Her er regeringens civilsamfundsstrategi

NY STRATEGI: Regeringen vil hjælpe socialt udsatte ind i foreningslivet og sikre et kompetenceløft af frivilligheden. Samtidig får DIF 16 millioner kroner til nyt integrationsprojekt.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk
Rasmus Dahl Løppenthin

Styrk den lokale frivillighed og hjælp flere udsatte ind i foreningslivet. Sådan lyder nogle af hjørnestenene i regeringens nye civilsamfundsstrategi, som man har afsat 112 millioner kroner til over de næste fire år.

"Frivillighed er med til at skabe sammenhængskraft og social kapital. Det er limen, som holder en god del af vores samfund sammen. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden understøtter frivilligheden på den bedst mulige måde," siger børne- og socialminister Mai Mercado (K), der har taget initiativ til den nye civilsamfundsstrategi.

Strategien rummer 12 nye initiativer. En stor del af pengene går til at skabe innovation og kompetenceudvikling af de lokale frivillige foreninger. Men der ligger ikke en færdig drejebog for, hvordan frivilligheden skal udøves, og det er helt bevidst, siger Mai Mercado.

"Det er jo i mødet lokalt, at man får skabt de nære relationer og den store værdi, som frivilligheden giver. Og det er svært at sætte på formel fra Christiansborgs side," siger hun.

Vores civilsamfund er utrolig vigtigt, og det håber jeg, at de andre partier husker på, når vi starter forhandlinger om satspuljen fredag.

Mai Mercado
Børne-og socialminister (K)

Samtidig lægger regeringen op til at styrke partnerskaber mellem kommuner og foreninger, ligesom DIF får 16 millioner kroner til at et integrationsprojekt.

"Det er en hjertesag for mig, at vi giver borgere og foreninger de bedste muligheder for at kunne tage et personligt ansvar," siger Mai Mercado.

Regeringens civilsamfundsstrategi er en af søjlerne i innovationsminister Sophie Løhdes (V) sammenhængsreform, som bliver præsenteret i 2018. 

Og innovationsministeren vil have foreningsdanmark mere involveret i den sociale opgaveløsning i den offentlige sektor.

"De mange frivillige, vi har herhjemme, spiller en nøglerolle i vores samfund. Derfor er det også helt afgørende, at vi understøtter det frivillige arbejde og foreningslivet, og at vi i endnu højere grad indtænker de frivillige i de tilbud og indsatser, som det offentlige har på eksempelvis det sociale område," siger Sophie Løhde.

Ros fra taskforce
En regeringsnedsat taskforce har hen over sommeren arbejdet på at levere en række anbefalinger til regeringens nye civilsamfundsstrategi. Og herfra kvitterer man for regeringens udspil.

"Det er dejligt, at regeringen følger taskforcens anbefaling om at styrke den lokale frivillighed," siger Vibe Klarup, der er formand for Frivilligrådet.

Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, sad også i taskforcen, og han er på samme frekvens som Vibe Klarup.

“Jeg vil gerne kvittere for, at strategien har så meget fokus på, hvordan vi kan styrke de fællesskaber, som civilsamfundet tilbyder for udsatte børn og voksne,” siger han.

Regeringen lægger op til at finde de 112 millioner kroner i satspuljen, og Mai Mercado satser på, at Folketinget vil bakke op om udspillet.

"Vores civilsamfund er utrolig vigtigt, og det håber jeg, at de andre partier husker på, når vi starter forhandlinger om satspuljen fredag," siger hun.

Opdateret 13:43 med kommentar fra innovationsminister Sophine Løhde (V):

Dokumentation

De 12 initiativer i regeringens civilsamfundsstrategi

Initiativ 1: Strategiske partnerskaber mellem frivillige organisationer og kommuner
Regeringen vil afsætte godt 24 millioner kroner til et styrket samarbejde mellem lokale civilsamfund og kommuner. Analysen er, at skal man hjælpe børn af socialt udsatte ind i foreningslivet, kræver det en sammenhængende og koordineret indsats mellem kommuner og civile aktører. 

Initiativ 2: Flere ressourcer til fælles løsninger
Regeringen ønsker at etablere en digital børs, hvor kommercielle, socialøkonomiske og frivillige aktører kan blive matchet til at løse sociale opgaver i fællesskab. Det har man afsat 1,4 millioner kroner til.

Initiativ 3: Styrkelse af civilsamfundet i landdistrikterne
Man vil øremærke fire millioner kroner fra Landdistriktspuljen til at styrke de lokale civilsamfund i randområderne.

Initiativ 4: Styrket integration gennem civilsamfundet
Dansk Idrætsforbund får 16 millioner kroner i perioden 2018-21 til at fremme integration via projektet Get2Sport.

Initiativ 5: En mere enkel statslig støttestruktur på det frivillige sociale område
Regeringen vil lave et 360 graders eftersyn af de statslige rammevilkår for den frivillige sociale sektor. Målet er at gøre op med et system, som ofte bliver kritiseret for at være unødigt kortsigtet og bureaukratisk.

Initiativ 6: Lokal innovation gennem frivillige foreninger
Der er grøde i de små civilsamfund, og regeringen vil gerne styrke den bølge ved at afsætte godt 20 millioner kroner til projekter, der skal understøtte lokale foreningers innovationsarbejde.

Initiativ 7: Styrkelse af det lokale frivillige sociale arbejde
Regeringen vil løfte kvaliteten af frivilligcentrenes arbejde og afsætter 15 millioner kroner til blandt andet at etablere to nye frivilligcentre for at sikre, at der er frivilligcentre i alle landets kommuner.

Initiativ 8: Et nyt Frivilligråd
Regeringen afsætter 3,5 millioner kroner i perioden 2018-21 til at styrke Frivilligrådet. Man lægger samtidig op til en ny udpegningsmodel, så organisationsdanmark får mere indflydelse på, hvem der sidder i rådet.

Initiativ 9: Kompetenceløft af det frivillige sociale arbejde
Regeringen afsætter 26,5 millioner kroner til at videreføre Uddannelsespuljen til at sikre et kompetenceløft i den frivillige sociale sektor. Som noget nyt får frivillige sociale foreninger som et led i satsningen tilbudt gratis kurser.

Det udspecificeres ikke, men ligger mellem linjerne, at den opgave kan lande hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Initiativ 10: Inklusion i frivillige organisationer
Regeringen vil afsætte 700.000 kroner til at undersøge betydningen af de frivillige organisationers ledelse for at skabe øget deltagelse i den frivillige indsats blandt borgere uden for arbejdsfællesskabet.

Initiativ 11: Mere samarbejde mellem frivillige og kommuner gennem uddannelse
Regeringen vil undersøge muligheden for at styrke fagprofessionelles kompetencer i at samarbejde med den frivillige sektor gennem uddannelsesinstitutionerne.

Det afsætter man 500.000 kroner til i 2020.

12: Solid viden om den frivillige sociale indsats
Man afsætter 900.000 kroner til at indsamle data, viden og tendenser inden for den frivillige sociale indsats i 2020.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Keiding Lindholm

Impact Director, Tænketanken Mandag Morgen & Altinget Arena, formand for Ombold, formand for DBU's etiske komité
mag.scient.soc. (Lund Uni. 1997)

Mads Roke Clausen

Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud, bestyrelsesmedlem, Bikubenfonden og Liljeborgfonden
cand.scient.adm. (RUC 1997), Diploma in Organisational Leadership (University of Oxford 2017)

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00