Rekord i nødhjælp: Penge strømmer ind til organisationer

STØTTE: Med 7,4 milliarder kroner til at hjælpe verdens fattigste modtog de danske nødhjælps- og udviklingsorganisationer rekordmange penge i 2015, viser nye tal. Men det er på en tragisk baggrund, lyder det.

Generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, på besøg i en flygtningelejr i Etiopien. 
Generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, på besøg i en flygtningelejr i Etiopien. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Kasper Frandsen

Mens regeringen trak i håndbremsen til hjælpen til verdens fattigste i 2015, trykkede de danske nødhjælps- og udviklingsorganisationer speederen i bund.

Fra 2014 til 2015 øgede organisationerne således deres omsætning med 800 millioner kroner, som de kan bruge ekstra til at hjælpe med penge til både akut nødhjælp og langsigtede udviklingsprojekter.

Væksten skyldes blandt andet, at danskerne punger mere ud ved indsamlinger og tv-shows, samtidig med at også store internationale organisationer støtter i stor stil.

Det viser en gennemgang af organisationernes årsregnskaber for 2015, som Altinget har foretaget.

Det er jo egentligt tragisk, at vi lever i en verden, hvor der er så stor efterspørgsel på indsatser fra Dansk Flygtningehjælp.

Andreas Kamm
Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp

Hvert eneste år siden 2009 er den samlede omsætning således vokset. Samlet set har organisationerne ca. 7,4 milliarder kroner at gøre godt med i 2015 – svarende til vækst på næsten 80 procent i perioden.

Dansk Flygtningehjælp, der havde endnu et rekordår i 2015 med en omsætning på ca. 2,6 milliarder kroner, står for ca. halvdelen af den samlede vækst med en øget indtjening på ca. 400 millioner kroner fra 2014 til 2015.  

Men det er sket på en trist baggrund, erkender generalsekretær Andreas Kamm.

”Det er jo egentligt tragisk, at vi lever i en verden, hvor der er så stor efterspørgsel på indsatser fra Dansk Flygtningehjælp. Men jeg er glad for, at vi kan være med til at løfte så stor en opgave,” siger han og fortsætter:

”Der bliver kun større behov for vores kompetencer i fremtiden. Det scenarie, vi kigger frem mod nu, er endnu mere skræmmende. Når antallet af fordrevne er vokset fra 60 til 65 millioner på et år, er det ikke urealistisk, at der vil være 100 millioner på flugt inden for en overskuelig årrække.”

Indtægterne til Dansk Flygtningehjælp kommer i stor stil fra store internationale donorer som FN og EU, der begge gav mere til organisationen end Danida i 2015.

Ud over Dansk Flygtningehjælp har især Red Barnet, Folkekirkens Nødhjælp og Røde Kors også skaffet flere penge til at hjælpe ude i verden. Men Unicef, der er FN’s børneorganisation, er med 67 procent vokset mest i 2015 blandt organisationerne.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Resultater baner vejen
Globalt Fokus er en paraplyorganisation for de danske nødhjælps- og udviklingsorganisationer. Og her er udviklingen ifølge formand Laust Leth Gregersen et udtryk for, at ngo’er udgør ”en stærk og dygtig sektor”.

”Det afspejler, at både almindelige mennesker og de store donorer mener, at vi leverer gode resultater. Det kan vi være meget stolte af,” siger han.

Regeringen skar ngo’ernes støtte med ca. 350 millioner kroner i 2016, mens den samlede udviklingsbistand samtidig faldt med ca. 2,7 milliarder kroner.

Er det ikke positivt, at ngo’erne så formår at øge støtten til verdens fattigste alligevel?

”Det er positivt, at der kommer penge fra andre i stedet. Men man kan også vende det om at sige, at her har Danmark virkelig en komparativ fordel, som også for regeringen kan være en fordel at investere i.”

Han peger på, at regeringen er på vej med en ny udviklingspolitisk strategi, hvor der lægges op til, at ngo-støtten skal kobles mere til de overordnede politiske prioriteter.

”Tallene her underbygger, at ngo’erne med vores store globale tilstedeværelse kan være en meget vigtig strategisk partner for regeringen,” siger Laust Leth Gregersen.

Glæde hos Venstre
Hos regeringspartiet Venstre glæder man sig over, at de danske organisationer har gjort ”et kanon flot arbejde”.

”På den ene side er det desværre udtryk for, at der fortsat er store problemer i verden. Men på den positive side viser det, at vi har et meget aktivt felt af ngo’er, der er lykkedes med at skaffe midler fra både private og andre donorer,” siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.

Men hvorfor har I sænket støtten til ngo’er, når I nu synes, at de gør det så godt?

”Vi må bare glæde os over, at de er gode til at skaffe penge andre steder fra i de her svære økonomiske tider, som vi alle sammen døjer med,” siger han.

Regeringen forhandler lige nu med Folketingets partier om, hvordan fremtidens udviklingspolitik skal se ud, og dermed også, hvordan støtten til ngo’erne skal se ud.

Det forventes, at et politisk forlig falder på plads i næste uge.

* Martin Lyngbæk Olsen, Jeppe Rohde Fransson og Susan Vendelbo Caspersen fra Altingets researchafdeling har stået for indsamling af data.

---

 

 

 

*Altinget havde indtastet et forkert tal for Adras omsætning i 2015. Det er nu rettet. Vi beklager fejlen.

Dokumentation

Altinget har indsamlet data fra 22 af de største udviklings- og nødhjælpsorganisationer i Danmark.

De deltagende organisationer er:

ADRA Danmark
Red Barnet
Læger Uden Grænser
WWF Verdensnaturfonden
Folkekirkens Nødhjælp
Dansk Flygtningehjælp 
Verdens Skove 
Dansk Folkehjælp
Røde Kors i Danmark
BØRNEfonden
Mellemfolkeligt Samvirke/ActionAid Denmark
CARE Danmark
Caritas Danmark
Danmission
SOS Børnebyerne
Ghana Venskabsgrupperne
Aktion Børnehjælp
Plan Danmark
Unicef
Vedvarende Energi
Danish Muslim Aid

*Sex og Samfund, Aids-Fondet, UN Women, WTF har ikke haft mulighed for at medvirke i undersøgelsen.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Kamm

Formand for Institut for Menneskerettigheder, fhv. generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp 1998-2017
cand.mag. i historie og dansk (Odense Uni. 1978)

Laust Leth Gregersen

Politisk chef, Oxfam Ibis
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.soc. i politisk kommunikation og ledelse (CBS. 2009)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00