Her kommer de gode sager på auktion

LIVE CROWDFUNDING: Nogle sager er sværere end andre at samle penge ind til. The Funding Network har fundet en måde at skaffe penge til velgørenhed - og give donorerne en glad aften i byen samtidig. 

Formand for The Funding Network Michael Maynard styrer aftenens velgørenhedsauktion i London. 
Formand for The Funding Network Michael Maynard styrer aftenens velgørenhedsauktion i London. Foto: The Funding Network
Carsten Terp Beck-Nilsson

“Værsågod at byde. Alle kan donere penge. Vi er totalt inkluderende.”

Med et konstant smil lurende i mundvigene sender aftenens auktionarius, Michael Maynard, kyndigt en strøm af opfordringer ud i lokalet.

“Kom nu. Hvert sekund jeres penge befinder sig i banken, falder de i værdi. I kan lige så godt give dem til en god sag,” siger han med en galgenhumoristisk henvisning til pundets fald efter Brexit.

Buddene er i gang, men det er hverken malerier, møbler eller en frimærkesamling, der er på auktion. Omkring 80 mennesker har fundet vej til den britiske tv-station Channel 4's biograf i centrum af London. De er her for at give penge til et værdigt formål – og samtidig have en god aften.

“Det her er en genopfindelse af kirken: Vi mødes og giver penge til en god sag. Det er bare ikke bundet op på tro,” siger Karina Upton, et mangeårigt medlem af The Funding Network. Hun tilføjer:

“Og så er det meget sjovere. Der er altid interessante mennesker, og så kan man jo få en drink og en snack.”

I lobbyen har projektmagerne en unik mulighed for at overbevise de fremmødte donorer om, at de skal støtte lige netop deres projekt. [Foto: Rares Pamfil/The Funding Network]

 

Som en aften i byen
Seks gange om året arrangerer The Funding Network live crowdfunding-events i London. Her kan folk med råderum i økonomien og en lyst til at skabe social forandring donere penge til fire projekter, som er forhåndsgodkendt af et udvalg på otte personer.

Nogle af donorerne er bare med for en enkelt aften. Andre er medlemmer som Karina Upton, der har fulgt The Funding Network siden starten for knap 15 år siden.

“Jeg har et mål om at give omkring fem procent af min indkomst væk,” siger hun.

Karina Upton anslår, at hun på en typisk aften forærer omkring 500 pund væk (cirka 4500 danske kroner, red.).

“Det er jo omtrent det samme, som det koster at gå ud at spise og tage en tur i teatret,” siger hun.

Der skal skabes forandring
Der er dokumentarfilm på programmet.

“Når filmskabere og civilsamfundet forløser deres fælles potentiale, kan de skabe forandring hos hele befolkninger og i den politik, der føres,” siger Kate Marsh, administrerende direktør i The Funding Network fra scenen i biografsalen.

Op på scenen kommer Josh Brown, som for tre år siden så dokumentaren “No Fire Zone” - en brutal dokumentar om de krigsforbrydelser, der blev begået mod befolkningen under borgerkrigen i Sri Lanka frem til 2009.

Filmen rørte og oprørte ham så meget, at han siden da har arbejdet i Sri Lanka med at dokumentere de overgreb, civilbefolkningen blev udsat for, fortæller han – til stor applaus fra publikum.

Fire filmskabere er sluppet gennem nåleøjet og får nu 12 minutter hver til at præsentere deres projekter. Først seks minutters oplæg. Herefter seks minutter med spørgsmål fra salen.

Fælles for dem er, at filmene er færdige, men at producenterne mangler penge til at få dem ud til enten nye, større eller meget specifikke målgrupper.

Før selve auktionen er den cirkelrunde lobby foran biografsalen forvandlet til en tætpakket messeplads. I 45 minutter har de fire ansøgere mulighed for at shanghaje de potentielle donorer og give dem en personlig årsag til at støtte netop deres sag.

Fra små interimistiske stande med flyers og plakater falbyder ansøgerne deres projekter til donorerne, der samles i små klynger og sludrer, mens tjenere cirkulerer omkring med hvidvinsglas og kanapéer på højt løftede fade.

Et projekt til støtte for kvindelige fabriksarbejdere i Bangladesh er blandt aftenens fire projekter. [Foto: Rares Pamfil/The Funding Network]

 

Kombinationen af den formelle præsentation i salen og den uformelle minglen er centrale elementer i The Funding Networks formular, forklarer netværkets internationale direktør, Eugenie Harvey.

