Fri os fra din anprisning (af dig selv)

Vil du i medierne under kommunalvalget, skal du glemme dit ego og fokusere på dit sprog og din holdning. Sådan lyder anbefalingen fra to chefredaktører, der har ansvaret for debatsiderne under KV17.

Debatindlæg fra kommunalvalgskandidater skal ikke have karakter af valgannoncer, mener to chefredaktører. De foretrækker derimod, at spaltepladsen bruges på lokale, borgernære sager.
Debatindlæg fra kommunalvalgskandidater skal ikke have karakter af valgannoncer, mener to chefredaktører. De foretrækker derimod, at spaltepladsen bruges på lokale, borgernære sager.Foto: /Ritzau/Dupont Sisse
Claus Nordahl

Debatredaktørerne på landets debatredaktioner bliver snart bombarderet med debatindlæg fra ivrige kommunalvalgskandidater. Men kvaliteten er svingende, og det gavner ikke debatten, fortæller Lars Norup, chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad, og Mads Sandemann, journalistisk chefredaktør for Jydskevestkysten.

“Vi har netop fået et debatindlæg fra en kandidat, som vi aldrig kommer til at trykke. Hun anpriser sig selv, og det hører til i vores annonceafdeling. Den afdeling trykker alt det, som kunderne ønsker. På redaktionen trykker vi det, der giver værdi for læserne,” siger Mads Sandemann.

“Vi garanterer ikke noget”
Han fortæller, at flere af de debatindlæg, som avisen får, har mere karakter af en valgannonce end et egentligt debatindlæg, og det er han godt og grundig træt af.

“Vi gider ikke bruge kostbar spalteplads til indhold, der ikke bidrager til debatten,” understreger chefredaktøren og uddyber:

“Vi kan og vil ikke garantere, at alle kandidater kan komme til orde i valgkampen. Men hvis de vil gøre et forsøg, så skal de lave indlæg, der indeholder holdninger til lokale sager, som har interesse for borgerne. Meget gerne løsningsorienterede.”

Mads Sandemanns råd til komunalvalgskandidaterne er derfor, at de skal sætte sig ned og arbejde grundigt med deres debatindlæg, inden de sender det. De skal glemme sig selv og bidrage med holdninger, der kan debatteres.

En overraskelse for læseren
Den holdning deler Lars Norup, chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad.

“Hold nu fast, hvis vi bare lod debatindlæggene gå uredigeret i trykken, så ville vores læsere godt nok få sig en oplevelse,” siger Lars Norup.

Men modsat Jydskevestkysten har Viborg Stifts Folkeblad valgt at dele sol og vind lige.

“Ud fra et demokratisk synspunkt har vi valgt, at alle kandidater har mulighed for at skrive det samme antal debatindlæg. Men vi prioriterer selvfølgelig journalistisk,” siger chefredaktøren.

Som lokalmedie skal det handle om aktuelle lokale forhold, der vedkommer vores borgere direkte, understreger Lars Norup, der ligesom Mads Sandemann er træt af selvros og løse holdninger.

Ingen floromvundne vendinger, tak
“Skriv direkte i stedet for de der floromvundne vendinger. Det er der ingen, der får noget ud af. Vi vurderer hvert et debatindlæg, og vi prioriterer ud fra, hvad der er væsentligt. Et uklart debatindlæg er ikke væsentligt,” siger Lars Norup.

Chefredaktøren opfordrer ligeledes til, at kandidaterne formulerer sig klart og eventuelt får andre til at læse deres debatindlæg igennem, inden de sender det til avisen. For selv den mest professionelle politiker kan komme til at formulere sig utydeligt eller indforstået. Og vigtigst af alt opfordrer han kandidaterne til tjekke lokalavisens retningslinjer for debatindlæg.

“Vi har tit kandidater, der skriver for langt. Og hvis et debatindlæg overskrider det maksimale antal anslag, forkorter jeg jo bare. Og det er ikke sikkert, det er kandidatens bedste argumenter, der står tilbage,” siger Lars Norup.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00