Debat

LA: Velfærdsteknologi på frivillig basis

DEBAT: Velfærdsteknologi bringer mange nye muligheder med sig. Men det skal indføres med omtanke og på frivillig basis, skriver May-Britt Kattrup (LA).

Velfærdsteknologi skal indføres med omtanke og på frivillig basis, skriver May-Britt Kattrup (LA).
Velfærdsteknologi skal indføres med omtanke og på frivillig basis, skriver May-Britt Kattrup (LA).Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af May-Britt Kattrup (LA)
Sundheds- og ældreordfører

Individuelle løsninger skal altid være målet frem for standardløsninger.

May-Britt Kattrup
Sundheds- og ældreordfører

Liberal Alliance hilser velfærdsteknologi velkommen, hvis det er frivilligt. Og det må aldrig føre til en forringelse af service.

Fakta
Altinget: velfærdsteknologi  har spurgt et nyt debatpanel Hvad mener du, den nye regering skal prioritere på velfærdsteknologi-området?
Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Vi er meget åbne over for ny teknologi, men vi skal også have de kritiske briller på. Velfærdsteknologi bringer mange nye muligheder, frigør ressourcer, som kan bruges til omsorg, gør ældre mindre afhængige og gør intime situationer som bad og toilet mindre intimiderende. Men det skal indføres med omtanke og på frivillig basis.

Individuelle løsninger 
Jeg ønsker, at ældre behandles med værdighed og respekt. Man er stadig et individuelt menneske med individuelle ønsker og behov, ligesom man har været det hele livet, og sådan skal man fortsat behandles. Man skal ikke pludselig behandles som et nummer, fordi man bliver ældre.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det kræver flere ressourcer at sørge for en værdig og individuel alderdom for alle, og individuelle løsninger skal altid være målet frem for standardløsninger. Det gælder for eksempel antal bade, toiletbesøg, skift af sengelinned, måltider, gåture, sengetider med mere.

Større brug af velfærdsteknologi kan hjælpe til frigørelse af varme hænder, give flere ressourcer til tættere menneskelig kontakt, mere socialt samvær og mere individuel service.

Samtidig kan velfærdsteknologi gøre de mere intime handlinger mindre ydmygende, for eksempel bad og toiletbesøg. De kan hjælpe den ældre til at være mere selvhjulpen og mindre afhængig. Men velfærdsteknologi må aldrig erstatte fysisk kontakt og menneskelig omsorg.

Ingen skal tvinges
Det er alfa og omega, at velfærdsteknologi indføres i samråd med de ældre og med respekt for, at nye ting kan virke skræmmende og uforståelige. Ingen skal tvinges til en automatisk brusekabine eller et intelligent toilet. Det skal være tilbud uden pres, hvor man stille og roligt forklarer fordele og funktioner. For demente kan det være svært eller umuligt at forstå.

Gulve med censorer er et godt eksempel til at kunne hjælpe med at registrere, hvis demente er på vej ud af huset, er faldet eller andet.

Robotten ”Giraff” kan i nogle tilfælde være en god ide. ”Giraff” er en fjernstyret robot, som kan sikre, at den ældre har taget sine piller, og at hun/han for eksempel ikke ligger på badeværelsegulvet og ikke kan komme op. Det skal dog sikres, at der ikke sker uønsket overvågning.

MySpoon, som er en spisemaskine, er måske ikke det bedste eksempel for ældre og demente, da spisning ofte er forbundet med noget socialt. Et måltid skal være hyggeligt at indtage. Og lysten til at spise har stor betydning for helbred og velvære. For demente kan en spisemaskine være et skræmmende og uforståeligt ”væsen”. Men for unge handicappede kan det ofte være en god idé. Velfærdsteknologi kan styrke handicappedes indflydelse på eget liv.

Endelig kan velfærdsteknologi medføre en økonomisk gevinst for samfundet. I udviklingen af teknologibaserede hjælpemidler ligger et stort potentiale for både vækst, beskæftigelse og eksportmuligheder. Forudsætningen er, at der skabes et hjemmemarked gennem efterspørgslen og viljen til at afprøve nye teknologier, der kan forøge livskvaliteten for mennesker med funktionsnedsættelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

May-Britt Kattrup

Fhv. MF (LA), direktør i N.K. Investering
civiløkonom, HD (A) (CBS)

0:000:00