Aktører roser dataaftale

OVERBLIK: Aktørerne på sundhedsområdet roser de syv principper, som Folketingets partier er blevet enige om skal gælde for indsamling og brug af sundhedsdata. Læs reaktionerne her.

Foto: Morten Stricker/Scanpix
Simon Friis Date

Et enigt Folketing indgik for nylig en politisk aftale omhandlende behandlingen af persondata i sundhedsvæsnet. Aftalen er bygget op om syv principper, som blandt andet skal sikre fortrolighed, kvalitet, gennemsigtighed og sikkerhed for både patienter og sundhedspersonale.

Også uden for Christiansborg nyder den nye aftale bred opbakning. En række af sundhedsvæsnets store og små aktører er enige om, at aftalen er et skridt i den rigtige retning.

Danske Patienter: God aftale
Aftalen høster roser fra organisationen Danske Patienter, der betoner den fornuftige balance.

”Det er for eksempel positivt, at data skal anonymiseres, der hvor de kan, men under hensyntagen til, at data skal være anvendelig til både forskning, kvalitetsudvikling og i den enkelte patients forløb,” skriver de på deres hjemmeside.

Ifølge direktør Morten Freil er de syv principper med til at styrke befolkningens opbakning til området. "Datasikkerhed er afgørende for, at der er opbakning i befolkningen til at indsamle og anvende sundhedsdata til størst mulig gavn på alle niveauer – og det synes jeg også, at de syv principper tager højde for," udtaler han til hjemmesiden.

Læs hele reaktionen her.

Lægeforeningen: Fornuftig balance
Hos Lægeforeningen er man også positivt stemt over for aftalen. De mener ligesom Danske Patienter, at aftalen har en fornuftig balance: ”De syv principper i aftalen tilgodeser både hensynet til at beskytte patienternes krav om fortrolighed og muligheden for at bruge sundhedsdata til udvikling af nye behandlingsformer,” skriver Lægeforeningen på deres hjemmeside.

Formand i Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, er glad for, at både sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og Folketingets partier har sat sig grundigt ind i det vanskelige emne, men peger også på det hårde arbejde forude.

”Aftalen er overordnet i sin form. Det kommer til at kræve politisk og praktisk knofedt samt ressourcer at udmønte den til egentlig lovgivning. Der ligger for eksempel en stor opgave for både sundhedsministeren og regionerne i at sikre, at patienterne får den udførlige information om brug af sundhedsdata, som aftalen lægger op til,” siger Andreas Rudkjøbing.

0:000:00