Civil taskforce kritiserer regeringens spareplaner: Vi vidste intet

MAVEPUSTER: Civil taskforce kritiserer, de blev holdt i uvished om, at foreningerne stod til at miste deres momsrefusion. Samtidig forsøger Roskilde Festival at øge presset på regeringen.

Roskilde Festival kritiserer skatteministerens påstand om, at festivaler ved en fejl har fået momsrefusion. Vi har også et almennyttigt formål, skriver man i et åbent brev til regeringen.
Roskilde Festival kritiserer skatteministerens påstand om, at festivaler ved en fejl har fået momsrefusion. Vi har også et almennyttigt formål, skriver man i et åbent brev til regeringen.Foto: pressefoto
Rasmus Dahl Løppenthin

Jeg synes, man skulle have set på, hvad der kommer ud af taskforcens arbejde, inden man går ind og gør det sværere at være en frivillig forening.

Ellen Bæk
Næstformand, Landsforeningen for efterladte efter selvmord

Medlemmerne af regeringens civilsamfunds-taskforce vidste intet om, at regeringen var på vej med et forslag om at fjerne foreningers ret til at få momsrefusion. 

Og det møder nu kritik fra flere repræsentanter i taskforcen.

"Jeg synes, man skulle have set på, hvad der kommer ud af taskforcens arbejde, inden man går ind og gør det sværere at være en frivillig forening," siger Ellen Bæk, som også er næstformand i Landsforeningen for efterladte efter selvmord.

Dokumentation

Siden 2007 har Skatteministeriet med udgangspunkt i §8A i ligningsloven godkendt en lang række foreninger til at få delvis momsrefusion.

Foreningerne kan kun få momskompensation for udgifter, som de har afholdt for at generere indtægter.

Regeringen lægger nu op til at droppe ordningen, og en lang række foreninger mister dermed tilsammen 155 millioner kroner årligt.

Man lægger op til at droppe ordningen per 1. januar 2018. Dermed vil foreningerne ikke få udbetalt moms-refusion for udgifter, de allerede har afholdt her i 2017.

I forbindelse med besparelsen lægger regeringen op til at oprette en såkaldt "Reserve til støtte af almene foreninger” på 67 millioner kroner.

Det er endnu ikke udspecificeret, hvordan pengene i reserven skal fordeles. 


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00