Frankrig lovpriser dansk fondsmodel

FRANSKE KYS: Danske erhvervsfonde fremhæves som eksempler til inspiration for det franske erhvervsliv i en ny rapport.

Den Franske Ambassade flød over af lovord til den danske model med erhvervsdrivende fonde mandag aften. 
Den Franske Ambassade flød over af lovord til den danske model med erhvervsdrivende fonde mandag aften. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Mens der brygges på nye skatteregler for erhvervsdrivende fonde herhjemme, kastes der lange blikke fra Frankrig mod hele den danske fondsmodel.

I en ny rapport, der blev præsenteret på Den Franske Ambassade mandag aften, karakteriseres de danske erhvervsfonde som ”et mønstereksempel på effektiv forvaltning af aktionærfonde.”

Forfatterne fremhæver, at de virksomheder, som er ejet af fonde, præsterer mindst lige så godt som – og i nogle tilfælde bedre end – virksomheder, som ikke er i fondseje. Og samtidig giver de værdi tilbage til samfundet i form af de udlodninger, de foretager.

”En af de væsentligste lektioner at lære af de danske erhvervsfonde er, at man ikke behøver at ofre den økonomiske performance for at kunne opfylde sociale målsætninger,” siger Joel Bothello, som forsker ved handelshøjskolen ESSEC's filantropiske linje i Paris og er en af rapportens to forfattere.

“Samtidig viser de danske erfaringer, at fondseje giver stabilitet for virksomheden på langt sigt. Og det er ikke givet, at man opnår det ved at sprede sit ejerskab til aktionærer,” tilføjer Joel Bothello.

Forfatterne hæfter sig ved, at virksomheder som Carlsberg, Novo, Lundbeck og Mærsk udgør to tredjedele af selskaberne på det såkaldte C20-indeks. Det vil sige de 20 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs.

Franskmændene er mistænksomme
Og det er data, der vækker opmærksomhed i et land, hvor antallet af erhvervsdrivende fonde i dag kan tælles på en hånd – og hvor 700.000 virksomheder står over for et generationsskifte i løbet af de kommende 15 år.

En af de virksomheder er det familieejede savværk Archimbaud. Her kan ejeren Jean-Pascal Archimbaud vælge mellem at sælge firmaet til en udenlandsk køber eller at splitte det op mellem sine tre børn. Og ingen af løsningerne er synderligt attraktive, fortæller han. Derfor har han vendt blikket mod de danske fonde.

“Hvis jeg etablerer en fond, kan jeg bevare værdien af mit firma til gavn for hele familien,” siger Jean-Pascal Archimbaud. 

Kombinationen af forretning og filantropi er noget nær ukendt i Frankrig. Årsagen er både stive regler og en udbredt mistænksomhed i befolkningen over for forretningsdrevet filantropi, mener forfatterne til rapporten.

“Der er meget en holdning af, at ‘the business of business is business,” siger Joel Bothello. Men han sporer dog en spirende opblødning.

“Alene det, at der er en repræsentant for erhvervslivet, som overvejer at omdanne sit firma til en fond, til stede her i aften, er et tegn,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00