Ekspert i kunstig intelligens: Mennesker forsinker arbejdsprocessen

AUTOMATISERING: Dansk ekspert i kunstig intelligens Danny Lange peger på tidens vigtigste tendenser og forklarer, hvorfor mennesker helst skal pilles ud af beslutningskæderne.

Foto: Ritzau/DAUGAARD JENS HENRIK
Klaus Ulrik Mortensen

Hvad er de vigtigste tendenser inden for kunstig intelligens netop nu?

”Jeg vil pege på to ting. Det ene er computervision. Altså at systemerne bliver så gode til at se, at du kan bruge computere og robotter til at se alting. Når bondemanden sprøjter sin mark, så sidder der et lille kamera bag på traktoren, og så sprøjter han kun gift på ukrudtet. Men det kan også være robotstøvsugere, som ved hjælp af kameraer kan orientere sig meget bedre i rummet.”

”Det andet område er reinforced learning. Det vil sige systemer, som lærer af den feedback, som de modtager. Robotter har traditionelt været programmeret, men nu går man over til at træne dem, så de forsøger at kopiere en given handling. Og så prøver de en million gange, så de til sidst har løst opgaven perfekt.”

Når robotter bygger robotter der bygger robotter
Men er det stadig mennesket, der sætter robotten i gang?

”Jeg kan sagtens forestille mig systemer, der vil bestemme sig til, at her er noget, som en robot kunne gøre. Der er systemer, der finder ud af, hvad robotter kunne gøre for at løse et problem. Du kan placere robotter i nye situationer, og så kan de finde ud af at håndtere dem.”

Er det en udvikling, som vi skal være bange for?

”Da den industrielle revolution byggede maskiner, begyndte man også at bygge maskiner, som kunne bygge andre maskiner. Eksemplet kan her være bilfabrikken, som spyttede nye biler ud på samlebånd. Nu er vi så nået til næste niveau. Hvor computersystemer kan nå frem til konklusioner for os om, hvad der skal bruges til at løse et givent problem. Det er altså beslutningsprocessen, der bliver taget af en computer, som beslutter, hvad en anden computer skal gøre. Og dermed fratager os opgaven som beslutningstagere."

Mennesket skal ud af kæden
Betyder det, at vi i sidste ende kan sætte en algoritme til at lede vores virksomheder?

”Når Amazon beslutter antallet af Kindles, der skal sættes i produktion, måler algoritmen først interessen på hjemmesiden, og derefter placerer den ordrerne på de nødvendige komponenter i Kina. Og efterhånden som systemerne bliver stadig mere forbundne, kan man sagtens forestille sig, at det i sidste ende er en computer, der styrer produktionen.”

”Da jeg arbejdede hos Amazon, var en central del af mit job at tage folk ud af loopet. Mennesker sinker processen. Man skal undgå, at der er beslutningsprocesser i ens loop, fordi beslutningsprocesser tager tid. Vi kan måske kun mødes en gang om ugen, men computeren arbejder 24 timer i døgnet.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00