Debat

Healthcare Denmark: Telemedicin til hele Danmark

DEBAT: Udrulning af telemedicin fra pilotprojekt til storskala vil betyde, at danske virksomheder kan påvirke de internationale standarder og styrke eksporten, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark.

Telemedicin i større skala kan betyde en unik mulighed for, at Danmark og danske virksomheder kan påvirke de internationale standarder, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark. 
Telemedicin i større skala kan betyde en unik mulighed for, at Danmark og danske virksomheder kan påvirke de internationale standarder, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark. Foto: HealthcareDenmark.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare Denmark

På en konference i november vil TeleCare Nord, som er Danmarks første storskala-projekt inden for telemedicinsk hjemmemonitorering og et af de største internationale telemedicinske forskningsprojekter, offentliggøre resultaterne fra årene 2011-2015.

Resultater fra andre telemedicin-pilotprojekter indikerer et stort potentiale for at reducere genindlæggelser og skabe bedre livskvalitet. Hvis TeleCare Nords forskningsresultater bekræfter dette, må den nye viden kunne bidrage til at fremskynde udrulningen af telemedicin i Danmark.

Danmarks styrkeposition 
Danmark har historisk haft en styrkeposition i samspillet mellem effektiv leverance af offentlige finansierede velfærdsydelser og udvikling af højteknologiske hjælpemidler.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Coloplasts revolutionerende udvikling af stomi-posen i 1950'erne var baseret på hjemmesygeplejerskens hverdagserfaringer med stomi-patienter kombineret med fabrikantens ekspertise i de nye plastmaterialer. De danske sygehuse tog hurtigt det nye produkt til sig, og allerede efter to år begyndte eksporten.

Sygekasserne gav i 1960'erne medlemmer med nedsat hørelse økonomisk mulighed for at få avancerede høreapparater. I løbet af få år blev en ny industri skabt, som byggede på forskningsbaseret viden om akustik og senere mikroelektronik.

Telemedicin i større skala kan betyde en unik mulighed for, at Danmark og danske virksomheder kan påvirke de internationale standarder – hvilket igen vil kunne bidrage til afgørende styrkelse af de danske virksomheders eksportpotentiale.

Hans Erik Henriksen
Direktør i Helthcare Denmark

OPP giver virksomheder i verdensklasse 
Innovationen i virksomhederne og det offentlige-private samarbejde skabte virksomheder i verdensklasse (Coloplast, Oticon, Widex, GN Resound), som i dag beskæftiger titusinder af medarbejdere, har eksport i mange-milliardklassen og som i snesevis af år har været og fortsat er globale markedsledere.

De foreløbige resultater, som TeleCare Nord har offentliggjort, indikerer, at mere end en tredjedel af deltagerne i projektet opnår en sundhedsgevinst – kvalitetsjusterede leveår (QALY) – og at der opnås en betydelig sundhedsøkonomisk besparelse. Resultaterne indikerer også, at langt størstedelen af borgere med telemedicin oplever større tryghed, samtidig med at de opnår en højere grad af kontrol med sygdommen samt opmærksomhed på selv at fange en sygdomsforværring i opløbet.

Der skønnes at være mere end 430.000 KOL-patienter i Danmark. Hvis det antages, at 35 procent af disse vil være egnede til at anvende telemedicin – og at en tredjedel heraf opnår ovennævnte effekt – vil telemedicin i hele Danmark kunne forbedre livskvaliteten for mere end 50.000 KOL-patienter.

Reducerer genindlæggelser
KOL er diagnosen for mere end 40.000 indlæggelser om året. Resultater fra andre telemedicin-projekter på området (blandt andet EPITAL-projektet i Lyngby-Tårbæk kommune) indikerer, at genindlæggelser for KOL-patienter kan reduceres med 30-50 procent. Dermed er der potentiale for, at 50.000 KOL-patienter, som understøttes med telemedicin, kan medføre en reduktion på mindst 5.000 hospitalsindlæggelser per år.

Afrapporteringen fra TeleCare Nord er en god anledning til samtidig at opsamle erfaringerne fra andre telemedicin-projekter – for eksempel KIH-projekterne i Region Midt og Region Hovedstaden samt EPITAL-projektet – med henblik på at bruge den nye viden til at fremskynde national udrulning af telemedicin. I første omgang telemedicin til understøttelse af KOL-patienter, idet denne patientgruppe har været i fokus for alle de nævnte telemedicin-projekter.

National udrulning løfter virksomheder 
Hurtigere udrulning af telemedicin i Danmark vil, selvom det i første omgang alene er med fokus på KOL-patienter, betyde, at danske virksomheder på området kan påbegynde en udvikling, som kan sammenlignes med udviklingen på hjælpemiddel-området.

Telemedicin i drift på nationalt niveau vil også betyde, at danske virksomheder kan nå til næste niveau inden for innovation og produktudvikling – det vil sige den indsigt og innovation, som man ikke kan opnå via pilotprojekter, men som først kommer som et biprodukt af, at løsninger og produkter er i daglig anvendelse. Her er der ligeledes en analogi til eksemplerne fra hjælpemiddel-området.

Danmark er foregangsland – og kendt som det første land i verden, som har adapteret de nyeste standarder på telemedicin-området. Telemedicin i større skala kan betyde en unik mulighed for, at Danmark og danske virksomheder kan påvirke de internationale standarder – hvilket igen vil kunne bidrage til afgørende styrkelse af de danske virksomheders eksportpotentiale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Erik Henriksen

Adm. direktør, Healthcare Denmark
hd (Handelshøjskolen i Aarhus 1986)

0:000:00