Gammaglimt, gisp og gysserne retur

UGEREVY: Fonde giver. Men de kan også kræve tilbage. Og så bliver der både delt stjernepriser og kuldegys ud i civilsamfundet. Velkommen til.

Astrofysikeren Jens Hjorth har været med til at dokumentere, at gammaglimt blandt andet opstår i forbindelse med store stjerneeksplosioner. I dag modtager han landets største forskerpris på fem millioner kroner.
Astrofysikeren Jens Hjorth har været med til at dokumentere, at gammaglimt blandt andet opstår i forbindelse med store stjerneeksplosioner. I dag modtager han landets største forskerpris på fem millioner kroner.

Det er mandag. Og januar. Kombinationen kan føles en smule træls. Men så kan du trøste dig med, at det med al sandsynlighed står værre til andre steder. For eksempel hos Bæredygtigt Landbrug.

I sidste uge kunne Altinget nemlig fortælle, at Promilleafgiftsfonden nu kræver 406.000 kroner retur fra landbrugsorganisationen. I 2014 bevilgede fonden penge til et forskningsprojektet, som Bæredygtigt Landbrug blandt andet tildelte CBS, der skulle stå for en forskningsrapport om landbrugets rammevilkår. Men nu vil CBS ikke udgive rapporten, efter det er kommet frem, at forskeren har kopieret oplysninger, der stammer direkte fra Bæredygtigt Landbrug, ind i rapporten.

Og dermed er fondsmidlerne ikke brugt til det ansøgte, pointerer Promilleafgiftsfonden, der derfor stiller krav om tilbagebetaling.

Også Mellemfolkeligt Samvirke og DUF kommer fattigere ud af årets tredje uge. For efter mere end et årti med statsstøtte til organisationernes udviklingsarbejde med unge i Mellemøsten bliver kassen smækket i. Det sker, efter at Udenrigsministeriet for første gang har sendt den danske civilsamfundsstøtte til indsatser i Mellemøsten og Nordafrika i udbud, skriver Altinget.

Til gengæld får Oxfam Ibis, der ikke før var en del af Det Arabiske Initiativ, nu støtte til et projekt, der handler om at skabe nye jobmuligheder for unge.

Og så er der nyt i føljetonen om Dansk Folkeparti. For nu siger Anders Vistisen (DF) farvel til sit medlemskab af budgetkontroludvalget og budgetudvalget i Europa-Parlamentet.    

”Jeg mener ikke, at jeg har en troværdighed, som er tilpas intakt til, at jeg skal løfte pegefingeren over for andre,” udtaler Vistisen - også til Altinget.

Dansk Folkeparti er i gang med at blive undersøgt for misbrug af EU-midler gennem det europæiske parti MELD og fonden FELD.

Lydhør diktator og stjernestøv
Og nu til noget mere opløftende nyt fra ugen, der gik.

Her valgte den nu tidligere amerikanske regering kort før lukketid at tildele FN’s grønne klimafond en halv milliard dollars. Det oplyser Ritzau. Klimafonden er sat i verden for at hjælpe fattige nationer med at bekæmpe klimaændringerne.  

Sidste uge var også den, hvor den schweiziske fond, World Economic Forum - eller på dansk Verdens Økonomiske Forum - skød sit årlige hovedmøde i Davos i gang.

Mødets 2017-tema er ”Lydhørt og ansvarligt lederskab". Derfor kan det virke en kende paradoksalt, at den højest rangerende statsleder, der i år deltager, er Kinas præsident Xi Jinping. Du kan læse mere om træffet hos JP Finans, hvis du er abonnent eller har råd.

Og så skal vi omkring en astronomisk hædring. For i dag modtager professor og astrofysiker Jens Hjorth nationens største forskerpris: Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning.

Legatet - der er på fem millioner kroner, hvoraf den halve million går personligt til Jens Hjorth - er en anerkendelse af Hjorths gennembrud indenfor gammaglimt. Og til dem, som ikke ved, hvad det er, så er der altså tale om kortvarige og meget intense eksplosioner ude i rummet blandt andet fra døende eller kolliderende stjerner. Det kan du læse mere om i Berlingske.

