Debat

Ida Auken: Vi skal være tålmodige med blockchain

DEBAT: Tiltag, som måske kan fjerne risikoen for eksempelvis blood diamonds, er spændende at følge med i, skriver Ida Auken (R) om blockchain. Men teknologien er stadig ung, så politikerne skal til at starte med blot følge med på sidelinjen.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Auken (R)
IT-ordfører

Det er nemt at blive revet med af den hype, der kan omgive nye teknologier som blockchain.

Blockchain bliver kaldt en lige så stor revolution som internettet. Eksperter peger på, at teknologien kan løse store samfundsproblemer som alt fra korruption, adgang til kapital, ulighed samt terrorfinansiering og samtidig rummer store potentialer for demokratiet.

Vi har hørt forudsigelserne før – verden bliver helt anderledes af denne her teknologi. Nogle taler om det, som om alt bliver bedre, og andre frygter, at det vil lave verden helt om, så vi ikke længere kan kende den.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Som regel lander vi et sted i midten. Der, hvor verden hverken er uforandret eller revolutioneret. Enkelte gange er der vendt op og ned på tingene til det bedre, men i virkeligheden føles livet ikke så forskelligt fra tidligere.

Reelt set giver det grund nok til at være åben, når en nyskabelse som blockchain ser dagens lys.

I en stærkt kriminel industri med store menneskelige omkostninger som følge vil en decentral registrering af værdier være en stor hjælp.

Ida Auken (R), IT-ordfører

Hvilken farve har din blockchain?
Skulle du blive stillet dette spørgsmål, så lad være med at svare. Det er en fælde. Af den slags, som de særligt indviede, dem, der rent faktisk kan definere blockchain, finder morsom.

Jeg har indrømmet og gør det gerne igen, at det teknologiske fænomen blockchain er svært at forstå for udenforstående, mig selv inklusive.

Selv uden den dybe forståelse kan jeg dog blive imponeret, når jeg læser om eksemplerne på, hvad blockchain kan bruges til. Selvfølgelig har der været dårlige sager. Der har været historier, som involverer salg af narko.

Enkelte af de første investeringer, som blev foretaget i blockchain-virksomheder, var rent faktisk også for gode til at være sande. Men så er der også de andre historier.

Der er historien om, hvordan en britisk virksomhed vil registrere alle verdens diamanter på blockchain. I en stærkt kriminel industri med store menneskelige omkostninger som følge vil en decentral registrering af værdier være en stor hjælp. Virksomheden forventer, at registreringen bliver et helt afgørende skridt i kampen mod blood diamonds.

I den offentlige sektor er man så småt begyndt at se på, hvordan man kan udnytte blockchains’ potentiale.

En ting er de muligheder, der er for lande som Danmark, der allerede har veludviklede registre og en høj grad af gennemsigtighed. Noget andet er de muligheder, den nye teknologi skaber for udviklingslande, der endnu ikke har samme tradition for registrering og transparens og blandt andet som følge deraf også ofte er mere plagede af korruption og dårlig regeringsfølelse.

Desuden må den finansielle sektor nævnes som et af de områder, hvor blockchain er spået at spille en afgørende rolle i fremtiden. Her er der i høj grad fokus på de såkaldte kryptovaluta, hvoraf bitcoin er et eksempel.

Et andet spændende perspektiv er muligheden for at give alle kunder en unik identitet på blockchain. Myndighederne kræver, at finansielle virksomheder kan påvise kundens identitet, så man undgår hvidvask og finansiering af eksempelvis terror. Blockchain spås at kunne afhjælpe dette problem.

Dog er der enighed om, at blockchain er en forholdsvis umoden teknologi. Derfor er det også svært at spå om, hvad blockchain kan gøre for verden. Og på samme måde også svært for os som lovgivere at forudse, hvilke problemer der kan opstå.

Her må vi være tålmodige og se, hvordan tingene udvikler sig.

Visionær på fremtidens vegne
Der kan være langt fra Folketingssalen til de tekniske universiteters forskningskontorer eller til et kælderværelse, hvor iværksættere koder fremtidens teknologiske vidundere.

Derfor forsøger jeg konstant at bygge bro mellem de to verdener. Sidste forår afholdt jeg sammen med danske fintech-virksomhed Hufsy arrangementet ”Blockchain på Borgen”. Formålet var at bringe blockchain-verdenen og Christiansborg tættere på hinanden.

Som politikere er vi ikke forpligtede til at forstå alle finesser i en ny teknologi, men vi er forpligtede til at lytte og forsøge at åbne Folketinget op for de mange ting, der sker uden for Borgens mure.

Det er spændende at forestille sig, hvad en teknologi som blockchain kan give fremtiden. Hvad den kan gøre for verdens børn og børnebørn?

Og hvis vi hele tiden har fokus på, hvad teknologien kan gøre for os som mennesker og ikke omvendt, vil også denne nyskabelse kunne skabe mange nye og spændende muligheder, der kan komme alle til gode.

Dokumentation

Ny debat: Hvad kan vi bruge blockchain til?

Blockchain bliver nævnt som den næste mulige digitale revolution. Men hvad har teknologien potentiale for at revolutionere, hvornår er det muligt at implementere, og hvorfor er det eventuelt noget, Danmark bør kaste sig ud i?

Det har Altinget spurgt en række aktører inden for området om.

Mød panelet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00