Debat

Kommune: Der skal turbo på teknologien

DEBAT: Kommuner og regioner skal afsætte midler til at udvikle og afprøve ny velfærdsteknologi sammen med virksomheder og borgere, skriver Inger Kirk Jordansen fra Center for Frihedsteknologi, Aarhus Kommune. 

Kommuner og regioner skal afsætte midler til at udvikle og afprøve ny velfærdsteknologi sammen med virksomheder og borgere, skriver Inger Kirk Jordansen fra Center for Frihedsteknologi, Aarhus Kommune. 
Kommuner og regioner skal afsætte midler til at udvikle og afprøve ny velfærdsteknologi sammen med virksomheder og borgere, skriver Inger Kirk Jordansen fra Center for Frihedsteknologi, Aarhus Kommune. Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Inger Kirk Jordansen
Chefkonsulent i Center for Frihedsteknologi, Aarhus Kommune

Teknologi og omsorg er ikke modsætninger, men to sider af samme sag.

Jeg er helt enig med sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S), der havde et indlæg i Altinget 25. august.

Han nævner blandt andet, at teknologi, for eksempel en GPS, er et godt redskab til at skabe værdi for demente borgere i vores plejeboliger og ikke en dårlig erstatning for varme hænder.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Jeg vil gerne tilslutte mig. Teknologi er vejen frem, og jeg har aldrig hørt om en borger, der har fravalgt en teknologisk løsning til fordel for at skulle bede et andet menneske udføre opgaven.

Turbo på velfærdsteknologien
Forudsat naturligvis, at den teknologiske løsning duer til det, den skal – men det tager jeg som givet. Og det er der heldigvis mange eksempler på. Det er noget sludder, når det fremhæves, at teknologi ikke må erstatte varme hænder. Det ville da være skønt, hvis der eksisterede en velfungerende løsning, der gjorde det muligt for en person med svær spasticitet selv at tage bad og klæde sig på. Eller en løsning, som gør det muligt for en borger med svær demens at færdes frit i et vilkårligt miljø, uden risiko for at komme til skade eller ikke at kunne finde hjem.

Kommuner og regioner skal afsætte midler til at deltage i udvikling og afprøvning af nye løsninger sammen med virksomheder og borgerne.

Inger Kirk Jordansen
Chefkonsulent i Center for Frihedsteknologi, Aarhus Kommune

Men det gør der ikke endnu. Til gengæld findes der så meget andet. I Aarhus Kommune er vi i fuld gang med at afprøve en række teknologiske løsninger, som fremover kan blive en del af den pleje og omsorg, som vi kan tilbyde de borgere, der bor i plejebolig.

Vi kalder det ’Turbo på velfærdsteknologi i plejeboligerne’. Teknologierne kan ikke erstatte de varme hænder, men de kan i høj grad supplere dem og være med til at sikre:

  • At den personlige pleje forgår så værdigt som muligt og med borgerens aktive medvirken.
  • At tryghed og sikkerhed forbedres for både borgere og medarbejdere i en række daglige livssituationer.
  • At borgerne får et aktivitetstilbud, der kan stimulere og træne både de fysiske, kognitive og sociale funktioner og være med til at skabe liv i tilværelsen i plejeboligen.

En plejeboligleder har kaldt det en ren ”guf-pakke”. Jeg byder velkommen til al teknologi, som kan være med til at sikre, at personer med funktionsnedsættelser af forskellig art kan blive støttet og kompenseret for det, de ikke kan selv.

Kræver bedre samarbejde 
Vores udfordring er, at de ikke findes endnu, alle de løsninger, vi kunne ønske. Desværre tager det tid at udvikle teknologiske løsninger, der fungerer, som de skal. Det kræver masser af forsøg, afprøvninger og real-tests. Dem kan virksomhederne og iværksætterne ikke gennemføre uden samarbejde med medarbejdere i kommuner og regioner og naturligvis borgerne.

Kommuner og regioner skal afsætte midler til at deltage i udvikling og afprøvning af nye løsninger sammen med virksomheder og borgerne. Det vil sikre, at de løsninger, der udvikles, matcher brugernes behov og passer ind i den dagligdag, hvor de skal anvendes. Jeg er overbevist om, at der er en tæt sammenhæng mellem borgernes selvhjulpenhed og livskvalitet – og sund kommunal økonomi. Også derfor må kommunerne investere i velfærdsteknologi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00