I samme ombæring tildeler Villum Fonden, der står bag legatet, 16 yngre og lovende forskere 7-10 millioner kroner til at sætte skub i forskningskarrieren.

Valg og fripas
Der er også nyt fra de folkevalgte.

Statsministeren udskrev i sidste uge valg. Altså skolevalg. De opstillede partier er de samme som dem, der i dag er berettigede til at stille op til Folketinget, men vælgerne er mellem 14 og 17 år.

”Demokratiets fremtid ligger hos de unge. Derfor er det afgørende at få dem engageret i folkestyret og vise dem, at deres holdninger også er vigtige,” lød det blandt andet fra Folketinget formand Pia Kjærsgaard.

Valgresultatet bliver afsløret 2. februar.

Også politikerne i Aarhus har fokus på de unge. Byens kulturrådmand har netop iværksat en kampagne, der skal lokke flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet. Som led i kampagnen, “Må jeg også være med?”, har kommunen sendt fripas ud til 4.500 børn og unge fra økonomisk dårligt stillede familier. Fripasset er en adgangsbillet til et betalt kontingent i en forening på op til 1000 kroner om året, skriver Lokalavisen Aarhus.

Paddling og gys
Og nu til en chokerende afrunding.

På Langeland er lokale folk gået sammen om at omdanne et tidligere færgebassin i Bagenkop Havn til et center for vandaktiviteter og udendørsoplevelser. Inspirationen er hentet fra Cold Hawaii i Vestjylland, der i dag er kendt som surfernes paradis.

Langelænderne satser i første omgang på såkaldt stand-up-paddling, hvor man padler stående på et surfbræt.

Langeland Kommune har givet tilsagn om et økonomisk tilskud på 1,6 millioner over de næste tre år, og der er derudover kommet støtte på omkring en halv million fra LAG-midlerne, skriver Fyns Amtsavis. Det koster penge at læse artiklen.

Endelig er der tale om et chokerende arrangement, når en ny dansk festival hylder den verdenskendte kultinstruktør Stanley Kubrick. Kubrick er blandt andet kendt for gyseren “Ondskabens hotel”.

I løbet af 2017 vil biografer, koncertsale og undervisningslokaler i hele landet fejre den amerikanske instruktørs karriere som en del af KUBRICK Festival 2017. Festivalen byder også på talks, læseklubber og undervisning om den i dag afdøde instruktør. Herlighederne er støttet med 3,7 millioner fra Nordea-Fonden. Mere om det i Berlingske.

Ugen, vi står i
Og så et kig på, hvad den uge, vi nu står solidt plantet i, har at byde på. Dem, som vil være med til uddelingen af forskningslegatet til astronom Jens Hjorth, skal indfinde sig på Det Kongelige Bibliotek i dag (mandag) klokken 16:00.

Tirsdag siger vi tillykke til to personer. Direktør for Epilepsiforeningen, Per Olesen, fylder 50 år, og prorektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt forhenværende formand i Dansk Journalistforbund, Lars Poulsen, fylder 60 år.

Torsdag fortsætter festlighederne, for der runder forhenværende formand for Europabevægelsen, Lizzie Lichtenberg, 80 år. Torsdag er også dagen, hvor Danmarks største konference om velfærdsinnovation løber af stablen. Velfærdens Innovationsdag foregår i Øksnehallen, Halmtorvet 11. Du kan finde hele programmet for dagen her

Fredag er turen kommet til forstanderen på Krogerup Højskole, Rikke Forchhammer, der fylder 60 år, og til Ole Wøhlers Olsen, foredragsholder, rejseleder og forhenværende ambassadør, der fylder 75.  

Således kom vi til vejs ende. Nu venter endnu en vinteruge. Hver dag en smule mere lys. Ha’ det hyggeligt, til vi ses igen næste mandag.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00