Nyt studie: “Lokale foreninger står ikke og råber på samskabelse”

TØVEN: Foreningerne er slet ikke lige så begejstrede for samskabelse som kommunerne. Antallet af samarbejder er ikke steget siden 2010.

Foreningerne er mere optagede af at lave aktiviteter for deres medlemmer end at samarbejde med kommunen.
Foreningerne er mere optagede af at lave aktiviteter for deres medlemmer end at samarbejde med kommunen.Foto: Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Mens kommunerne hylder samarbejdet med civilsamfund og frivillige, er foreningerne selv anderledes forbeholdne. Det viser nyt studie fra SDU.

“De lokale foreninger står ikke og råber på samskabelsen, og de har ingen forventning om, at samarbejder med kommunen skal bære foreningslivet,” siger professor Bjarne Ibsen, der har lavet studiet i samarbejde med lektor Klaus Levinsen.

Studiet er en del af et større forskningsprojekt om kommuners samarbejde med foreninger og frivillige. På de to første etaper spurgte man kommunale chefer og ledere, og de var ovenud begejstret. Men de omsværmede foreninger er anderledes tøvende, og det kommer bag på Bjarne Ibsen

“Set i lyset af hvor stort fokus der er på samskabelse mellem kommuner og frivillige, er det overraskende, at det ikke ser ud til at have forplantet sig i foreningslivet,” siger han.

Udviklingen er gået i stå
Under 40 procent af foreningerne angiver, at de samarbejder med kommunale institutioner. Dette tal har med små udsving været konstant siden 2010.

“Vi kan ikke sige, om de foreninger, som laver projekter sammen med kommunerne, samarbejder mere indgående end tidligere. Men det er alligevel overraskende, at der ikke er sket nogen udvikling,” siger Bjarne Ibsen.

Han skynder sig samtidig at understrege, at foreningerne ikke er decideret modstandere af at samarbejde med kommunerne. Det fylder bare ikke så meget.

“De har en meget pragmatisk tilgang til det. Hvis det kan virke, så er det fint, og så samarbejder de da gerne med kommunen. Men de ser sig ikke som en integreret del af den offentlige sektor. De ser sig som autonome størrelser og føler sig ikke forpligtet til at løse kommunens problemer.”

Udover spørgeskemaerne har forskerne også udført kvalitative interviews af lokale foreninger, som samarbejder med kommunen. Og her er de blevet mødt med en undren over, at der skulle være en ny udvikling i gang.

“Nogle siger sådan lidt tørt: "Det har vi da gjort i mange år. Det er der ikke noget nyt i." Jeg tror, man må sige, at det her med, at der skulle være en bølge af samskabelse i gang, det er gået helt hen over hovedet på foreningerne.”

Se flere centrale resultater fra studiet herunder.

Hovedtal

  • 60 procent af foreningerne samarbejder ikke med kommunen. 23 procent svarer, at de samarbejder med en institution, 10 procent samarbejder med to, mens syv procent samarbejder med tre forskellige kommunale institutioner.
  • 40 procent af foreningerne angiver, at det ikke er foreningernes opgave at bidrage til den kommunale opgaveløsning. Samtidig svarer kun 12 procent, at det er naturligt, at foreninger bidrager til den kommunale opgaveløsning. Resten placerer sig mellem de to yderpunkter (48 procent)
  • 53 procent af foreningerne afviser, at de bør tilpasse deres aktiviteter efter kommunens ønsker. 7 procent mener godt, de kan ændre deres aktiviteter for at tilfredsstille kommunen.

Skolen slår SFO'en

  • 26 procent af foreningerne har et samarbejde med en lokal skole. Tilsvarende samarbejder kun 16 procent med en SFO.

Flest vindbøjtler i Aarhus

  • 12 procent af de frivillige i Aarhus er villige til at ændre deres aktiviteter for at gøre kommunen glad. Seks procent har samme holdning i Odense og Faaborg-Midtfyn.

Flest samarbejder med idrætsforeninger

  • 33 procent af landets idræts- og sportsforeninger samarbejder med kommunen. Det er flest af alle. Især i Faaborg Midtfyn er der et tæt bånd mellem kommune og idrætsliv. Her angiver hele 41 procent af foreningerne, at de samarbejder med kommunen.

Præcisering 11:12: I den oprindelige version skrev vi i overskriften, at foreninger ikke råber på samskabelse. Det var upræcist, og vi har rettet til lokale foreninger, da de er de typer af foreninger, som er blevet spurgt i undersøgelsen.

Dokumentation

Om studiet

Resultaterne er baseret på data fra et spørgeskema, som er sendt til samtlige 3.642 registrerede foreninger i kommunerne Odense, Faaborg-Midtfyn, Rudersdal, Aarhus og Faxe.

Svarprocenten endte på 47.

Studiet er tredje etape af et større forskningsprojekt om samarbejdet mellem kommuner og civilsamfund.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Ibsen

Professor Emeritus, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC), Syddansk Universitet
cand.mag. i samfundsfag og idræt (Aarhus Uni. og DHL 1982), ph.d. i statskundskab (Aarhus Uni. 1992)

0:000:00