Debat

Forbrugerrådet Tænk: Vores uafhængighed gavner forbrugerne

DEBAT: Selvom Forbrugerrådet Tænk er på finansloven, formår organisationen at arbejde uafhængigt til gavn for forbrugerne. Det skriver Tænks direktør, Lars Pram.

Det er afgørende for&nbsp;<span>Forbrugerrådet Tænk Kemi selv at&nbsp;bestemme, hvad der skal testes, og hvordan resultaterne skal&nbsp;meldes ud til forbrugerne, skriver Lars Pram.<br></span>
Det er afgørende for Forbrugerrådet Tænk Kemi selv at bestemme, hvad der skal testes, og hvordan resultaterne skal meldes ud til forbrugerne, skriver Lars Pram.
Foto: Pr-foto/Forbrugerrådet Tænk
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Pram
Direktør, Forbrugerrådet Tænk 

Forbrugerrådet Tænk har de seneste tre år modtaget i gennemsnit 5,3 millioner kroner på finansloven til projektet Forbrugerrådet Tænk Kemi, der sætter fokus på uønsket kemi i forbrugerprodukter og hjælper forbrugerne med at foretage oplyste valg om produkter og kemi i hverdagen.

Men hvordan sikres uafhængigheden af for eksempel Miljøstyrelsen, der er det faglige ophæng i myndighedsapparatet, når det nu er finansloven, der finansierer Forbrugerrådet Tænk Kemis arbejde?

Med udgangspunkt i faglighed
Forbrugerrådet Tænk Kemis uafhængighed er helt central og består grundlæggende i, at vi selv bestemmer, hvilke produkter vi tester, hvilke stoffer vi tester for, og – ikke mindst – hvordan vi melder testresultater, gode råd og vejledning ud til forbrugerne.

Fordi Forbrugerrådet Tænk er uafhængigt, kan myndighedernes mere generelle råd og arbejde suppleres med konkret, produktnær information, som forbrugerne kan handle på.

Lars Pram
Direktør for Forbrugerrådet Tænk

Arbejdet sker med udgangspunkt i faglighed og baseres på viden fra myndigheder og forskere, fra officielle lister over problematiske kemikalier, fra ny viden, vi indsamler via test på akkrediterede laboratorier, samt fra viden om forbrugernes efterspørgsel af viden om problematiske stoffer og deres ønsker om handlemuligheder til at kunne træffe oplyste valg.

Myndigheder og erhvervsinteresser orienteres løbende, men er ikke en del af selve udførelsen af vores arbejde og har ej heller vetoret, selvom ressourcerne til arbejdet finansieres via finansloven.

Miljøstyrelsen bestemmer altså ikke, hvad vi tester. De må gerne komme med input til, hvad vi skal teste, ligesom alle medlemmer af vores følgegruppe må. En følgegruppe, der består af blandt andet Dansk Industri, Dansk Erhverv, SPT og Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd samt Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Erhvervs- og Vækstministeriet. Samtidig koordinerer vi også vores arbejde med Miljøstyrelsen, så vi supplerer hinanden.

Uafhængigheden er vigtig for forbrugerne
Senest har vi testet dåsetun for bisphenol A i lakken i dåsen og offentliggjort resultaterne med produktnavns nævnelse. Det er lovligt at bruge bisphenol A i dåsens lak, selvom stoffet er under kraftig mistanke for at være hormonforstyrrende, og Frankrig har bedt om, at stoffet optages på EU's kandidatliste. Hvis myndighederne lavede en lignende test, ville de ikke offentliggøre produktnavnene, hvis de ellers overholdt lovgivningen.

Forbrugerrådet Tænk Kemi går skridtet videre og offentliggør navnene på testede produkter, således at forbrugerne kan tage stilling til den problematiske kemi og de produkter, hvori den forekommer. Forbrugerne får dermed handlemuligheder og kan bruge informationen i deres hverdag.

Vi mener, at forbrugerne har ret til at vide, at et stof, der er forbudt i fødevareemballage til børn nul til tre år, fordi det er mistænkt for at være hormonforstyrrende, faktisk findes i tundåser i danske supermarkeder. Vores uafhængighed er dermed afgørende for forbrugerne, der kan bruge informationen til at træffe et oplyst valg, hvis de eksempelvis ønsker at undgå bisphenol A i deres fødevareemballage.

Supplerer der, hvor myndigheder kommer til kort
Forskere og flere miljøministre gennem tiden har længe fremhævet, at reguleringen af kemikalier i forbrugerprodukter er utilstrækkelig - i særlig grad, når det vedrører de hormonforstyrrende stoffer. Nogle af disse stoffer arbejder de danske myndigheder og miljøminister Esben Lunde Larsen (V) på at få forbudt på EU-niveau, for eksempel fluorstoffer, ftalater og flammehæmmere. Men EU's lovmølle maler som bekendt ofte meget langsomt.

Derfor er Forbrugerrådet Tænk Kemis uafhængige arbejde en hjælp til myndighederne, der for eksempel har en liste over uønskede stoffer, men – netop fordi de er myndighed – ikke kan melde ud, i hvilke lovlige produkter stofferne findes. Fordi Forbrugerrådet Tænk er uafhængigt, kan myndighedernes mere generelle råd og arbejde suppleres med konkret, produktnær information, som forbrugerne kan handle på.

Viden til gavn for erhvervslivet
Vores uafhængighed er også til gavn for erhvervslivet, fordi vi kan fremhæve de producenter, der leverer varen, og dem, der ikke gør, fordi de for eksempel sælger produkter med uønsket kemi eller lige frem med ulovlige stoffer, som vi også har fundet det seneste halvandet år.

Dansk Erhverv skriver ganske vist på altinget.dk, at de "… vil mene, at en interesseorganisation som Forbrugerrådet (Tænk) ikke nødvendigvis er mere uafhængig til at varetage en informationsopgave end Dansk Erhverv, som jo også er en interesseorganisation".

Det er naturligvis et absurd synspunkt. Forbrugerrådet Tænk er en non-profit forbrugerorganisation, der varetager forbrugernes interesser over for erhvervslivet. Forbrugerne har ikke nogen økonomiske interesser i, at Forbrugerrådet Tænk tester på en bestemt måde eller udvælger bestemte produkter eller offentliggør resultater på en særlig måde. Det kunne Dansk Erhvervs medlemmer åbenlyst have.

Vores uafhængighed og troværdighed er vores vigtigste vartegn. Derfor værner vi om den.

Dokumentation

Altinget: civilsamfund har bedt et debatpanel diskutere, om man som ngo kan modtage offentlig støtte og samtidig bevare sin rolle som kritisk vagthund.

Følg debatten her, og send dit indlæg til [email protected], hvis du også vil være med.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Pram

Adm. direktør, Dansk Sygeplejeråd
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1998)









0:000:00