Se listen: 17 organisationer får del i regeringens udviklings-milliard

BISTAND: 17 danske udviklingsorganisationer får i et nyt strategisk partnerskab del i en årlig bevilling på 1,2 milliarder kroner. Se listen her.

Foto: /ritzau/DPA
Amalie Bjerre Christensen

Det skulle have været 14, men Udenrigsministeriet har udvalgt 17 danske udviklingsorganisationer til at indgå i et nyt strategisk partnerskab.

Samtidig tilfører Udenrigsministeriet 230 millioner kroner ekstra til organisationerne. Med den ekstra støtte bliver den nye årlige bevilling til partnerskaberne på knap 1,2 milliarder kroner.

”De danske udviklingsorganisationer spiller en helt central rolle i vores indsats for at hjælpe flygtninge i nærområderne og skabe bæredygtig vækst og udvikling for de mest sårbare befolkninger. Nu tilfører vi dem flere penge på finansloven, fordi der er et kæmpe behov for deres indsats - og fordi de gør det rigtig godt som vores samarbejdspartnere ude i verden," siger Ulla Tørnæs (V), minister for udviklingssamarbejde, i en pressemeddelelse.

Posen skulle rystes
Formålet med konkurrenceudsættelsen har ifølge Ulla Tørnæs været at skabe et tættere og mere strategisk samarbejde med organisationerne.

Samtidig har ministeren ønsket at ”ryste posen” ved at åbne for nye organisationer, mens man har lagt op til at udfordre de ældre organisationer ved at kræve redegørelser for, hvorfor netop deres indsatser skulle tilføres flere midler.

Organisationernes bevillinger kunne før i tiden højst falde eller stige med en mindre procentsats hvert fjerde år, efter at ngo’ernes arbejde blev evalueret – med andre ord: Det var reelt set umuligt at miste sin bevilling.

Med et strategisk ngo-partnerskab kommer organisationerne på finansloven og får fast del i den nye bevilling på knap 1,2 milliarder kroner årligt i en fireårig periode fra 2018 til 2021.

Blandt de 17 partnerskaber er tre nye organisationer. En af dem er Børnefonden, der ikke tidligere har modtaget faste bevillinger på finansloven. Foruden Børnefonden er også Plan Danmark og International Media Support nye på listen.

”Jeg er meget tilfreds med de stærke ansøgninger, vi har modtaget. Min forventning var, at vi skulle ende med 14 partnerskaber, men nu er vi endt på 17,” siger Ulla Tørnæs.

Mere mangfoldighed
Som Altinget tidligere har beskrevet, har Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker ved DIIS, frygtet, at den nye konkurrenceudsættelse af ngo-støtten ville resultere i mindre mangfoldighed og innovation i organisationerne, idet det blev forventet, at færre organisationer skulle deles om støtten og derfor ville gøre mere for at leve op til de politiske principper.

Læs også: Nye tider: Ngo’er skal konkurrere om milliardstøtte

Men inddragelsen af tre nye partnerskaber kan ses som et tegn på mere mangfoldighed blandt parterne. Særligt fremhæver Lars Engberg-Pedersen, at regeringen har valgt International Media Support som nyt strategisk partnerskab.

Han havde dog gerne set, at regeringen i kriterierne for udvælgelsen af de nye partnerskaber havde inddraget et særskilt krav om mangfoldighed.

"Man kunne godt have et kriterium om mangfoldighed, som sagde noget om, at vi på tværs af alle de her organisationer får forskellige ideer og forskellige tilgange bragt på bordet. At regeringen inddrager 17 organisationer i stedet for 14 er da et lille skridt i den retning, i og med at man har mere mangfoldighed med end tidligere,” siger Lars Engberg-Pedersen og fortsætter:

”Civilsamfundet skal helst levere forskellig og alsidig udviklingsbistand. Det er begrundelsen for at have mange forskellige organisationer med hver deres historie, kultur, orientering, interesser og ideer. Det er derfor, man har et civilsamfund, og det er også derfor, man skal passe på med, at man ikke får gjort dem ens, når man sætter et system op, som ensliggør dem i forhold til at konkurrere på nogle parametre, som er de samme for alle.”

Lars Engberg-Pedersen håber, at regeringen nu med de fireårige bevillinger vil give de nye strategiske partnerskaber mulighed for at finde fodfæste inden for de nye rammer.

”Organisationerne har på kort tid skullet komme op med en ny form for ansøgninger, og så skal vi lige se, hvad de kan præstere. Ud fra en faglig synsvinkel synes jeg, det vil være godt, hvis man giver det her noget tid, så man ikke skifter for meget ud og rundt på bevillingerne, men derimod prøver at give organisationerne noget erfaring med det,” siger Lars Engberg-Pedersen.

De 17 ansøgere, der tilbydes fireårige strategiske partnerskaber er:

  • ADRA
  • BØRNEfonden
  • CARE Danmark
  • Caritas, Danmission
  • Dansk Flygtningehjælp
  • Dansk Røde Kors
  • Folkekirkens Nødhjælp
  • International Media Support
  • Mission Øst
  • MS ActionAid
  • Oxfam IBIS
  • Plan Danmark
  • Red Barnet
  • Sex & Samfund
  • WWF
  • samt et konsortium bestående af 3F, Dansk Industri og Ulandssekretariatet.

Se fordelingen af midlerne i faktaboksen til højre.

Foruden de 17 strategiske partnerskaber eksisterer der også andre puljeordninger, der støtter en række mindre udviklingsprojekter.

Dokumentation
Organisation Årlig bevilling
ADRA Danmark 34 mio.
Børnefonden 21 mio.
Care Danmark 54 mio.
Caritas Danmark 37 mio.
Danmission 15 mio.
Dansk Flygtningehjælp 175 mio.
Dansk Røde Kors 156 mio.
Folkekirkens Nødhjælp 193 mio.
International Media Support 18 mio.
Mission Øst 15 mio.
MS ActionsAid 139 mio.
Oxfam Ibis 115 mio.
Plan Danmark 17 mio.
Red Barnet 106 mio.
Sex og Samfund 20 mio.
WWF  15 mio.

Konsortium (3F, Dansk Industri, Ulandssekretariatet)

65 mio.
Total 1.195 mio. kr.

Kilde: Udenrigsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Engberg-Pedersen

Forskningsleder og seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier
ph.d. (Copenhagen Business School 1998), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 1991)

Ulla Tørnæs

Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00