

Talsmanden peger i stedet på, at ruten via Vesterbro er kortere og dermed mindre bøvlet. Men den køber folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S) ikke.

“Thomas Rasmussens argument med, at ruten er kortere via Vesterbrogade har intet på sig. Ruten er ikke længere gennem Nørrebro. Og det havde været et godt signal at sende at gå gennem Nørrebro, for der er store problemer for homoseksuelle i bydelen. Religiøse prædikanter på Nørrebro har sagt, at homoseksuelle skal dø. Hvis man lod paraden gå gennem Nørrebro, så sendte man et fint signal, ligesom da man gik med jødisk kalot gennem bydelen.”

Foreninger tjente millioner på landsstævne
Vi slutter, hvor sommeren startede: Med DGI’s landsstævne i Aalborg, der blev afviklet i slutningen af juni og starten af juli.

Og de lokale tog godt imod besøget fra Danmarks største idrætsfestival.

“Vores tal indikerer, at der lørdag passerede 155.000 mennesker gennem strøggaderne i midtbyen, fredag var tallet 145.000 og på den regnfulde torsdag 106.000,” sagde Aalborg Citys direktør, Flemming Thingbak, til Nordjyske.

Samtidig sørgede hele 4.500 frivillige for, at lokale foreninger i Nordjylland tilsammen fik to millioner kroner i kassen. Men man genererede ikke kun overskud – man viste også overskud ved at donere 10 ton mad til Nordjysk Fødevareoverskud.

Stifter Bente Schjødt var begejstret for donationen, men den gav også visse logistiske hovedbrud.

“Vi har været nødt til at leje en container for at opbevare det hele,” fortalte hun til Nordjyske.

Den kommende tid
Civilsamfundet går et spændende efterår i møde. Særligt vil mange rette opmærksomheden mod Christiansborg, hvor der er markante ting på trapperne.

Regeringens civilsamfunds-taskforce mødes tredje gang onsdag og kommer med sine anbefalinger i slutningen af august. Samtidig genoptager man forhandlingerne for at lempe dagpengemodtageres og efterlønneres mulighed for at arbejde frivilligt.

Men indtil da kan du nu læne dig tilbage i vished om, at du skulle være nogenlunde opdateret. God arbejdslyst derude.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00