Danmark giver Brasilien en digital hestesko

DIGITAL: Et projekt under Erhvervsstyrelsen og Udenrigsministeriet skal hjælpe Brasilien med at digitalisere sin offentlige sektor. Det skal bl.a. lette vejen frem for danske virksomheder i landet.

Et såkaldt policy lab under danske vinger skal blandt andet udvikle én samlet platform for alle Brasiliens offentlige hjemmesider.
Et såkaldt policy lab under danske vinger skal blandt andet udvikle én samlet platform for alle Brasiliens offentlige hjemmesider.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Tyson W. Lyall

Bedre regulering og digitalisering i den offentlige sektor.

Det er grundlæggende, hvad Danmark vil hjælpe Brasilien med at sikre. 

Derfor gik den tværoffentlige udviklingsenhed MindLab, Erhvervsstyrelsen, Udenrigsministeriet og lokale myndigheder sidste år sammen om at oprette et såkaldt ’policy lab’ i hovedstaden Brasilia.

Laboratoriet skal blandt andet være med til at udvikle en strategi for identifikation på nettet og oprette én platform for alle Brasiliens offentlige hjemmesider.

Fakta
Projektet løber fra maj 2016 til juli 2018 og er finansieret af den danske stat med 4,9 millioner kroner. I efteråret 2017 skal der laves en plan for, hvordan Brasilien selv kan videreføre dette ’policy lab’.

Blandt inspirationskilderne er erfaringer fra det danske NemID – selvom Brasilien aktuelt langt fra ligner Danmark på det digitale område.

”Brasilien er ikke langt i forhold til digitalisering, og derfor skal man i første omgang kun digitalisere nogle få processer, der på sigt kan lede til mere digitalisering,” forklarer Gustav Christoffer Jensen, der er vækstrådgiver ved Den Danske Ambassade i Brasilia

Mange danske virksomheder har udfordringer i Brasilien pga. korruption, og det håber vi, at projektet på den lange bane kan være med til at afhjælpe

Julie Blegvad
Projektleder, Erhvervsstyrelsen

Mindre korruption – mere kooperation
I Erhvervsstyrelsen er Julie Blegvad ansat som leder for det dansk-brasilianske projekt.

Hun forklarer, at et af de overordnede mål med projektet er at skabe større transparens i Brasiliens offentlige sektor. Det skal tackle noget af landets korruption, hvilket efter planen skal komme danske virksomheder til gode.

”Mange danske virksomheder har udfordringer i Brasilien pga. korruption, og det håber vi, at projektet på den lange bane kan være med til at afhjælpe. Det vil gøre det lettere for danske virksomheder at handle med Brasilien, og derfor kan det komme både Danmark og Brasilien til gode,” siger Julie Blegvad.

I projekts opstart skal MindLab og danske myndigheder blandt andet bidrage med træning og uddannelse af embedsmænd. På sigt er det dog planen, at det politiske laboratorium skal køre af sig selv under brasiliansk kontrol. Projektet har aktuelt 11 ansatte, hvoraf Brasilien selv finansierer 10 konsulenter. MindLab i Danmark har derudover ca. ét årsværk tilknyttet projektet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00