Debat

Fonden for Socialt Ansvar: Konkret handling frem for brancheorganisation

REPLIK: Det er ikke en ny brancheorganisation, der er brug for, men anerkendelse, understøttelse og konkret handling, skriver Thit Aaris-Høeg, direktør i Fonden for Socialt Ansvar i en kommentar til Mødrehjælpens nye ide.

For nylig deltog vi i ministerens dialogmøde om den nye Civilsamfundsstrategi, og her fik vi både ministeren og hendes udpegede Task Force i tale, skriver Thit Aaris-Høeg
For nylig deltog vi i ministerens dialogmøde om den nye Civilsamfundsstrategi, og her fik vi både ministeren og hendes udpegede Task Force i tale, skriver Thit Aaris-HøegFoto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thit Aaris-Høeg,
Administrerende direktør i Fonden for Socialt Ansvar.

Efter at have læst om Mødrehjælpens ambitioner om at samle de frivillige sociale foreninger og omverdenens forundring over, at det ikke er sket tidligere, vil jeg gerne pointere, at det er det også.

I Fonden for Socialt Ansvar har vi i mere end et år drevet Netværk for Socialt Ansvar, som er et gratis netværk for alle lederne i de frivillige sociale organisationer, og vi har således samlet 50 organisationer, som gennem det sidste år har diskuteret områdets udfordringer og muligheder.

Det foreløbige arbejde kulminerede i en stor konference i foråret 2017, hvor alle organisationerne, Socialstyrelsen, Socialministeren, Frivilligrådet, Center for Frivilligt Socialt Arbejde, FRISE, Fondene, Kommunerne og det private erhvervsliv deltog.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Konferencen satte fokus på de enorme udfordringer specielt de mindre og mellemstore organisationer står overfor, og mundede ud i en masse god dialog på tværs af sektorerne.

Der findes allerede netværk
Det var tydeligt for alle, at der er brug for nye øjne på, hvordan området organiseres og understøttes, men det var ligeså tydeligt, at man politisk set fandt det meget indviklet og næsten umuligt at hjælpe med den grundfinansiering, som området mangler, ligesom Fondene lagde vægt på deres bindinger i fundatser og nye strategier, mens kommunerne meget naturligt pegede på deres stramme budgetter.

I Fonden for Socialt Ansvar har vi i mere end et år drevet Netværk for Socialt Ansvar, som er et gratis netværk for alle lederne i de frivillige sociale organisationer, og vi har således samlet 50 organisationer, som gennem det sidste år har diskuteret områdets udfordringer og muligheder.

Thit Aaris-Høeg
Administrerende direktør i Fonden for Socialt Ansvar

De frivillige, sociale landsorganisationer er havnet mellem flere stole, og i Fonden for Socialt Ansvar har vi længe talt områdets sag for at få ændret de uholdbare vilkår.

I Netværk for Socialt Ansvar arbejder vi lige nu på næste års forårskonference, som skal sætte fokus på løsninger og fælles værdier, og i den mellemliggende periode har vi forsøgt at påvirke alle de steder, hvor vi kan komme til det.

Tilbage til organiseringen. Jeg synes, at der ved flere lejligheder har været professorer, journalister, konsulentfirmaer og andre ude og sige, at der mangler organisering på området. Jeg synes, at området er vældig organiseret. FRISE og Frivilligcentrene skaber husrum, frivilligjob, billige IT løsninger og foreningsrådgivning til de mange foreninger ude lokalt.

Center for Frivilligt Socialt Arbejde samler alle konsulenter på området i netværk, de opsamler vigtig viden om området både fra ind- og udland, arbejder professionelt med dokumentation og sørger i øvrigt, gennem deres kursusvirksomhed, for at opkvalificere arbejdet med frivillige.

Frivilligrådet går mere politisk til værks og vejleder blandt andet ministeren, og i Fonden for Socialt Ansvar arbejder vi i praksis med at forbedre vilkårene på området, samtidig med at vi hjælper andre landsorganisationer til en bedre organisering og udbredelse. Der foregår med andre ord rigtigt meget arbejde allerede for at samle og støtte området.

Anerkendelse og understøttelse fremfor ny brancheorganisation
For nylig deltog vi i ministerens dialogmøde om den nye Civilsamfundsstrategi, og her fik vi både ministeren og hendes udpegede Task Force i tale. Der var ikke nogen tvivl om, hvad det frivillige sociale område har brug for, og vi sagde det alle sammen endnu engang bordet rundt.

Måske er det ikke en ny brancheorganisation, der er brug for, men en anerkendelse og understøttelse af alt det, der allerede er i gang og så konkret handling.

Ministeren bør samle et arbejdende udvalg på tværs af sektorer, som helt konkret har til formål at tage livtag med de komplekse strukturer hos både Staten, Kommunerne og Fondene, der gør det vanskeligt for små og mellemstore organisationer at drive frivilligt socialt arbejde på ordentlige vilkår. Der bliver brug for både regnedrenge og filantroper. Det er et spændende og vigtigt arbejde, så lad os se at komme i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thit Aaris-Høeg

Adm. direktør, Fonden for Socialt Ansvar
MBA, Executive Coach









0:000:00