Debat

FødevareBanken: Tæt samarbejde med fonde kan styrke mindre foreninger

DEBAT: I fødevareBanken kan man ikke genkende billedet af, at fonde påvirker foreninger og deres projekter negativt - tværtimod, skriver Kristina Boldt og Henrik Olsen, henholdsvis bestyrelsesmedlem og udviklingsmedarbejder i fødevareBanken.

FødevareBanken har udviklet sig fra i 2011&nbsp;at bestå af&nbsp;en enkelt kølebil&nbsp;i København til i 2015 at bestå af&nbsp;seks kølebiler, der samlet udleverede 660 tons frisk overskudsmad fra blandt andet Dansk Supermarked&nbsp;til sociale organisationer i Hovedstadsområdet og Midtjylland.<br>
FødevareBanken har udviklet sig fra i 2011 at bestå af en enkelt kølebil i København til i 2015 at bestå af seks kølebiler, der samlet udleverede 660 tons frisk overskudsmad fra blandt andet Dansk Supermarked til sociale organisationer i Hovedstadsområdet og Midtjylland.
Foto: Colourbox
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristina Boldt og Henrik Olsen
Bestyrelsesmedlem, fødevareBanken og udviklingsmedarbejder, fødevareBanken

En Altinget-undersøgelse fra december 2015 viser, at "foreninger ændrer projekter for at tilfredsstille fonde" – og at de færreste af de adspurgte foreninger mener, at projekterne bliver bedre af det. Undersøgelsens resultater kan være et tegn på, at fondene har fået for meget magt, påpeger Thomas P. Boje, professor ved Institut for Samfund og Erhverv på RUC, i Altinget i februar måned.

Fondenes øgede påvirkning sker samtidig med, at især de større fondes ansøgningsprocesser er blevet mere komplekse. Og Thomas P. Boje udtrykker en frygt for, at det særligt er de mindre foreninger, der bliver hægtet af ved denne udvikling.

Vi vil slet ikke afvise, at det kan være et generelt problem, at foreninger justerer deres aktiviteter for at øge chancen for specifik fondsstøtte, eller at den mere komplekse ansøgningsproces kan udfordre mindre foreninger. Vores erfaringer i fødevareBanken er dog mere positive.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Social innovation i samspil
I februar 2012 havde fødevareBanken eksisteret som forening i cirka fire år, haft aktiviteter i hovedstadsområdet i lige over to år og bestod af én lønnet projektleder og cirka 50 frivillige. Vi var kommet langt med relativt få ressourcer. Men at give os en donation på 23 millioner kroner på det tidspunkt, ville have været som at sætte en fireårig bag rattet i en Maserati.

I tæt dialog med Velux Fonden og med løbende input, sparring og kvalificerende benspænd fra eksterne eksperter udarbejdede vi fra februar 2012 til marts 2013 en ansøgning om støtte til udvikling af fødevareBanken som landsdækkende organisation med en bæredygtig økonomi.

Det tætte samarbejde med Velux Fonden siden 2012 har ikke fjernet alle forhindringer. Men det har været en afgørende grund til, at det sociale eksperiment, som fødevareBanken var i 2012, opnåede en organisatorisk og økonomisk konsolidering.

Kristina Boldt og Henrik Olsen
Hhv. bestyrelsesmedlem og udviklingsmedarbejder i fødevareBanken

Undervejs udfordrede fonden os og pegede på svagheder, uklarheder og for lav detaljeringsgrad, men den dikterede ikke løsningerne. Dem skulle vi selv finde, og til det formål fik vi tilført ressourcer, både i form af viden, kritik og penge.

Hurtigt efter første møde med fonden fik vi tilknyttet konsulentbistand fra Social+, der er sat i verden for at bane vejen for sociale opfindelser, som løser eller forebygger sociale problemer for udsatte mennesker i Danmark. Med deres viden om sociale udviklingsprojekter og innovation og ikke mindst kendskab til fondes prioriteringer og arbejdsgange blev de en god sparringspartner. Blandt andet fordi vi kunne stille "dumme" spørgsmål, som vi muligvis også kunne have stillet til fonden, men nogle gange følte vi os mere sikre ved først at vende med Social+.

Nødvendige eksterne kompetencer
Et afgørende element i vores ansøgning var at sandsynliggøre fremtidig, bæredygtig finansiering efter den fondsstøttede projektperiode. To eksterne eksperter udpeget af fonden gennemlæste og stillede spørgsmål til den del af ansøgningen. Det medførte mange positive kommentarer, men de satte også fingeren på nogle antagelser, som ikke var tilstrækkeligt underbyggede. Her justerede vi i flere tilfælde på projektet efterfølgende – men gjorde det, fordi vores første antagelser påviseligt ikke holdt.

Et andet centralt element i ansøgningen var udvidelse af fødevareBankens aktiviteter til Vestdanmark. Her ønskede fonden en højere detaljeringsgrad i planerne for udrulningen – men med det ønske fulgte også en donation på 200.000 kroner til at udarbejde beskrivelsen. Vi valgte at bruge beløbet til at indkøbe ekstern ekspertise og indgik en aftale med Implement Consulting Group.

Samarbejdet med Implement løb over fire måneder og bidrog med en større faglig indsigt inden for logistik. Vi var tæt involveret i hele processen, der blandt andet resulterede i nogle langt mere velunderbyggede løsningsmodeller for det fremtidige logistik-set-up.

Ud over vigtig sparring på det logistiske set-up blev vores målsætninger skarpere og mere eksekverbare, da vi blev tvunget til at præcisere alle elementer af vores oprindelige ansøgning til Velux Fonden. Endelig har det for Velux Fonden været afgørende at sikre sparring til foreningens valgte og daglige ledelse, dels i form af etablering af en professionel bestyrelse, dels gennem løbende professionel rådgivning, som fonden stiller til rådighed.

Et bedre projekt
Det tætte samarbejde med Velux Fonden siden 2012 har ikke fjernet alle forhindringer. Men det har været en afgørende grund til, at det sociale eksperiment, som fødevareBanken var i 2012, opnåede en organisatorisk og økonomisk konsolidering, der gjorde det muligt at udvide med en afdeling i Aarhus i 2014 - og nu kan bære foreningen videre mod større geografisk udbredelse.

Vi blev skarpere på logistikken og fik nogle gennemresearchede bud på, hvordan vi systematisk, effektivt og fødevaresikkert kunne skalere fra én kølebil i København i 2011 til seks kølebiler, der samlet udleverede 660 tons god overskudsmad til sociale organisationer i Hovedstadsområdet og Midtjylland i 2015.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00