Debat

DFS: Smid rutinerne overbord på Bornholmer-færgen

DEBAT: Nogen fandt det ligefrem forfriskende, at politikerne var fraværende ved sidste Folkemøde, skriver informationskonsulent for Dansk Folkeoplysnings Samråd Michael Voss. Skal politikerne for alvor på banen igen i år, skal de lægge hverdags-taktikken fra sig.

Politikere skal snakke mindre og lytte mere på Folkemødet, mener Michael Voss.<br>
Politikere skal snakke mindre og lytte mere på Folkemødet, mener Michael Voss.
Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Voss
Informationskonsulent i Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)

Da vi samledes til Folkemøde i 2015, var en af de faste deltagergrupper stærkt underrepræsenteret: politikerne. Folketingskandidaterne ville af gode grunde hellere føre valgkamp i deres kreds.

Nogle savnede dem. Omvendt syntes nogen ligefrem, at det blev et bedre folkemøde, fordi det skabte plads i panelerne til andre. Under alle omstændigheder kan vi konstatere, at Folkemødet ikke brød sammen, fordi der var få politikere.

Det gik egentligt meget godt.

Det vil være forfriskende, hvis politikerne i år kan løsrive sig fra den næste afstemning i folketingssalen, det næste samråd med ministeren eller spekulationer om kommende regeringskonstellationer.

Michael Voss
Informationskonsulent i Dansk Folkeoplysnings Samråd

Ny politikerrolle
I år kommer politikerne tilbage, må vi gå ud fra. Det er godt, fordi de udgør en vigtig ingrediens i en politisk festival, som Folkemødet er. Men de skal også præstere noget, efter at vi i 2015 erfarede, at de ikke var uundværlige. De skal kæmpe sig tilbage på Folkemødet.

I hvert fald synes jeg, at de med fordel kan bruge årets "genkomst" til at overveje, hvad deres rolle som politikere på Folkemødet er. Efter min mening er det nemlig en anden rolle end den, de oftest udfylder i Folketingssalen, i TV-udsendelser og i valgkampe.

Dialogpris
For det første skal politikere på Folkemøde tale mindre og lytte mere. Her har de en enestående mulighed for komme i dialog med vidende og engagerede borgere. Denne dialog har altid været et af Folkemødets centrale formål, og det er derfor, at Folkemødesekretariatet, Dansk Folkeoplysnings Samråd, Dansk Ungdoms Fællesråd og Lead Agency for fjerde gang uddeler Folkemødets Dialogpris til en politiker, som i løbet af Folkemødet har vist sig i stand til at lytte og gå i dialog med de øvrige deltagere.

Jeg vil opfordre politikerne til at gå ind i kampen om at få prisen, og jeg vil samtidig opfordre alle folkemødedeltagere til at være med til at finde den rigtige vinder. Man kan nominere via en app eller med nomineringskort, som vil blive distribueret under Folkemødet.

Negativ socialisering
For det andet vil det være forfriskende, hvis politikerne i år kan løsrive sig fra den næste afstemning i folketingssalen, det næste samråd med ministeren eller spekulationer om kommende regeringskonstellationer. Gå ind i debatterne med jeres visioner, ideer og nye veje frem.

Her har det ligget lidt tungt lige siden det første Folkemøde. Det har virket, som om der foregik en gensidig negativ socialisering mellem politikerne og journalisterne. Uanset hvad der i øvrigt blev diskuteret rundt om i teltene, så kom ethvert interview til at ligne det tilsvarende interview i Vandrehallen på Christiansborg en uge før.

Journalisterne forsvarer sig med, at politikerne ikke kan frigøre sig fra aktuelle folketingstaktiske overvejelser og ikke tør slå sig løs. Politikerne forsvarer sig med, at journalisterne kun spørger til aktuelle folketingssager.

Jeg er ferie-bornholmer. Når jeg bevæger mig fra København til Bornholm, flytter jeg mig ikke kun geografisk, men også mentalt. Hverdagens trængsler og rutiner ryger overbord fra færgen og dermed også en hel del tankemønstre. Det må politikere og journalister også kunne gøre, bare én gang om året.

Tag chancen, og prøv noget nyt!

Dokumentation

Altinget: civilsamfund har fra 28. april og en måneds tid frem bedt et debatpanel give deres syn på Folkemødets fremtid.

Følg debatten her, og send dit indlæg til [email protected], hvis du også vil være med.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Voss

Chefkonsulent, Dansk Folkeoplysnings Samråd
diplomuddannelse i strategisk kommunikation

0:000:00