Datastyrelse: Sundhedsplatform giver større problemer end ventet

UDRULNING: Sundhedsplatformen har givet større data-indsamlingsproblemer end normalt, vurderer Sundhedsdatastyrelsen. ”Lige nu er det som at køre bil, hvor speedometer og måleinstrumenter er defekte,” vurderer afdelingschef i styrelsen.

Indkøringsproblemerne med Sundhedsplatformen er mere omfattende end i lignende projekter, vurderer man i Sundhedsdatastyrelsen. 
Indkøringsproblemerne med Sundhedsplatformen er mere omfattende end i lignende projekter, vurderer man i Sundhedsdatastyrelsen. Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det ser ud til at lysne. Men lige nu ser vi det som meget alvorligt. Sådan er Sundhedsdatastyrelsens vurderingen af Region Hovedstadens problemer med at indberette sundhedsdata i kølvandet på den løbende indfasning af Sundhedsplatformen.

Udrulningen af systemet har mødt massiv kritik fra blandt andet Overlægeforeningen, Yngre Læger og ansatte på de berørte hospitaler. Kritikken er især gået på, at systemet har for mange fejl, er alt for tidskrævende at bruge, og at implementeringen ikke er ordentligt forberedt.

Sundhedsdatastyrelsen har ansvaret for en helt stribe registre – helt centralt står landspatientregisteret, hvor alle behandlinger på sygehuse bliver registeret. 

Og her er problemer, oplyser afdelingschef Karen Marie Lyng fra Sundhedsdatastyrelsen.

Fakta

Kritisk med huller i register
Hun peger på, at registeret er vigtigt både til forskningsbrug, intern økonomisk afregning mellem kommuner, regioner og stat. Og generelt til at sikre et overblik over aktiviteten i sundhedsvæsenet.

”Det er kritisk, når der kommer huller i registeret. Både ud fra et statistisk og økonomisk perspektiv. Registeret er jo kronjuvelen blandt alle sundhedsvæsnets registre. Det danner grundlag for al monitorering af aktivitet på området og er grundlag for opgørelse af betalingen for aktiviteter mellem regioner og kommuner. Der er rigtigt mange ting, man bruger registeret til,” siger Karen Marie Lyng og fortsætter:

”Det svarer lidt til, at man kører i en bil, hvor speedometeret og de andre måleinstrumenter ikke fungerer ordentligt,” siger Karen Marie Lyng.

Værre end normalt
I styrelsen er man vant til at se opstartsproblemer med registreringerne til Landspatientregisteret, når sygehuse får nye it-systemer.

”Men udrulningen af Sundhedsplatformen stikker ud i forhold omfanget af problemer,” vurderer Karen Marie Lyng.

Dokumentation

Fakta om Sundhedsplatformen

  • Sundhedsplatformen er Danmarks største sundheds-it-projekt og skal samle informationer om patienter ét sted.
  • Sundhedsplatformen indføres på alle hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland i perioden 2016-2017.
  • Systemet træder i stedet for regionernes nuværende patientjournaler og erstatter op mod 30 forældede og usammenhængende it-systemer.
  • Region Hovedstaden forventer at bruge omkring 2,1 mia. kroner på systemet. Heraf godt 1,03 til
    anskaffelse af systemet og 1,1 mia. til interne omkostninger; bl.a. uddannelse og træning.









0:000:00