Nyt partnerskab ændrede Roskilde Festivals ledelsesstil

LEDELSE: Roskilde Festival erkendte i 2015, at de kunne lede bedre. Tuborgfondet greb bolden og inviterede til partnerskab. I dag lancerer de gratis værktøjer til frivilligledelse.

"Som organisation udvikler man sit eget sprog. Man går rundt i sin egen verden, og vi er en stor og kompleks organisation." Signe Lopdrup, adm. dir. Roskilde Festival-Gruppen
"Som organisation udvikler man sit eget sprog. Man går rundt i sin egen verden, og vi er en stor og kompleks organisation." Signe Lopdrup, adm. dir. Roskilde Festival-GruppenFoto: /ritzau/TIDSVILDE STINE
Claus Nordahl

“Vi er blevet bevidste om, hvor vi kan gøre ting bedre som festival, når vi faciliterer samarbejder med foreningerne. Vores relation til foreningerne har været lidt af et leverandørforhold, og jeg kan nu se, at hvis vi imødekommer dem bedre, så får vi alle sammen mere ud af samarbejdet.”

Ordene kommer fra Signe Lopdrup, administrerende direktør i Roskilde Festival-Gruppen.

"Givtigt med et blik udefra"
Siden 2015 har hun sammen med Tuborgfondet og sidenhen konsulentvirksomheden Antropologerne samarbejdet om at analysere arbejdet med frivillige ledere og generelt hylde frivilligheden. Det har ført til et større studie af frivillig ledelse blandt festivalens mere end 30.000 frivillige. Men det har også kastet konkrete ledelsesværktøjer af sig samt en erkendelse, at Roskilde Festival kan gøre det bedre.

“Det har været meget, meget givtigt at få et blik udefra. Som organisation udvikler man sit eget sprog. Man går rundt i sin egen verden, og vi er en stor og kompleks organisation. Så det er enormt interessant at få nogen til at påpege de steder, hvor vi kan forbedre os. Det lukker organisationen op og åbner op for nye samtaler. Så det har i den grad flyttet os,” siger Signe Lopdrup.

Tuborgfondet blev lun på Roskilde
Tuborgfondet og Roskilde Festival indgik i 2015 en partnerskabsaftale med 2 millioner kroner i ryggen fra Tuborgfondet. Der skulle sættes fokus på frivilligheden og fællesskabet, mente Anne-Marie Skov, direktør i Tuborgfondet.

“Der jo ikke noget sted i Danmark, som har en højere koncentration af frivillige samlet på et sted, end Roskilde Festival. Derfor fik vi hurtigt et godt øje til dem. Her er frivilligheden koncentreret, og det gav gode muligheder for virkelig at kigge på frivillighed på mange forskellige niveauer. Her er repræsentanter fra stort set hele civilsamfundet,” siger Anne-Marie Skov.

Arbejdet med frivillighed har derfor også strukket sig fra workshops med små og mellemstore foreninger til større og gennemgribende analyser af Roskilde Festivals måde at lede og samarbejde på. Det har været et samarbejde, som Signe Lopdrup er særdeles taknemmelig for. For det har ændret hendes og organisationens måde at se festivalen og de mere end 200 foreningssamarbejder på.

“Gennem vores arbejde har vi fundet ud af, at nogle af foreningslederne er så engageret i opgaveløsningen på Roskilde Festival, at der er et hav af ressourcer, viden og kompetencer, som vi ikke har været særlig opmærksom på. Vi har ikke inddraget dem nok i udviklingen af festivalen, for vi har ikke været bevidst om, hvor meget viden der var. Det ved vi nu,” understreger Signe Lopdrup.

"Alle kan forbedre sig"
Anne-Marie Skov glæder sig ligeledes over samarbejdet med Roskilde Festival og Antropologerne. Og hun er i særdeleshed glad for at være med til at styrke samarbejdet blandt civilsamfundets aktører.

“Alle organisationer har et forbedringspotentiale på ledelse, og det er selvfølgelig også tilfældet i civilsamfundsorganisationerne. For de frivillige ledere er jo ikke lønnet, og de har ikke altid tiden til at sætte sig ned og læse tykke bøger om ledelse,” siger Anne-Marie Skov og tilføjer.

“Når musikken spiller, så er de her mennesker i fuld sving, og derfor skal de have nogle redskaber, der er i øjenhøjde og lette at bruge. Roskilde Festival ville gerne dele deres gode erfaringer med omverdenen, samtidig med at de godt kunne se, at de kunne blive endnu bedre til at lede. Det er sød musik i vores ører.”

Der manglede noget
I dag udgiver partnerne så deres analyser og redskaber til gavn for alle civilsamfundets aktører. For det manglede, er begge direktører enige om.

”Vi synes, der manglede nogle værktøjer for frivillige ledere, der leder frivillige. Og både store og små organisationer fortalte os, at det er et område, hvor der mangler håndgribelige værktøjer. For der skal ledes, det er nødvendigt. Men den her gruppe har nødvendigvis ikke meget erfaring i at lede, derfor skal de have noget at støtte sig til,” siger Anne-Marie Skov

"Det er vores alle sammens værktøjer"
Hun håber derfor, at de frivillige foreninger vil tage godt imod materialet og komme med konstruktiv feedback, som kan gøre materialet endnu bedre og gavne endnu mere. For samarbejdet og arbejdet er ikke slut endnu, understreger hun.

“Det har været vigtigt for os, at hver forening kan sætte sit eget præg på materialet. Det er ikke ejet af Tuborgfondet eller Roskilde Festival. Det er vores alle sammens værktøjer,” siger Anne-Marie Skov.

Download analyse og ledelsesværktøjer her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne-Marie A. Skov

Bestyrelsesforperson, Fix&Foxy, bestyrelsesmedlem, DIS, Arken og Fonden for Socialt Ansvar og Settlementet, adjungeret professor, CBS
cand.mag. i engelsk og dansk (Københavns Uni. 1982)

Signe Lopdrup

Adm. direktør, Roskilde Festival-gruppen, bestyrelsesleder, Rytmisk Musikkonservatorium, næstformand, Dreyers Fond
cand.mag. dansk og moderne kultur (Københavns Uni. 2000), master i ledelsesudvikling, MMD (CBS. 2016)









0:000:00