“Det kan være meget vanskeligt at få en fornemmelse af organisationen bag et projekt ud fra lange projektbeskrivelser,” siger hun og fortsætter:

“På en god dag er det her som en TED Talk parret med en auktion, hvor du hører nogle menneskers fortælling fortalt med passion, og du kan mærke dem og deres engagement. Du kan virkelig mærke de mennesker, der står bag.”

Små, men vigtige beløb
The Funding Network blev startet i 2002 af fire mennesker, der alle havde penge, men ikke enorme summer, som Eugenie Harvey udtrykker det.

Siden da har netværket doneret i alt 8 millioner pund (lidt over 70 millioner kroner) til mere end 1200 projekter og er nu til stede i 14 lande foruden England.

Der er ikke tale om ekstravagante beløb til de enkelte projekter, understreger Eugenie Harvey, men ofte falder pengene på et tørt sted.

“For en lille, ny eller lokal organisation – eller for en organisation med et formål, der er svært at samle sympati for – kan beløb af denne størrelse betyde en hel del,” siger Eugenie Harvey.

Og så understreger hun, at de første donationer kan være vejen til flere penge – og til nye kontakter og nye kompetencer, der kan være af høj værdi for ikke mindst små organisationer.

Støtte til følsomme filmprojekter
Det bekræfter Joanna Natasegara fra Violet Films.

Det var hende, der producerede “No Fire Zone” og efter det den Oscar-nominerede dokumentar “Virunga” om, hvordan en lille gruppe park rangers kæmper for at beskytte nationalparken Virunga i Congo midt under en borgerkrig. 

Joanna Natasegara har modtaget støtte til begge projekter. Den første omgang donationer gjorde det muligt at få “No Fire Zone” vist på 18 filmfestivaler verden over. Og i tilfældet med “Virunga” var pengene afgørende for, at filmen overhovedet blev til virkelighed, fortæller hun.

“Da vi lavede “Virunga”, kom pengene på et afgørende tidspunkt, hvor vi ikke kunne afsløre detaljer om projektet uden at udsætte vores team på jorden for risiko. De penge hjalp os til at få dækket de helt nødvendige omkostninger til produktionen,” siger hun.

I dag er Joanna Natasegara her for at samle penge til udbredelsen af sin nyeste film, der foregår i Syrien. Filmens emne og titel er stadig nødt til at blive holdt hemmelig. Og det gør det vanskeligt at rejse de penge, der skal bruges til at arrangere visninger for diplomater, politikere og andre beslutningstagere. Derfor er støtte som den fra The Funding Network afgørende for hende og hendes folk.

“De folk, der dukker op til events som dette, har viljen til at støtte meget følsomme filmprojekter, der fokuserer på at skabe reel social og politisk forandring på globalt niveau. Værdien af det kan ikke overvurderes,” siger hun.

“Det skal gøre lidt ondt”
I biografsalen falder tilsagnene tæt.

“100 pund fra Angie”, “200 pund fra Gena”, “250 fra Paul”, forkynder auktionarius Michael Maynard, mens han konstant kilder de fremmødte under pengepungen.

“I skal ikke være bange, selv om I ikke har prøvet det før. Det er helt smertefrit,” siger han og får øjenkontakt med en deltager, der netop har doneret sine første 100 pund:

“Det føles ok, ikke?”

“Jeg har et mål om at give omkring fem procent af min indkomst væk,” siger Karina Upton med den orange cardigan til venstre for den ene af The Funding Networks stiftere, Paul Kelland. [Foto: Rares Pamfil/The Funding Network]

 

Fra en pult i venstre side af scenen holder Karen Millen regnskab med de afgivne bud. Samtidig er hun i online kontakt med investorer, som følger med i auktionen fra sidelinjen.

“Tom og Kelly vil doble de næste 1000 pund,” indskyder hun, hvorefter Michael Maynard sender opfordringen videre ud til publikum:

“Hørte I det, Folkens? Jeres næste donationer er dobbelt så meget værd. Bedre investering kan I ikke gøre på de finansielle markeder.”

Klokken 21 runder Michael Maynard af. På bundlinjen står 25.950 pund (knap 230.000 kroner). Alle fire projekter nåede aftenens indsamlingsmål på 6.000 pund. Et enkelt fik endda mere ind.

Og Karina Upton fik en god aften i byen, selv om den blev lidt dyrere, end hun havde sat sig for på forhånd. Men det bekymrer hende tydeligvis ikke.

Småsludrende på vej ud af biografen med en af netværkets stiftere, Paul Kelland, fortæller hun, at hun endte med at donere 2.000 pund.

Paul Kelland trækker lidt på smilebåndet og citerer Gandhis konstatering af, at en donation på samme tid er en gave og et offer.

“Det skal helst gøre en lille smule ondt,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00