Debat

Kystbenyttelse giver kystbeskyttelse

KLUMME: Lad os finde en vej, hvor en fornuftig brug af vores kyster kan styrke kampen for vores skønne natur, skriver Esben Danielsen.

Foto: Foto: Jesper Balleby/LUMO Arkitekter
Esben Danielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatten raser om brug og byggeri tæt på og ved vores kyster. En relevant og vigtig debat, da vi har ekstremt værdifulde kystarealer over det ganske land. Men er vi ikke endt i to skyttegrave, hvor det enten handler om badelande og hotelbyggeri helt i vandkanten eller forbud mod nærmest at være på kysten?

Måske sat på spidsen, men vi kan netop meget andet. Erfaringer med faciliteter til det danske fritidsliv rummer rigtig mange bud på løsninger, hvor benyttelse og beskyttelse kan gå hånd i hånd. Samtidig er den danske arkitektur-tradition stærk i at skabe respektfulde og velfungerende løsninger, der ikke ødelægger, men matcher, styrker og passer ind i natur- og kulturlandskabet.

Lad os finde en tredje vej og se på, hvordan en fornuftig benyttelse af kysten netop vil styrke fokus på værdien af og kampen for bevarelse af vores skønne natur ved kysterne.

Fritidsbrugere passer på naturen
Engagerede fritidsbrugere er de stærkeste fortalere for at passe på vores naturliv. Se bare i den seneste debat om at fjerne planter med mere fra åer, så de hurtigere kan lede vand væk, og øget kvælstofudledning til vores vandløb. Hvem var markant fremme? Det var de danske lystfiskere. De er derude; de oplever det hver uge; og de ser naturens symbiose tæt og godt.

Ved kysterne er der et boom i nye aktiviteter. Bynært handler det om havnebade, havsvømning og vinterbadning. Surfing, kitesurfing, havdykning, havkajak og sejlads er der fuld smæk på.

Københavns Universitet kortlægger netop nu de fedeste spots for havfriluftsliv landet over – og det sker åbent, hvor alle miljøets engagerede og ofte uorganiserede brugere medvirker. 

Disse sydfynske shelters til overnattende vandringsfolk er en af måderne at bruge naturen på en respektfuld måde. [Foto: Jesper Balleby/LUMO Arkitekter]

 

Der er spots landet over, som de fleste slet ikke vil tænke over. For en kitesurfer er et rev ud for kysten et stykke skøn natur og samtidig et forrygende anlæg for ens fritidsaktivitet.

Hvis vi tager fat i disse engagerede brugere og går ind i deres viden og forståelse af vores kystliv, så kan der peges på løsninger, som batter. Ikke endnu et badeland, som der findes så mange af, men som ”Cold Hawaii” i Thy, der skaber en national attraktion – i 2017 arbejdes der på, at der skal være VM i SUP og PADDLEBOARD. Du ved måske slet ikke, hvad det er; dyk ned i det. Her har vi noget unikt at byde på, som er sin egen særlige turistattraktion.

Naturen er kernen i attraktionen
Sydfyn er der foldet en hel perlerække af såkaldte blå støttepunkter ud. 19 små arkitektoniske perler er det blevet til. En færge er sænket og er i dag udgangspunkt for vrag- og naturdyk - og har skabt et helt særligt kunstigt rev. En løsning, som skaber faciliteter nænsomt i respekt for naturen, men samtidig skaber basis for masser af benyttelse fra vandreturen, over overnatning i shelter til sejlads eller bare en tur i kajakken eller et dyk i vandet. Her bliver den danske natur en styrke - og kernen i attraktionen.

På samme måde kan vi gå ind i den kystsikring, som er så stort et behov. Kommende høfder, diger og dæmninger kan oplagt være udgangspunkt for fritidslivet. Faxe Kommune forsøger at gå foran med projektet ”De hvide dronninger”.

Fritidslivet kan vise vejen til faciliteter på og ved kysten, som både er autentiske, særlige og attraktive – og samtidig respektfuldt værner om vores natur. Turisme og aktivitet kan gå hånd og hånd med naturbevarelse.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00