Debat

Professor: Er frivilligheden faldet markant?

DEBAT: Tal fra Rambølls nye rapport om frivillighed i Danmark kunne tyde på, at der er et fald i frivilligheden, hvis man sammenligner med SFI's rapport fra 2012. Datasættene er dog vidt forskellige, og en sammenligning er ikke mulig, skriver Thomas P. Boje.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas P. Boje
Professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet

I fredags – 29. september – offentliggjorde Børne- og Socialministeriet den længe ventede rapport om frivilligheden i Danmark 2017 udarbejdet af konsulentfirmaet Rambøll. Jeg har læst Rambøll-rapporten med stor interesse og mener bestemt, at undersøgelsen er et væsentligt bidrag til forståelse af frivillighedens karakter og omfang i Danmark anno 2017.

Den foretagne opdeling af arbejdsmarkedsaktive borgere og borgere uden for arbejdsfællesskabet er både spændende og relevant som én af flere dimensioner, der skal inddrages, når det aktive medborgerskab skal forstås.

På linje med andre undersøgelser af frivilligheden gennem det seneste årti viser Rambøll-rapporten, at det frivillige engagement i Danmark ligger på et stabilt niveau og omfatter omkring 40 procent af befolkningen. Rapporten finder, at andelen af befolkningen, som udfører frivilligt arbejde, er 41 procent.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Her er medregnet både dem, som er stabilt frivillige gennem året, og dem, som er periodisk frivillige i kortere perioder. I SFI-rapporten, som redegør for frivillighedens omfang i 2012, var den tilsvarende andel af befolkning 43 procent – hvoraf 35 procent var stabilt frivillige, mens 8 procent alene var periodisk frivillige.

Denne skelnen er, som vi skal se, vigtig for udregningen af antal timer brugt på frivillighed. De undersøgelser af frivillighed, som Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA) har fået lavet af Epinion i 2010, 2012, 2014 og 2017, viser den sammen nedadgående tendens inden for de seneste år i andelen af danskere, som er frivillige, fra 43 procent i 2010, 45 procent i 2014 til 40 procent i 2017.

Jeg vil blot påpege, at det er påkrævet at basere sine resultater på ensartede datamaterialer, hvilket ikke synes gjort i de to sammenligninger, som jeg har fremhævet i indlægget.

Thomas P. Boje
Professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet

To bekymrende fund i ny rapport
Vi kan således konstatere, at frivilligheden i Danmark er svagt faldende, hvad angår andelen af befolkningen, som er engageret i frivillige aktiviteter. Der er dog stadigvæk tale om et højt niveau i international sammenhæng om end i underkanten af, hvad vi finder i de andre skandinaviske lande.

Der hvor der med baggrund i Rambøll-rapporten er grund til bekymring, hvad angår frivilligheden, er på primært to områder.

For det første finder Rambøll-rapporten, at det gennemsnitlige månedlige timetal i dag er på 11 timer, hvad der skulle betyde, at omfanget af frivillige aktiviteter i Danmark ville være reduceret med op mod en tredjedel fra 2012 til i dag.

I SFI-rapporten er det gennemsnitlige antal timer, som en person var frivillig i 2012, nemlig opgjort til 16 timer per måned. Et fald som burde få alle alarmklokker til at ringe hos alle de politikerne, som ønsker at frivillige overtager stadig flere velfærdsopgaver og står som garant for etableringen af sociale netværk blandt ressourcesvage grupper af borgere.

Et andet resultat i Rambøll-rapporten, som må få alarmklokkerne til at ringe blandt de frivillige organisationer, er en kraftig nedgang i den andel af frivillige, som er såkaldt medlemsfrivillige – det vil sige medlem og bidragsydende til den organisation, hvor de er frivillig.

Andelen af medlemsfrivillige var ifølge SFI-rapporten i 2004 79 procent af den samlede antal frivillige, i 2012 var tallet faldet til 70 procent, men ifølge Rambøll-rapporten er det i dag nede på 57 procent. Stadig flere frivillige angiver, at de er aktive i uformelle sammenhænge og/eller uden tilknytning til nogen organisation.

Frivilligheden synes ifølge Rambøll-undersøgelsen at blive stadig mere et individuelt engagement. I denne sammenhæng sker der en nedtoning af fortalerrollen, som er helt central for en lang række af de traditionelle frivillige organisationer, da den forsvinder langsomt til fordel for individuelt engagement.

Rapporter med forskellige formål
Jeg vil dog stille mig tvivlende overfor begge de to ovennævnte konstateringer. Rambøll-rapporten synes at have sammenlignet æbler med pærer. Lad os først tage eksemplet med antal timer, som der i gennemsnit udføres frivilligt arbejde per måned.

Her er SFI-rapportens tal baseret på, hvor meget de stabilt frivillige lægger af timer – det vil sige omfanget af timer som de 35 procent af befolkningen er aktive – altså 16 timer. Rambøll-rapporten beregner gennemsnitlige timetal for alle frivillige – stabilt, periodisk og korttidsfrivillige – og kommer som nævnt til 11 timer.

Dette er nok ikke så overraskende, da en gruppe af frivillige svarende til 8-10 procent af befolkningen kun udfører meget sporadisk frivillighed – og de er ikke talt med i SFI-undersøgelsens opgørelse af gennemsnitlige timeforbrug.

På samme måde er der også tale om fejlagtige sammenligninger, når det gælder andelen af danske frivillige, som er medlemsfrivillige henholdsvis uformelt eller uorganiserede frivillige. Her bygger SFI-rapporten igen på de stabilt frivillige, mens Rambøll-rapporten tager alle frivillige under et.

Og det må nødvendigvis give et langt lavere tal for organisationstilknytning. Der er et utal af indsamlere ved landsindsamlinger og aktive ved festivaler, som ikke er knyttet til en organisation som medlemmer.

Mit ærinde med dette indlæg er ikke at affærdige Rambøll-rapporten. Det, jeg blot vil påpege, er, at det er påkrævet at basere sine resultater på ensartede datamaterialer, hvilket ikke synes gjort i de to sammenligninger, som jeg har fremhævet i indlægget.

Det er muligt, at Rambøll-rapporten giver et mere retvist billede af frivilligheden i dag end SFI-rapporten med tanke på den individualisering, som er sket af frivilligheden og den markante vækst i civilt engagement uden for organisationerne – flygtningevennerne, Sager der Samler, medborgerne.dk og så videre.

Men det var altså ikke det primære formål med SFI-undersøgelserne fra 2004 og 2012, hvor international sammenlignelighed var et primært formål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas P. Boje

Professor i sociologi og arbejdsmarkedsforhold ved RUC
mag.scient.soc (Københavns Uni. 1972), ph.d. i Business Administra­tion (Handelshøjskolen i København 1987)

0:000:00