Ny rapport: Udlicitering går ud over de ansatte

KONKURRENCE: Udlicitering af rengøring rammer de ansatte på pengepungen, og flere ender på dagpenge, viser ny forskning. Fagforbund slår alarm, men regeringen holder fast i sit mål om mere konkurrence om velfærden.

Det er først og fremmest på rengøringsområdet, at offentligt ansatte de senere år har oplevet konsekvenserne ved udlicitering.
Det er først og fremmest på rengøringsområdet, at offentligt ansatte de senere år har oplevet konsekvenserne ved udlicitering.Foto: Casper Christoffersen
Lasse LangeKim Rosenkilde

Medarbejdere betaler en del af prisen, når stat, kommuner og regioner forsøger at spare penge ved at udlicitere opgaver til private.

Det viser en ny forskningsrapport, der er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra RUC, Aarhus Universitet og Kora.

Rapporten retter på baggrund af et bredt datagrundlag fokus på konsekvenserne for offentligt ansatte, der i forbindelse med en udlicitering overgår til privat ansættelse.

Konklusionen er, at overgangen fra offentlig til privat arbejdsgiver blandt andet betyder et generelt fald i lønindkomsten, mere tid på dagpenge og et større træk på offentlige overførselsindkomster.

Fakta
Om Undersøgelsen
Rapporten er en del af EffektDoku-forskningsprojektet, som er finansieret af en række offentlige og faglige organisationer (bla. FTF, FOA, 3F, LO) samt fonde. Midlerne 
er bevilget som donationer til forskning i effekter af konkurrenceudsættelse uden andre begrænsninger.

Til undersøgelsen har der været tilknyttet en referencegruppe bestående af faglige organisationer, erhvervsorganisationer, ministerier, KL, Danske Regioner m.fl.

Forskningsprojektet er gennemført som et uafhængigt forskningsprojekt af forskere fra KORA, Aarhus Universitet og Roskilde Universitet.

Læs mere om projektets finansieringskilder og organisering her

“Vi kan se, at overgang fra offentlig til privat ansættelse i forbindelse med udlicitering fører til, at medarbejderne tjener mindre, men får flere offentlige ydelser,” siger Yosef Bhatti, seniorforsker ved Kora.

Han forklarer, at noget måske kan skyldes, at folk mister deres job efter overgangen til den private leverandør. For eksempel fordi de selv siger op eller bliver fyret.

Vi står på kanten til, at præcis den samme dødsspiral bliver gentaget på blandt andet ældreområdet.

Dennis Kristensen
Formand for FOA

“Derudover kan vi også se indikationer på, at færre har et arbejde på fuld tid,” siger Yosef Bhatti.

Et alamkald
Forskerne bag rapporten har undersøgt såkaldte førstegangs-udliciteringer i Danmark i perioden 2004 til 2013, hvor det primært er rengøringsopgaver, der er blevet udliciteret. Derfor kan rapporten også umiddelbart kun sige noget om følgerne af udlicitering på rengøringsområdet.

Hos FOA ser formand Dennis Kristensen resultaterne som et klart vink med en vognstang om, at politikere og virksomheder i efterhånden mange år er gået alt for langt for at presse prisen på rengøringsområdet.

Dokumentation

Rapportens hovedkonklusioner

De væsentligste konsekvenser af udlicitering for medarbejdere på de undersøgte områder er et fald i erhvervsindkomst og en stigning i indkomstoverførsler og øvrige overførsler.

Medarbejdere, der overgår fra offentlig til privat ansættelse i forbindelse med en udlicitering, oplever i gennemsnit lavere erhvervsindkomst i årene efter udliciteringen sammenlignet med fortsat offentlige ansatte (kontrolgruppe). Faldet er på ca. 30.000 kroner det første år, omkring 40.000 kroner i det andet år og cirka 29.000 kroner i det tredje år efter udliciteringen.

De udliciterede medarbejdere modtager samtidig større indkomstoverførsler end kontrolgruppen. De stigende overførelser kompenserer for minimum halvdelen af reduktionen i erhvervsindkomst.

Samlet set oplever de udliciterede medarbejdere i gennemsnit en tilbagegang i årsindkomsten (inkl. modtagne overførsler) på henholdsvis omkring 8.500 kroner, 19.000 kroner og 12.000 kroner i de tre første år efter udliciteringen sammenlignet med fortsat offentlige ansatte.

Analyserne viser desuden, at de udliciterede medarbejdere har længere perioder på dagpenge og i mindre grad andre offentlige ydelser end medarbejdere, som ikke er overgået til privat ansættelse.

Der kan også spores effekter på sygedagpenge. Udliciterede medarbejdere har flere hele eller delvise uger på ydelsen. Det gælder dog primært i perioden umiddelbart efter udliciteringen.

I forhold til sundhedsforhold kan der kun spores begrænsede negative effekter for udliciterede medarbejdere. Primært brugen af samtaleterapi stiger mere for de medarbejdere, der overgår til privat ansættelse.

Undersøgelsen af lavet af Yosef Bhatti (Kora), Ole Helby Petersen (RUC), Lotte Bøgh Andersen (AU) og Kut Houlberg (Kora).

Læs hele forskningsrapporten her.


0:000:00